Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak získáte svůj rodinný poklad.
Základ ořechových náplní tvoří namleté ořechy, jemně, nahrubo nebo kombinace obojího.
- Nejčastěji se používají ořechy vlašské, někdy lískové oříšky či u luxusnějších variant mandle.
- Spojují mlékem či rumem a zahušťují jemnou strouhankou nebo namletými dětskými piškoty.
- Podle chuti můžete ořechovou náplň buď dokyselit citronovou šťávou nebo troškou zavařeniny (rybízová, mirabelková, meruňková), či dosladit medem.
- Pro intenzivnější vůni přidávají zkušené kuchařky vanilku, skořici, hřebíček, muškátový ořech nebo rovnou směs na perníkové koření, která s podzimními ořechy výborně ladí.
- Pokud chcete náplň pořádně říznou, přidejte místo mléka rum (nebo vyměňte za rum jen část tekutiny).
Následující náplně zazáří pokud je přidáte do závinů, buchet, koláčů a koláčků, ale také knedlíků nebo třeba do jablek v županu a na pečená jablka.
Klasická ořechová náplň s rumem a džemem
- Svařte 100 ml mléka, 1 lžíci rumu, 1 lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžičku mleté skořice.
- Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku povařte, až začne směs houstnout.
- Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů nebo strouhanky.
Medová ořechová náplň s citronem
- 200 g namletých vlašských ořechů smíchejte s 50 g moučkového cukru, 50 g medu, 2 lžícemi strouhanky nebo mletých piškotů a nastrouhanou kůrou z 1/2 biocitronu.
- Zalijte 80 ml horkého mléka a nechte odstát.
- Pokud je třeba, zahustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.
Karamelová ořechová náplň s máslem
- 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů.
- Přidejte 100 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit. Cukr nesmí příliš zkaramelizovat, zhořkl by.
- Přilijte 200 ml horkého mléka, důkladně promíchejte a nechte vychladnut.
- Podle potřeby zahustěte mletými piškoty. Dochutit můžete i troškou rumu.
Anušina úsporná, v hmoždíři tlučená ořechová náplň
(předpis na ořechovou nádivku z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)
- Utlučeme jemně v hmoždíři 10 až 15 vlašských ořechů, přidáme 4 lžíce strouhané housky, sucharů nebo piškotových drobečků, 1–2 vrchovaté lžíce tlučeného cukru, špetku vaniky a 3–4 lžíce mléka nebo smetany, aby byla vláčnější.
- Dobře umícháme a necháme chvíli státi, než ji upotřebíme.
Luxusní marcipánová ořechová náplň
- 200 g mandlí, spařených loupaných a jemně namletých, smíchejte s 200 g prosátého moučkového cukru. V této fázi můžete k mandlím přidat také hořkomandlovou esenci, ale není to nutné.
- Postupně přidávejte bílek z 1 vejce. Hmotu neustále důkladně třete, aby vzniklo velmi dobře propracované těsto. Nechte 1 hodinu uležet v ledničce.
- Marcipán je obzvlášť skvělý do ovocných knedlíků, luxusního závinu i plněných perníčků.