5x ořechová náplň pro sladké pečení

5x ořechová náplň pro sladké pečení
sdílet:
Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak získáte svůj rodinný poklad.

Základ ořechových náplní tvoří namleté ořechy, jemně, nahrubo nebo jejich kombinace. Nejčastěji se používají ořechy vlašské, někdy lískové oříšky či u luxusnějších variant mandle. Ty se pak spojí mlékem či rumem a zahustí jemnou strouhankou nebo namletými dětskými piškoty.

Podle své chuti můžete ořechovou náplň buď dokyselit citronovou šťávou nebo troškou zavařeniny (rybízová, mirabelková, meruňková), či dosladit medem. Pro intenzivnější vůni přidávají zkušené kuchařky vanilku, skořici, hřebíček, muškátový ořech nebo rovnou směs na perníkové koření, která s podzimními ořechy výborně ladí. A pokud chcete náplň pořádně říznou, přidejte místo mléka rum (nebo vyměňte za rum jen část tekutiny). 

Následující náplně zazáří pokud je přidáte do závinů, buchet, koláčů a koláčků, ale také knedlíků nebo třeba do jablek v županu a na pečená jablka.

1 Klasická s rumem a džemem

Svařte 100 ml mléka, 1 lžíci rumu, 1 lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžičku mleté skořice. Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku povařte, až začne směs houstnout. Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů nebo strouhanky. 

30 podzimních jablečných sladkostí

30 podzimních jablečných sladkostí

Více

2 Medová s citronem

200 g namletých vlašských ořechů smíchejte s 50 g moučkového cukru, 50 g medu, 2 lžícemi strouhanky nebo mletých piškotů a nastrouhanou kůrou z 1/2 biocitronu. Zalijte 80 ml horkého mléka a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

3 Karamelová s máslem

40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů. Přidejte 100 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit. Cukr nesmí příliš zkaramelizovat, zhořkl by. Přilijte 200 ml horkého mléka, důkladně promíchejte a nechte vychladnut. Podle potřeby zahustěte mletými piškoty. Dochutit můžete i troškou rumu.

4 Anušina úsporná, v hmoždíři tlučená

(předpis na ořechovou nádivku z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)

Utlučeme jemně v hmoždíři 10 až 15 vlašských ořechů, přidáme 4 lžíce strouhané housky, sucharů nebo piškotových drobečků, 1–2 vrchovaté lžíce tlučeného cukru, špetku vaniky a 3–4 lžíce mléka nebo smetany, aby byla vláčnější. Dobře umícháme a necháme chvíli státi, než ji upotřebíme.

5 Luxusní marcipánová

200 g mandlí, spařených loupaných a jemně namletých, smíchejte s 200 g prosátého moučkového cukru. V této fázi můžete k mandlím přidat také hořkomandlovou esenci, ale není to nutné. Postupně přidávejte bílek z 1 vejce. Hmotu neustále důkladně třete, aby vzniklo velmi dobře propracované těsto. Nechte 1 hodinu uležet v ledničce. Marcipán je obzvlášť skvělý do ovocných knedlíků, luxusního závinu i plněných perníčků.
 

Spoustu dobrot, kterým sluší ořechové náplně, najdete v následujících receptech. 

Související recepty

Související články

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet
  • Tipy a triky

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není se ovšem čeho bát. S našimi osvědčenými triky a radami je zvládnete na výbornou hned napoprvé. ...
Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?
  • Novinky a zajímavosti

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Někdo jim nevěnuje dostatečnou pozornost, jiný se bojí tuků, které obsahují. Ořechy ale rozhodně nejsou výživovým strašákem, naopak patří k důležitým potravinám, které bychom si měli dopřávat na denní bázi. Vlašské ořechyAť už vám...
Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka
  • Tipy a triky

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Ořechy a semínka pro nás mají přínos hned ze dvou důvodů. Patří k velmi cenným zdrojům rostlinných bílkovin, a také rostlinných tuků. 100 g ořechů obsahuje přibližně 20 g bílkovin a 40 g tuků. Do svého jídelníčku by je měli častěji...
Těsto na štrúdl 5x jinak
  • Tipy a triky

Těsto na štrúdl 5x jinak

Štrúdl z listového těsta zná asi každý a málokdo dokáže téhle tradiční lahůdce odolat. Existují však i další zajímavé štrúdlové variace. Máme pro vás 5 těst vhodných pro jeho přípravu. Každé z nich je specifické a má něco do sebe. Pokud...
Sladká baklava
  • Novinky a zajímavosti

Sladká baklava

Baklavu si nárokuje řada národůPůvod tohoto dezertu nelze jednoznačně určit. Každá ze zemí, kde je baklava velice oblíbenou sladkostí, si také nárokuje zásluhy na jejím objevení. Dá se však říci, že má svůj původ u Turkotatarů ze Střední...

Obchod Apetit