5x ořechová náplň pro sladké pečení

5x ořechová náplň pro sladké pečení
sdílet:

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak získáte svůj rodinný poklad.

 

Základ ořechových náplní tvoří namleté ořechy, jemně, nahrubo nebo kombinace obojího.

  • Nejčastěji se používají ořechy vlašské, někdy lískové oříšky či u luxusnějších variant mandle.
  • Spojují mlékem či rumem a zahušťují jemnou strouhankou nebo namletými dětskými piškoty.
  • Podle chuti můžete ořechovou náplň buď dokyselit citronovou šťávou nebo troškou zavařeniny (rybízová, mirabelková, meruňková), či dosladit medem.
  • Pro intenzivnější vůni přidávají zkušené kuchařky vanilku, skořici, hřebíček, muškátový ořech nebo rovnou směs na perníkové koření, která s podzimními ořechy výborně ladí.
  • Pokud chcete náplň pořádně říznou, přidejte místo mléka rum (nebo vyměňte za rum jen část tekutiny). 

Následující náplně zazáří pokud je přidáte do závinů, buchet, koláčů a koláčků, ale také knedlíků nebo třeba do jablek v županu a na pečená jablka.

Klasická ořechová náplň s rumem a džemem

  1. Svařte 100 ml mléka, 1 lžíci rumu, 1 lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžičku mleté skořice.
  2. Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku povařte, až začne směs houstnout.
  3. Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů nebo strouhanky. 

30 podzimních jablečných sladkostí

30 podzimních jablečných sladkostí

Více

Medová ořechová náplň s citronem

  1. 200 g namletých vlašských ořechů smíchejte s 50 g moučkového cukru, 50 g medu, 2 lžícemi strouhanky nebo mletých piškotů a nastrouhanou kůrou z 1/2 biocitronu.
  2. Zalijte 80 ml horkého mléka a nechte odstát.
  3. Pokud je třeba, zahustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

Karamelová ořechová náplň s máslem

  1. 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů.
  2. Přidejte 100 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit. Cukr nesmí příliš zkaramelizovat, zhořkl by.
  3. Přilijte 200 ml horkého mléka, důkladně promíchejte a nechte vychladnut.
  4. Podle potřeby zahustěte mletými piškoty. Dochutit můžete i troškou rumu.

Nejlepší kynuté koláče a buchty

Nejlepší kynuté koláče a buchty

Více

Anušina úsporná, v hmoždíři tlučená ořechová náplň

(předpis na ořechovou nádivku z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové)

  1. Utlučeme jemně v hmoždíři 10 až 15 vlašských ořechů, přidáme 4 lžíce strouhané housky, sucharů nebo piškotových drobečků, 1–2 vrchovaté lžíce tlučeného cukru, špetku vaniky a 3–4 lžíce mléka nebo smetany, aby byla vláčnější.
  2. Dobře umícháme a necháme chvíli státi, než ji upotřebíme.

Luxusní marcipánová ořechová náplň

  1. 200 g mandlí, spařených loupaných a jemně namletých, smíchejte s 200 g prosátého moučkového cukru. V této fázi můžete k mandlím přidat také hořkomandlovou esenci, ale není to nutné.
  2. Postupně přidávejte bílek z 1 vejce. Hmotu neustále důkladně třete, aby vzniklo velmi dobře propracované těsto. Nechte 1 hodinu uležet v ledničce.
  3. Marcipán je obzvlášť skvělý do ovocných knedlíků, luxusního závinu i plněných perníčků.

Související články

Krajové speciality z celé České republiky
  • Zajímavosti

Krajové speciality z celé České republiky

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné stříbro některých oblastí České republiky a třeba vás inspirujeme k výletům za voňavým dezertem. ...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit