Pikantní pasty z celého světa

Pikantní pasty z celého světa
sdílet:

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách z různých koutů světa, jejichž existence by vám rozhodně neměla uniknout, pokud jste milovníky ostrého jídla. Zajímá vás, odkud pasty pocházejí, z jakých ingrediencí se vyrábějí a jak je můžete využít v kuchyni?

1. Arabská harissa

Harissa je ostrá kořenící pasta původem z Tuniska, ale hojně se používá také v Maroku, Alžírsku a na Blízkém Východě.

  • Složení a pálivost se u jednotlivých past může lišit, ale základ vždy tvoří chilli papričky, česnek, sůl, koriandr, římský kmín a olivový olej.
  • Pasta se tradičně připravuje v hmoždíři a používá se při přípravě polévek, omáček, na ochucení masa a zeleniny, skvěle se hodí také jako marináda v grilovací sezóně.
  • Tradičně se používá zejména při přípravě rybjehněčího masa a kuskusu. S noblesou doplní také kuřecí maso.

Harissa je neodmyslitelnou součástí pokrmů severní Afriky, proto není divu, že se na počest této pasty pořádá každoročně festival v tuniském městě Nabeul, kam se sjíždí milovníci harissy z celého světa.

2. Indonéský sambal

Sambal je ostrá kořenící pasta pocházející z Indonésie.

  • Základem pasty jsou chilli papričky, sůl, hnědý cukr a ocet. Směsi vytvořené z těchto čtyř surovin se říká sambal oelek. Tato exotickou pasta existuje v neuvěřitelných 350 variacích.
  • Do základu se přidávají například krevety, šalotka, pórek, zázvor, tofu a někdy dokonce i ovoce či ořechy. Některé pasty jsou extrémně pálivé, proto by se měly používat s velkou opatrností.

Kromě Indonésie je sambal tradiční součástí kuchyně také v Malajsii, Singapuru, Indii a na Srí Lance. Obyvatelé těchto zemí si pastu připravují v kamenných hmoždířích a používají ji jako přílohu, marinádu na maso, dip k zelenině, přidávají ji do rýže, nudlových pokrmů či karí.

Pasta je vhodná zkrátka pro každý pokrm, kterému chcete dát pořádný říz.

3. Korejská gochujang

Gochujang (čti kočchudžang) je hustá sladko-pálivá korejská fermentovaná pasta, která se vyrábí z červeného chilli, lepkavé rýže, fermentovaných sójových bobů a soli. Pasta se tradičně fermentuje venku v původní kameninové nádobě zvané jangdokdae. Během fermentace se škroby v lepkavé rýži přeměňují na cukry, což dodává směsi charakteristickou sladkost.

  • Gochujang není určená k přímé konzumaci, ale používá se k dochucení pokrmů jako jsou závitky, stir fry pokrmy, nudle s masem a zeleninou, k zesílení chuti omáček a polévek nebo jako marináda na maso. Pasta je základem tradičních korejských pokrmů bibimbap tteokbokki.
  • Bibimbap se servíruje v míse, jejíž obsah tvoří teplá bílá rýže s restovanou zeleninou nebo kimchi (tradiční fermentovaná zelenina), pastou gochujang a sójovou omáčkou, dále obsahuje smažené vajíčko a plátky hovězího masa.
  • Tteokbokki je populární korejské jídlo z rýžových válečků doplněných o vařená vejce, jarní cibulku a ochucených pastou guchujang.
  • Pasta je také základní přísadou pro tzv. ssamjang, což je oblíbená korejská omáčka používaná ke grilování.

Tato pasta se může pyšnit svým vlastním festivalem. Sunchang Fermented Food Festival se koná každý rok na podzim v korejské provincii Sunchang.

Tip na závěr: Kde se dají pasty koupit? Pokud si netroufnete na domácí výrobu, pasty seženete na internetu nebo ve specializovaných asijských obchodech.

Související články

Jen pro otrlé. 5 nejpálivějších jídel světa
  • Zajímavosti

Jen pro otrlé. 5 nejpálivějších jídel světa

Máte v oblibě mírně kořeněná jídla? Nebo patříte mezi drsňáky, kteří si už neumí své denní menu bez porce pálivé omáčky ani představit? Ať už je to jakkoli, těmto pekelně pikantním specialitám se (možná) budete chtít oklikou vyhnout....
Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti
  • Zajímavosti

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální, pálivost jednotlivých chilli papriček však dokážeme změřit díky Scovilleho stupnici. Podívejte se s námi na nejznámější...
Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Zanzibar. Trochu exotiky můžete díky tradičním pokrmům dostat i do vaší kuchyně. A až...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit