Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si poradit s hroznovým vínem? Dejte ho do koláče i k drůbeži

Kachna na jablkách a hroznech
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuličky hroznového vína většinou jíme jen tak samotné, přitom se s nich dá vymyslet spousta skvělých receptů. Co ze šťavnatých bobulí připravit? Dejte je do bublaniny, ke kuřeti, připravte z nich džem nebo je upečte a položte na chleba s žervé. Mňam!

Hroznový koláč

Pokud vaše zahrada překypuje hroznovým vínem nebo jste jste si koupili větší množství hroznů v obchodě, překvapte rodinu například chutným koláčem z hroznů. 

Džem z hroznů

Tento netradiční druh marmelády si vás zaručeně získá již po první lžičce. Jemně trpká chuť džemu se hodí k pečivu, lívancům a palačinkám.

  • Stejně tak můžete tuto pochoutku vyzkoušet jako doplněk ke slaným pokrmům při grilování či v kombinaci se sýry. Pokud rádi experimentujete, zkoušíte nové recepty a máte pár hroznů navíc, vyzkoušejte tento lahodný džem.
  • Čím zralejší a sladší jsou hrozny, tím sladší bude zavařenina. Bobule obsahují velké množství cukru. Džem proto nebude potřeba tolik doslazovat.
  • Pokud chcete potlačit trpkou chuť a zároveň zajistit hladkost džemu, zavařeninu na závěr propasírujte. Zbavíte se tak slupek a jader.
  • Chcete svoji marmeládu ozvláštnit? Skvělými pomocníky jsou skořice, hřebíček, badyán, vanilka, kardamom nebo šťáva z citronu. Vyberte si vaše oblíbené koření nebo vyzkoušejte kombinaci více druhů.
  • Džem nemusí být pouze z jednoho druhu ovoce či jednoho druhu hroznů. Nebojte se vyzkoušet různé kombinace! Smíchejte je třeba s jablky, angreštem či rybízem.

Sirup

Vyrobte si domácí hroznový sirup. Vystačíte si se čtyřmi základními surovinami: hrozny, cukr, voda a kyselina citronová. Výsledek rozhodně stojí za to.

  1. Na litr čisté hroznové šťávy dejte kilo cukru a 15 g kyseliny citronové.
  2. Vše povařte, posíbírejte pěnu a šťávu nalijte do sklenic.
  3. Sirup můžete zavařit nebo jen nechat vychladnout a rovnou používat.

Další hroznové tipy

Hroznové víno, stejně jako většina ovoce ze zahrádky, je skvělé zavařené, mražené nebo sušené jako domácí rozinky. Tyto bobule se nezkazí a vydrží (možná) až do zimy. 

  1. Zavařené je můžete použít do různých dezertů nebo jako kompot k jídlu. 
  2. Sušené jsou skvělou svačinkou na cesty nebo na snídani do jogurtu. 
  3. Mražené hrozny můžete přidat například do zmrzlinových pohárů.
  4. Pečené hrozny můžete položit na kváskový chleba namazaný čersvým sýrem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Skryt pre seznam
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč