Jak si poradit s hroznovým vínem?

hrozny
ZDROJ: Free-Photos/Pixabay
sdílet:

Hroznové víno si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Bílé i červené bobule jsou plné vitamínu B6 a také dalších vitamínů řady B, C a A. Nevýhodou je, že nevydrží dlouhé skladování, proto je potřeba ho rychle zpracovat. Co dělat se šťavnatými bobulemi?

Hroznový koláč

Pokud vaše zahrada překypuje hroznovým vínem nebo jste právě obdrželi zásilku z vinohradu, překvapte rodinu například chutným koláčem z hroznů.

Italský hroznový koláč

Více

Džem z hroznů

Tento netradiční druh marmelády si vás zaručeně získá již po první lžičce. Jemně trpká chuť džemu se hodí k pečivu, lívancům a palačinkám.

  • Stejně tak můžete tuto pochoutku vyzkoušet jako doplněk ke slaným pokrmům při grilování či v kombinaci se sýry. Pokud rádi experimentujete, zkoušíte nové recepty a máte pár hroznů navíc, vyzkoušejte tento lahodný džem.
  • Čím zralejší a sladší jsou hrozny, tím sladší bude zavařenina. Bobule obsahují velké množství cukru. Džem proto nebude potřeba tolik doslazovat.
  • Pokud chcete potlačit trpkou chuť a zároveň zajistit hladkost džemu, zavařeninu na závěr propasírujte. Zbavíte se tak slupek a jader.
  • Chcete svoji marmeládu ozvláštnit a dodat jí šmrnc? Skvělými pomocníky jsou skořice, hřebíček, badyán, vanilka, kardamom nebo šťáva z citronu. Vyberte si vaše oblíbené koření nebo vyzkoušejte kombinaci více druhů.
  • Džem nemusí být pouze z jednoho druhu ovoce či jednoho druhu hroznů. Nebojte se vyzkoušet různé kombinace! Hrozny obsahují málo pektinu, proto je dobré smíchat je s jablky, angrešty či rybízem, které pektin doplní.

Sirup

Chcete pro své děti to nejlepší nebo vám přestala chutnat obyčejná voda? Vyrobte si domácí hroznový sirup! Vystačíte si se čtyřmi základními surovinami: hrozny, cukr, voda a citron. Většinou se jedná o dvoudenní záležitost, ale výsledek rozhodně stojí za to. 

1. Rozmačkané hrozny smíchejte s vodou a citronem a nechte odstát do druhého dne.

2. Následující den směs propasírujte přes síto, přidejte cukr a povařte. 

3. Hotový sirup nalijte do lahví a skladujte na suchém a tmavém místě.

V zimě rádi ve spíži objevíte dávku vitamínů z léta. Sklenice domácího sirupu je navíc skvělým dárkem pro vaše blízké!

Další hroznové tipy

Hroznové víno, stejně jako většina ovoce ze zahrádky, je skvělé zavařené, mražené nebo sušené jako domácí rozinky. Tyto bobule se nezkazí a vydrží (možná) až do zimy. 

1. Zavařené je můžete použít do různých dezertů nebo jako kompot k jídlu. 

2. Sušené jsou skvělou svačinkou na cesty nebo na snídani do jogurtu. 

3. Mražené hrozny můžete přidat například do zmrzlinových pohárů.

Ať se rozhodnete pro jakékoliv využití hroznového vína, přeji vám příjemné chvíle v kuchyni, třeba i se sklenkou vína.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Léto ve sklenici: uvařte domácí džem

Ovoce podle chuti Džem můžete připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Kromě oblíbených meruněk, jahod, borůvek nebo třešní můžete na džem zpracovat například také červený meloun, višně, angrešt a další pozapomenuté plody. Jen si...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit