Kuličky hroznového vína většinou jíme jen tak samotné, přitom se s nich dá vymyslet spousta skvělých receptů. Co ze šťavnatých bobulí připravit? Dejte je do bublaniny, ke kuřeti, připravte z nich džem nebo je upečte a položte na chleba s žervé. Mňam!
Hroznový koláč
Pokud vaše zahrada překypuje hroznovým vínem nebo jste jste si koupili větší množství hroznů v obchodě, překvapte rodinu například chutným koláčem z hroznů.
Džem z hroznů
Tento netradiční druh marmelády si vás zaručeně získá již po první lžičce. Jemně trpká chuť džemu se hodí k pečivu, lívancům a palačinkám.
- Stejně tak můžete tuto pochoutku vyzkoušet jako doplněk ke slaným pokrmům při grilování či v kombinaci se sýry. Pokud rádi experimentujete, zkoušíte nové recepty a máte pár hroznů navíc, vyzkoušejte tento lahodný džem.
- Čím zralejší a sladší jsou hrozny, tím sladší bude zavařenina. Bobule obsahují velké množství cukru. Džem proto nebude potřeba tolik doslazovat.
- Pokud chcete potlačit trpkou chuť a zároveň zajistit hladkost džemu, zavařeninu na závěr propasírujte. Zbavíte se tak slupek a jader.
- Chcete svoji marmeládu ozvláštnit? Skvělými pomocníky jsou skořice, hřebíček, badyán, vanilka, kardamom nebo šťáva z citronu. Vyberte si vaše oblíbené koření nebo vyzkoušejte kombinaci více druhů.
- Džem nemusí být pouze z jednoho druhu ovoce či jednoho druhu hroznů. Nebojte se vyzkoušet různé kombinace! Smíchejte je třeba s jablky, angreštem či rybízem.
Sirup
Vyrobte si domácí hroznový sirup. Vystačíte si se čtyřmi základními surovinami: hrozny, cukr, voda a kyselina citronová. Výsledek rozhodně stojí za to.
- Na litr čisté hroznové šťávy dejte kilo cukru a 15 g kyseliny citronové.
- Vše povařte, posíbírejte pěnu a šťávu nalijte do sklenic.
- Sirup můžete zavařit nebo jen nechat vychladnout a rovnou používat.
Další hroznové tipy
Hroznové víno, stejně jako většina ovoce ze zahrádky, je skvělé zavařené, mražené nebo sušené jako domácí rozinky. Tyto bobule se nezkazí a vydrží (možná) až do zimy.
- Zavařené je můžete použít do různých dezertů nebo jako kompot k jídlu.
- Sušené jsou skvělou svačinkou na cesty nebo na snídani do jogurtu.
- Mražené hrozny můžete přidat například do zmrzlinových pohárů.
- Pečené hrozny můžete položit na kváskový chleba namazaný čersvým sýrem.
Zdroj: Apetit