Mikulášská nadílka se kvapem blíží. Klasická trojice v podobě Mikuláše, čerta a anděla za chvíli zaklepe na dveře, aby si do pekla odnesla zlobivé děti a těm hodným přinesla bohatou nadílku. Ale co když té nadílky bude tolik, že jí ani děti ani vy nezvládnete sníst? Je škoda vyhodit tu spoustu čokoládových figurek, sušenek, tyčinek a jiných sladkostí. Proto vám přinášíme pár tipů, jak tyto přebytky z mikulášské nadílky zpracovat.
Bonbony
Dostaly vaše děti od Mikuláše příliš mnoho sladkých bonbónů a vy víte, že takové množství určitě nesní a pytlíky vám akorát budou několik měsíců zabírat místo ve spíži? Pak vyzkoušejte pár našich rad, jak bonbony využít. Pokud vám zbyly spousty takových těch tvrdých, kulatých, lesklých bonbonů, vyrobte z nich bonbónový věnec. S jednoduchou výrobou věnce vám mohou pomáhat i děti.
- S prázdnou neodejdou ani ti, kterým zbyly naopak bonbony měkké, například marshmallows. Přidejte je dětem do hrnku s horkou čokoládou.
- Nápoj krásně osladí a vytvoří na něm nadýchanou pěnu. Marshmallows vám mohou posloužit také při pečení.
- Ozdobte s nimi čokoládový koláč nebo z nich vytvořte potahovací hmotu na dort, která bude dobře tvárná a skvěle nahradí marcipán.
Čokoládové figurky
Nebyla by to správná mikulášská nadílka, kdyby děti nedostaly čokoládové figurky v podobě čerta, anděla nebo Mikuláše. Ale co s nimi, když zbydou? Hodit se vám budou hlavně při pečení.
Má ve vašem okolí zrovna někdo narozeniny a vy se chystáte péct dort? Použijte malé figurky na jeho ozdobení. Nalámané kousky z čokoládových figurek můžete přimíchat do těsta na muffiny, bábovku, sušenky, zkrátka do jakékoliv buchty, ve které chcete mít kousky rozteklé čokolády.
- Když čokoládové figurky nadrtíte nebo nastrouháte, můžete s nimi ozdobit moučníky nebo nápoje, třeba kakao nebo horkou čokoládu. Právě horká čokoláda je naším posledním tipem, jak využít čokoládové figurky.
- Figurky rozpusťte ve vodní lázni, přidejte k nim mléko rozmíchané s pudinkem, smetanu a míchejte, dokud směs nebude hladká. Mňam!
Čokoládové tyčinky
V tašce od Mikuláše se určitě najde také nějaká čokoládová tyčinka, například Mars nebo Margot. Díky tomu, že je tyčinka většinou vyrobena z různých vrstev (vrstva oříšků, karamelu, čokolády a podobně), vytváří při řezu pěknou strukturu.
- Nakrájenou tyčinkou Margot nebo jakoukoliv jinou tyčinkou, kterou máte rádi, tak můžete ozdobit naše nebeské kostky. Tyčinka Mars je vhodná na přípravu čokoládové pěny. Ta se sice klasicky připravuje z hořké čokolády, ale dětem bude více chutnat tato sladší, jemně karamelová verze.
Sušenky
Poslední, co by vám mohlo zbýt z mikulášské nadílky, jsou sušenky. A co s nimi? Sušenky jakéhokoliv typu vždy můžete využít na přípravu cheesecaku, jehož základ tvoří právě korpus z rozmixovaných sušenek s rozpuštěným máslem. Není to sice cheesecake, ale i na tento skvostný banánovo-karamelový dort se vám sušenky budou hodit. Ze sušenek můžete připravit také drobenku na koláč.