Tato prvorepubliková polévka si zaslouží vytáhnout a oprášit nejlepší porcelán.
Suroviny
máslo
1
PL
cibule
1
ks
malá, najemno
pórek
1
ks
malý, pouze zelená část, na tenké proužky
česnek
1
stroužek
na plátky
vývar kuřecí
800
ml
mražený hrášek
500
g
sůl
pepř bílý
anglická slanina
5
plátek
Česnekové krutony
máslo
1
PL
česneková pasta
1
ČL
lze nahradit 1 stroužkem česneku utřeným se solí
toustový chléb
100
g
Postup
1
V hrnci na másle krátce opečte cibulku, jen aby zesklovatěla. Přidejte česnek, zele- nou část pórku a krátce opečte doměkka. Zalijte kuřecím vývarem, krátce povařte, přidejte mražený hrášek a vařte jen tak dlouho, dokud hrášek nepovolí; trvá to zhruba 4 minuty.
2
Polévku důkladně rozmixujte, pokud ji chcete opravdu jemnou, můžete ji ještě propasírovat. Dochuťte solí a čerstvě mletým bílým pepřem.
3
Toustový chléb nakrájejte na kostičky a upečte v troubě dozlatova. Na másle osmahněte česnekovou pastu a promíchejte ji s opečenými krutony. Slaninu osmažte a krutony ještě obalte ve vypečeném tuku.