Zmrzlinový dort patří ke skvělým dezertům, které připravíte s předstihem. Trpělivě na vás počkají v mrazáku, dokud nepřijde jejich čas. Připravte si doma snadný zmrzlinový dort, který si všichni zamilují!
V článku se dozvíte:
- Jak připravit základní zmrzlinový dort
- Nápady, jak kombinovat chutě
- Jak připravit zmrzlinové sendviče
Hledáte sladkost, která všechny potěší? Zmrzlina schovaná v korpusu k takovým patří. Kromě již zmiňované přípravy s předstihem patří k jejím hlavním přednostem variabilita.
- Můžete navrstvit piškotový korpus s vanilkovou zmrzlinou a ovocem, upéct perník nebo kakaové pláty a doplnit je čokoládovou či kávovou zmrzlinu, do které nasekáte ořechy.
- Nebo zvolíte bleskovou variaci na zmrzlinový dort v podobě kopečku zmrzliny mezi sušenkami či křupavými oplatky. A to je jen několik z mnoha desítek možností, jak si se zmrzlinovým dortem vyhrát.
Pojďte si ho připravit spolu s námi. Máme návod na nejlepší korpus, recepty na božskou domácí zmrzlinu i triky pro lenivé dny, kdy chcete mlsat něco velkolepého, ale času ani energie není nazbyt.
Základní zmrzlinový dort
Dort, který připravíte od A do Z sami. Nejprve upečete korpus a necháte ho vychladit, aby se nesrazil a nerozpustil zmrzlinu. Poté si připravíte smetanový krém, kterému nevadí mrazení. Nebo si vyberte jakýkoliv recept na smetanovou zmrzlinu. Pak začnete vrstvit.
- První vrstvu tvoří piškotový korpus, na něj přijde silná vrstva krému, další plát korpusu, opět krém a vršek tvoří korpus.
- Hotový dort nechte zmrazit a pak si můžete zvolit, zda ho chcete „nahý“ nebo byste mu raději dopřáli polevu.
- Pokud chcete potřít celý dort, pak doporučujeme našlehanou smetanu. Pro ještě větší efekt ji můžete lehce nabarvit potravinářským barvivem.
- Ozdobený dort vraťte na chvíli do mrazáku.
Jinou, snazší variantou je polít hotový dort například ovocnou omáčkou nebo omáčkou ze slaného karamelu a nechat vše ještě zmrazit.
Tip
Chcete připravit zmrzlinový dort, ale zároveň nemáte moc času připravovat vše domácí? Klidně použijte kupovaný piškotový korpus a svou oblíbenou zmrzlinu z krabice. Než začnete vrstvit, nechte zmrzlinu krátce povolit v lednici. Popřípadě ji můžete nakopečkovat do mísy a prošlehat mixérem. Bude se vám lépe nanášet. U kombinace chutí a zdobení postupujte úplně stejně jako u zmrzlinového dortu, který byste připravili od A do Z doma.
5 nápadů, jak kombinovat chutě
Tady jsou pro inspiraci naše nejmilejší kombinace chutí. Jistě vás napadnou vaše vlastní. Pusťte se směle do nich.
- Vanilka a ovoce: piškot + vanilková zmrzlina + lesní ovoce
- Čokoláda: kakaový piškot + čokoládová zmrzlina + čokoládová poleva
- Káva a karamel: cheesecake korpus ze sušenek a másla + kávová zmrzlina + karamelová poleva
- Citrusy a maliny: piškot + krémová citronová zmrzlina + poleva z malinového nebo jahodového sorbetu
- Datle a ořechy: ořechový piškot + datlová zmrzlina + rum + ořechy v karamelu
Zmrzlinový dezert pro líné dny
Máte chuť mlsat, ale chybí vám energie nebo čas připravovat celý zmrzlinový dort? Vytáhněte ze spíže sušenky nebo tenké oplatky, z mrazáku zmrzlinu a udělejte si snadné zmrzlinové sendviče.
- Zmrzlinu nechte lehce povolit, aby se vám s ní lépe pracovalo, a pak ji porcujte podle velikosti sušenek. Výhodnější jsou plošší kopečky, které do sendviče stlačíte snadněji než zmrzlinové velehory.
- Zmrzlinové okraje mezi sušenkami můžete obalit v nasekaných oříšcích, strouhaném kokosu nebo osvěžujícím lyofilizovaném ovoci. Stejné přísady můžete vmíchat také do zmrzliny.
O něco méně rychlou, zato stejně snadnou variantou je zmrzlinový koláč na způsob cheesecaku. Na něj potřebujete také sušenky, ze kterých připravíte klasický korpus z drcených sušenek a másla pro nepečený cheesecake. Jako obměnu můžete přidat nasekané ořechy nebo kousky čokolády.
- Upěchujte sušenky a máslo do formy, na korpus navrstvěte zmrzlinu, zalijte polevou (karamelovou nebo ovocnou), opatrně překryjte potravinovou fólií a dejte do mrazáku.
- Před podáváním vyjměte z formy, nakrájejte a koláč zase rychle dejte mrazit.
Dostali jste chuť na zmrzlinu? Inspirujte se našimi recepty na zmrzlinové dezerty.
Zdroj: Časopis Apetit