0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mlsání z mrazáku: zmrzlinový dort

Zmrzlinový dort
ZDROJ: Alina Karpenko/Unsplash
sdílet:
Zmrzlinový dort patří ke skvělým dezertům, které připravíte s předstihem. Trpělivě na vás počkají v mrazáku, dokud nepřijde čas mlsání. Připravte si doma snadný zmrzlinový dort, který si všichni zamilují.

Hledáte sladkost, která všechny potěší? Zmrzlina schovaná v korpusu k takovým patří. Kromě již zmiňované přípravy s předstihem patří k jejím hlavním přednostem variabilita: můžete navrstvit piškotový korpus s vanilkovou zmrzlinou a ovocem, upéct perník nebo kakaové pláty a doplnit je čokoládovou či kávovou zmrzlinu, do které nasekáte ořechy. Nebo zvolíte bleskovou variaci na zmrzlinový dort v podobě kopečku zmrzliny mezi sušenkami či křupavými oplatky. A to je jen několik z mnoha desítek možností, jak si se zmrzlinovým dortem vyhrát.

Pojďte si ho připravit spolu s námi. Máme návod na nejlepší korpus, recepty na božskou domácí zmrzlinu i triky pro lenivé dny, kdy chcete mlsat něco velkolepého, ale času ani energie není nazbyt.  

Základní zmrzlinový dort

Dort, který připravíte od A do Z sami. Nejprve upečete korpus a necháte ho vychladit, aby se nesrazil a nerozpustil zmrzlinu. Poté si připravíte smetanový krém, kterému nevadí mrazení. Nebo si vyberte jakýkoliv recept na smetanovou zmrzlinu. Na zmrzlinové dorty se také výborně hodí italské semifreddo.

Pak začnete vrstvit. První vrstvu tvoří piškotový korpus, na něj přijde silná vrstva krému, další plát korpusu, opět krém a vršek tvoří korpus. Hotový dort necháte zmrazit a pak si můžete zvolit, zda ho chcete „nahý“ nebo byste mu raději dopřáli polevu. Pokud s ní chcete potřít celý dort, pak doporučujeme našlehanou smetanu. Pro ještě větší efekt ji můžete lehce nabarvit potravinářským barvivem. Ozdobený dort vraťte na chvíli do mrazáku.

Jinou, snazší variantou je polít hotový dort například ovocnou omáčkou nebo omáčkou ze slaného karamelu a nechat vše ještě zmrazit. 

Chcete připravit zmrzlinový dort, ale zároveň nemáte moc času připravovat vše domácí? Klidně použijte kupovaný piškotový korpus a svou oblíbenou zmrzlinu z krabice. Než začnete vrstvit, nechte zmrzlinu krátce povolit v lednici. Popřípadě ji můžete nakopečkovat do mísy a prošlehat mixérem. Bude se vám lépe nanášet. U kombinace chutí a zdobení postupujte úplně stejně jako u zmrzlinového dortu, který byste připravili od A do Z doma. 

5 nápadů, jak kombinovat chutě

Tady jsou pro inspiraci naše nejmilejší kombinace chutí. Jistě vás napadnou vaše vlastní. Pusťte se směle do nich.

  1. Vanilka a ovoce: piškot + vanilková zmrzlina + lesní ovoce
  2. Čokoláda: kakaový piškot + čokoládová zmrzlina + čokoládová poleva
  3. Káva a karamel: cheesecake korpus ze sušenek a másla + kávová zmrzlina + karamelová poleva
  4. Citrusy a maliny: piškot + krémová citronová zmrzlina + poleva z malinového nebo jahodového sorbetu
  5. Datle a ořechy: ořechový piškot + datlová zmrzlina + rum + ořechy v karamelu

Zmrzlinový dezert pro líné dny

Máte chuť mlsat, ale chybí vám energie nebo čas připravovat celý zmrzlinový dort? Vytáhněte ze spíže sušenky nebo tenké oplatky, z mrazáku zmrzlinu a udělejte si snadné zmrzlinové sendviče. Zmrzlinu nechte lehce povolit, aby se vám s ní lépe pracovalo, a pak ji porcujte podle velikosti sušenek. Výhodnější jsou plošší kopečky, které do sendviče stlačíte snadněji než zmrzlinové velehory. Zmrzlinové okraje mezi sušenkami můžete obalit v nasekaných oříšcích, strouhaném kokosu nebo osvěžujícím lyofilizovaném ovoci. Stejné přísady můžete vmíchat také do zmrzliny.

O něco méně rychlou, zato stejně snadnou variantou je zmrzlinový koláč na způsob cheesecaku. Na něj potřebujete také sušenky, ze kterých připravíte klasický korpus z drcených sušenek a másla pro nepečený cheesecake. Jako obměnu můžete přidat nasekané ořechy nebo kousky čokolády. Upěchujte do formy, na korpus navrstvěte zmrzlinu, zalijte polevou (karamelovou nebo ovocnou), opatrně překryjte potravinovou fólií a dejte do mrazáku. Před podáváním vyjměte z formy, nakrájejte a koláč zase rychle dejte mrazit.

Dostali jste chuť na zmrzlinu? Inspirujte se našimi recepty na zmrzlinové dezerty.

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit