0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nutella a gianduja: Domácí čokoládové sladkosti potěší všechny

Lískoořísková pomazánka
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Vánoční doba svádí k mlsání sladkých pochutin. Aby také ne, pečeme a zdobíme cukroví, vaříme vaječný koňak a vytváříme si domácí pohodu v kruhu rodinném. Sladké pomazánky využijete na mazání lineckého cukroví, ale i na vylepšení perníku, sušenek, vánočky, nebo zkrátka jen tak, na chuť. A pokud si ji připravíte doma z kvalitních surovin, nedá se o nějakém velkém hříchu ani uvažovat. Poradíme vám, jak na to.

Související články

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw
  • Zajímavosti

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakaový prášek pravděpodobně nechybí v kuchyni žádné domácnosti. Nejen, že děti milují horký kakaový nápoj, ale klasické holandské kakao hojně používáme také na pečení nejrůznějších cukrářských výrobků. Neobejdeme se bez něj obzvlášť při...
Proč kupovat fair trade čokoládu?
  • Zajímavosti

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili ještě více, kdybyste věděli, že jste koupí přispěli na dobrou věc. Stačí příště sáhnout po fair trade čokoládě, jejíž...
(Roz)poznejte kvalitní čokoládu
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné nabídce čokoládových tabulek vybrat tu kvalitní. Zaručí vám lahodnou chuť a také to, že konzumujete skutečnou čokoládu,...
Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola
  • Tipy a triky

Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola

Odlehčete s našimi dnešními tipy svůj jídelníček a snídejte zdravě. Připravte si křupavou domácí granolu, která vás příjemně zasytí a dodá tělu spoustu prospěšných látek. Těšit se můžete také na granolu s vůní perníku nebo přirozeně sladkou...
Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?
  • Tipy a triky

Domácí pesto: Jak a z čeho ho vyrobit?

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin...
Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

Tento nápad na dárek si prostě zamilujete. Za pár korun a s minimem úsilí připravíte milou pozornost, i když Ježíšek už skoro klepe na dveře. Do sklenice můžete začarovat směs na vánoční sušenky i babiččin perník.   ...
Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj
  • Zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich...
Oslaďte si život vylepšenou čokoládovou tabulkou
  • Tipy a triky

Oslaďte si život vylepšenou čokoládovou tabulkou

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat z široké nabídky značek, příchutí i tvarů je mnohdy těžké. Pokud chcete obdarovanému dopřát chuťový požitek něčím, co si...
Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček
  • Zajímavosti

Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček

Homemade dárky se těší čím dál větší oblibě. Inspirací se to napříč internetem jen hemží a pro nápady na jedlé dárky člověk nemusí chodit daleko. My jsme si pro vás připravili tipy na dárky, které udělají radost každému. Čekají na vás ...

Napoleonova gianduja

Napoleonova vláda dala vzniknout i něčemu sladkému. Když v roce 1806 Napoleon zakázal přijímaní britského zboží v evropských přístavech pod francouzskou nadvládou, dodávky kakaa byly ohroženy.

  • Aby se se zásobou kakaa vystačilo, smíchal italský chocolatiér Michele Prochet z Turína čokoládu s pastou z lískových oříšků sklizených na nedalekém kopci.
  • Lískoořísková pasta tvořila min. 30 % celkového obsahu čokolády, která dostala název gianduja.
  • Název je odvozen od stejnojmenné loutkové a karnevalové postavy, která představuje archetyp Piedmontese, obyvatele severozápadního kraje Itálie, kde jsou cukrovinky z lískových oříšků tradiční pochoutkou.

Gianduju si můžete připravit i vy.

  1. Nechte 200 g loupaných lískových oříšků opražit v troubě či na pánvi. Poté je v robotu rozmixujte na dohladka, pro ty, co chtějí pomazánku křupavou, postačí hrubé nadrcení.
  2. Hořkou čokoládu v množství 400 g rozpusťte ve vodní lázni. Až bude mít hladkou konzistenci, přidejte špetku soli a cukr dle libosti. Nahradit jej můžete medem či sirupy.
  3. Do směsi přidejte rozmixované ořechy a přilijte olivový olej, aby směs byla dokonale hladká. Vše stačí už jen promíchat a přelít do vymytých sklenic.

V lednici či chladné spíži vydrží gianduja i 6 týdnů. Skleničky pomazánky ovázané mašlí udělají radost pod stromečkem každému milovníkovi čokolády, sladkého i francouzských dezertů, skvěle se hodí do croissantů, palačinek, těstovin či na toast.

Domácí nutela

Výroba ořechového "másla" je relativně snadná, potřebujete jen výkonný mixér. Podobně vyrobíte domácí nutelu.

  • Italská pomazánka Nuttela se vyrábí z lískových oříšků od roku 1940 vylepšením původního receptu na gianduju.
  • První sklenice s názvem Nuttela opustila továrnu v Piemontu až 20. dubna 1964.
  • Domácí přípravou nutely si můžete být jisti použitými surovinami (a upustit od palmového tuku). Ovlivníte také podíl cukru a vylepšit můžete i výslednou chuť přidáním něčeho navíc.

Základní recept na domácí nutelu obsahuje 100 g loupaných lískových oříšků, konzervu kondenzovaného slazeného mléka, 2 tabulky mléčné čokolády, 3-4 lžíce medu a špetku mletého kardamomu. Takto připravenou pomazánku můžete ochutit tím, co máte rádi. Skvěle se hodí švestky, pomeranč, chilli, kokos, vanilka, či mořská sůl.

  • Zdravější alternativou může být sladká pomazánka připravená z rozmixovaného avokáda, banánu, 5 lžic kakaa, 5 lžic medu a oříškového másla či drcených oříšků. Výsledná směs je dokonale hladká a velice chutná.
  • Podobný postup je také u přípravy domácí nutely z cizrny. Potřebovat budete hrnek uvařené cizrny, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce ořechového másla a med dle chuti. 

Ať už se rozhodnete připravit jakoukoli verzi sladkých pomazánek s ořechy a čokoládou, jistě ji oceníte jako polevu na vánoční cukroví, ale také jako jedlý dárek pro vaše blízké. 

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit