Domácí sladké pomazánky z kvalitních surovin potěší nejen vás

Domácí sladké pomazánky z kvalitních surovin potěší nejen vás
sdílet:
Vánoční doba svádí k mlsání sladkých pochutin. Aby také ne, pečeme a zdobíme cukroví, vaříme vaječný koňak a vytváříme si domácí pohodu v kruhu rodinném. Sladké pomazánky využijete na mazání lineckého cukroví, ale i na vylepšení perníku, sušenek, vánočky, nebo zkrátka jen tak, na chuť. A pokud si ji připravíte doma z kvalitních surovin, nedá se o nějakém velkém hříchu ani uvažovat. Poradíme vám, jak na to.

Napoleonova Gianduja

Napoleonova vláda dala vzniknout i něčemu sladkému. Když v roce 1806 Napoleon zakázal přijímaní britského zboží v evropských přístavech pod francouzskou nadvládou, dodávky kakaa byly ohroženy. Michele Prochet byl výrobcem čokolády v Turíně. Aby se svou zásobou kakaa vystačil, smíchal čokoládu s pastou z lískových oříšků sklizených na nedalekém kopci. Lískoořísková pasta tvořila min. 30 % celkového obsahu pomazánky. A tak byla poprvé připravena sladká Gianduja. Její název je odvozen od stejnojmenné loutkové a karnevalové postavy, která představuje archetyp Piedmontese, obyvatele severozápadního kraje Itálie, kde jsou cukrovinky z lískových oříšků tradiční pochoutkou. Gianfuju si můžete snadno připravit i vy. Nechte 200 g loupaných lískových oříšků opražit v troubě či na pánvi. Poté je v robotu rozmixujte na dohladka, pro ty, co chtějí pomazánku křupavou, postačí hrubé nadrcení. Hořkou čokoládu, nejlépe tu kvalitní min. 70 % a v množství 400 g rozpusťte ve vodní lázni. Až bude mít hladkou konzistenci, přidejte špetku soli a cukr dle libosti. Nahradit jej můžete medem či sirupy. Do směsi přidejte rozmixované ořechy a přilijte olivový olej, aby směs byla dokonale hladká. Vše stačí už jen promíchat a přelít do vymytých sklenic. V lednici či chladné spíži vydrží i 6 týdnů. Skleničky pomazánky ovázané mašlí udělají radost pod stromečkem každému milovníkovi čokolády, sladkého i francouzských dezertů, skvěle se hodí do croissantů, palačinek, těstovin či na toast.

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové "máslo"

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové "máslo"

Více

Domácí nutela

O ořechovém másle jsme vám již řekli skoro všechno. Jeho výroba snadná, stejně tak rychle si vyrobíte domácí nutelu. Italská pomazánka Nuttela se vyrábí z lískových oříšků od roku 1940 vylepšením původního receptu na Gianduju. První sklenice s názvem Nuttela opustila továrnu v Piemontu až 20. dubna 1964. Domácí přípravou nutely si můžete být jisti kvalitou použitých surovin, také ovlivníte podíl cukru a vylepšit můžete i výslednou chuť přidáním něčeho navíc. Základní recept na domácí nutelu obsahuje 100 g loupaných lískových oříšků, konzervu kondenzovaného slazeného mléka, 2 tabulky mléčné čokolády, 3-4 lžíce medu a špetku mletého kardamomu. Takto připravenou pomazánku můžete ochutit tím, co máte rádi. Skvěle se hodí švestky, pomeranč, chilli, kokos, vanilka, či mořská sůl.

Čokoládová "nutela" s pomerančem

Čokoládová "nutela" s pomerančem

Více

Zdravější alternativou může být sladká pomazánka připravená z rozmixovaného avokáda, banánu, 5 lžic kakaa, 5 lžic medu a oříškového másla či drcených oříšků. Výsledná směs je dokonale hladká a velice chutná. Podobný postup je také u přípravy domácí nutely z cizrny. Potřebovat budete hrnek uvařené cizrny, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce ořechového másla a med dle chuti. Tyto zdravější alternativy skvěle poslouží těm, co se vyhýbají laktóze, nezdravým tukům či cukru.

Ať už se rozhodnete připravit jakoukoli verzi sladkých pomazánek s ořechy a čokoládou, jistě ji oceníte jako polevu na vánoční cukroví, ale také jako jedlý dárek pro vaše blízké. 

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Více

Související články

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw
  • Novinky a zajímavosti

Použijte místo klasického kakaa to s označením raw

Kakao vs. raw kakaoKakao je prášek umletý ze semen kakaovníku (kakaových bobů), jinak nazvaném Theobroma Cacao, což v překladu znamená potrava bohů. Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek. Háček je v ...
Proč kupovat fair trade čokoládu?
  • Novinky a zajímavosti

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili ještě více, kdybyste věděli, že jste koupí přispěli na dobrou věc. Stačí příště sáhnout po fair trade čokoládě, jejíž...
(Roz)poznejte kvalitní čokoládu
  • Tipy a triky

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Méně je víceTo rozhodně platí u složení kvalitní hořké čokolády. Měla by obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo a sladidlo (agáve, třtina, jiné sirupy). Čím méně kakaové sušiny tabulka obsahuje, tím více je v ní přidaného cukru....
Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola
  • Tipy a triky

Zdravá snídaně i svačina: křupavá domácí granola

Co je to granola?Granola je směsí ovesných, žitných nebo jiných vloček s ořechy, kandovaným nebo sušeným ovocem, zpravidla připravovaná v troubě. K oslazení a křupavé konzistenci používáme při přípravě med, javorový sirup nebo...
Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj
  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich...
Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou
  • Tipy a triky

Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat z široké nabídky značek, příchutí i tvarů je mnohdy těžké. Pokud chcete obdarovanému dopřát chuťový požitek něčím, co si...
Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček
  • Novinky a zajímavosti

Dárek v láhvi: domácí sirupy pod stromeček

Homemade dárky se těší čím dál větší oblibě. Inspirací se to napříč internetem jen hemží a pro nápady na jedlé dárky člověk nemusí chodit daleko. My jsme si pro vás připravili tipy na dárky, které udělají radost každému. Čekají na vás ...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit