Domácí sladké pomazánky z kvalitních surovin potěší nejen vás

sdílet:
Vánoční doba svádí k mlsání sladkých pochutin. Aby také ne, pečeme a zdobíme cukroví, vaříme vaječný koňak a vytváříme si domácí pohodu v kruhu rodinném. Sladké pomazánky využijete na mazání lineckého cukroví, ale i na vylepšení perníku, sušenek, vánočky, nebo zkrátka jen tak, na chuť. A pokud si ji připravíte doma z kvalitních surovin, nedá se o nějakém velkém hříchu ani uvažovat. Poradíme vám, jak na to.

Napoleonova Gianduja

Napoleonova vláda dala vzniknout i něčemu sladkému. Když v roce 1806 Napoleon zakázal přijímaní britského zboží v evropských přístavech pod francouzskou nadvládou, dodávky kakaa byly ohroženy. Michele Prochet byl výrobcem čokolády v Turíně. Aby se svou zásobou kakaa vystačil, smíchal čokoládu s pastou z lískových oříšků sklizených na nedalekém kopci. Lískoořísková pasta tvořila min. 30 % celkového obsahu pomazánky. A tak byla poprvé připravena sladká Gianduja. Její název je odvozen od stejnojmenné loutkové a karnevalové postavy, která představuje archetyp Piedmontese, obyvatele severozápadního kraje Itálie, kde jsou cukrovinky z lískových oříšků tradiční pochoutkou. Gianfuju si můžete snadno připravit i vy. Nechte 200 g loupaných lískových oříšků opražit v troubě či na pánvi. Poté je v robotu rozmixujte na dohladka, pro ty, co chtějí pomazánku křupavou, postačí hrubé nadrcení. Hořkou čokoládu, nejlépe tu kvalitní min. 70 % a v množství 400 g rozpusťte ve vodní lázni. Až bude mít hladkou konzistenci, přidejte špetku soli a cukr dle libosti. Nahradit jej můžete medem či sirupy. Do směsi přidejte rozmixované ořechy a přilijte olivový olej, aby směs byla dokonale hladká. Vše stačí už jen promíchat a přelít do vymytých sklenic. V lednici či chladné spíži vydrží i 6 týdnů. Skleničky pomazánky ovázané mašlí udělají radost pod stromečkem každému milovníkovi čokolády, sladkého i francouzských dezertů, skvěle se hodí do croissantů, palačinek, těstovin či na toast.

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové máslo

Více

Domácí nutela

O ořechovém másle jsme vám již řekli skoro všechno. Jeho výroba snadná, stejně tak rychle si vyrobíte domácí nutelu. Italská pomazánka Nuttela se vyrábí z lískových oříšků od roku 1940 vylepšením původního receptu na Gianduju. První sklenice s názvem Nuttela opustila továrnu v Piemontu až 20. dubna 1964. Domácí přípravou nutely si můžete být jisti kvalitou použitých surovin, také ovlivníte podíl cukru a vylepšit můžete i výslednou chuť přidáním něčeho navíc. Základní recept na domácí nutelu obsahuje 100 g loupaných lískových oříšků, konzervu kondenzovaného slazeného mléka, 2 tabulky mléčné čokolády, 3-4 lžíce medu a špetku mletého kardamomu. Takto připravenou pomazánku můžete ochutit tím, co máte rádi. Skvěle se hodí švestky, pomeranč, chilli, kokos, vanilka, či mořská sůl.

Čokoládová "nutela" s pomerančem

Více

Zdravější alternativou může být sladká pomazánka připravená z rozmixovaného avokáda, banánu, 5 lžic kakaa, 5 lžic medu a oříškového másla či drcených oříšků. Výsledná směs je dokonale hladká a velice chutná. Podobný postup je také u přípravy domácí nutely z cizrny. Potřebovat budete hrnek uvařené cizrny, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce ořechového másla a med dle chuti. Tyto zdravější alternativy skvěle poslouží těm, co se vyhýbají laktóze, nezdravým tukům či cukru.

Ať už se rozhodnete připravit jakoukoli verzi sladkých pomazánek s ořechy a čokoládou, jistě ji oceníte jako polevu na vánoční cukroví, ale také jako jedlý dárek pro vaše blízké. 

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Více

Obchod Apetit