Sladké pomazánky využijete na promazání lineckého cukroví či k naplnění makronek. Vylepšíte jimi perníky, sušenky nebo dodáte dokonalost palačinkám a lívancům. A pokud si ji připravíte doma z dobrých surovin, nedá se o nějakém velkém hříchu ani uvažovat. Poradíme vám, jak na to.
Napoleonova gianduja
Napoleonova vláda dala vzniknout i něčemu sladkému. Když v roce 1806 Napoleon zakázal přijímaní britského zboží v evropských přístavech pod francouzskou nadvládou, dodávky kakaa byly ohroženy.
- Aby se se zásobou kakaa vystačilo, smíchal italský chocolatiér Michele Prochet z Turína čokoládu s pastou z lískových oříšků sklizených na nedalekém kopci.
- Lískoořísková pasta tvořila min. 30 % celkového obsahu čokolády, která dostala název gianduja.
- Název je odvozen od stejnojmenné loutkové a karnevalové postavy, která představuje archetyp Piedmontese, obyvatele severozápadního kraje Itálie, kde jsou cukrovinky z lískových oříšků tradiční pochoutkou.
Gianduju si můžete připravit i vy.
- Nechte 200 g loupaných lískových oříšků opražit v troubě či na pánvi. Poté je v robotu rozmixujte na dohladka, pro ty, co chtějí pomazánku křupavou, postačí hrubé nadrcení.
- Hořkou čokoládu v množství 400 g rozpusťte ve vodní lázni. Až bude mít hladkou konzistenci, přidejte špetku soli a cukr dle libosti. Nahradit jej můžete medem či sirupy.
- Do směsi přidejte rozmixované ořechy a přilijte olivový olej, aby směs byla dokonale hladká. Vše stačí už jen promíchat a přelít do vymytých sklenic.
V lednici či chladné spíži vydrží gianduja i 6 týdnů. Skleničky pomazánky ovázané mašlí udělají radost pod stromečkem každému milovníkovi čokolády, sladkého i francouzských dezertů, skvěle se hodí do croissantů, domácích palačinek, těstovin či na toast.
Domácí nutela
Výroba ořechového "másla" je relativně snadná, potřebujete jen výkonný mixér. Podobně vyrobíte domácí nutelu.
- Předchůdce italské pomazánky s lískovými ořechy spatřil světlo světa v roce 1946 vylepšením původního receptu na gianduju.
- První sklenice s názvem Nuttela opustila továrnu v Piemontu 20. dubna 1964.
- Domácí přípravou nutely si můžete být jisti použitými surovinami (a upustit od palmového tuku). Ovlivníte také podíl cukru a vylepšit můžete i výslednou chuť přidáním něčeho navíc.
Základní recept na domácí nutelu obsahuje 100 g loupaných lískových oříšků, konzervu kondenzovaného slazeného mléka, 2 tabulky mléčné čokolády, 3-4 lžíce medu a špetku mletého kardamomu. Takto připravenou pomazánku můžete ochutit tím, co máte rádi. Skvěle se hodí švestky, pomeranč, chilli, kokos, vanilka, či mořská sůl.
- Zdravější alternativou může být sladká pomazánka připravená z rozmixovaného avokáda, banánu, 5 lžic kakaa, 5 lžic medu a oříškového másla či drcených oříšků. Výsledná směs je dokonale hladká a velice chutná.
- Podobný postup je také u přípravy domácí nutely z cizrny. Potřebovat budete hrnek uvařené cizrny, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce ořechového másla a med dle chuti.
Ať už se rozhodnete připravit jakoukoli verzi sladkých pomazánek s ořechy a čokoládou, jistě ji oceníte jako polevu na vánoční cukroví, ale také jako jedlý dárek pro vaše blízké.
Zdroj informací: Nutella, GreatItalianChefs, Apetit