0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak využít sedmikrásku při vaření: připravte si s ní pokrmy podle našich receptů

Polévka se sedmikráskami
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Když se řekne sedmikráska, všichni si vybavíme drobnou rostlinku se žlutým středem a bílo-růžovými okvětními lístky, která zdobí naši zahradu od jara do podzimu. Věděli jste ale, že sedmikráska je chutná bylinka, kterou můžete využít do různých pokrmů a nápojů? Kromě toho má také léčivé účinky.

Sedmikráska je jednoznačně jednou z nejznámější jedlých květin. U nás rostou sedmikrásky chudobky, maličké květinky s bílými květy a žlutým lůžkem. Najdeme je na polích a velkých, travnatých plochách, kde mají dostatek slunce, ale i podél cest. 

  • V kuchyni se sedmikrásky nejčastěji používají do salátů nebo na chlebíčky, ale krásně vypadají i ve vývarech. Je však nutné, abyste je tam vhodili těsně před podáváním, aby kvítky neztratily svůj tvar, barvu a chuť.
  • Pečete-li dort a nevíte, čím jej dozdobit, hodí se i tam. Jen je zlehka potřete bílkem a posypte moučkovým cukrem. Nechte se inspirovat našimi recepty a ozdobte sedmikráskou vývar, dort nebo ji přidejte do salátu.

Jemná polévka

Když se řekne letní nebo jarní polévka, každý si představí něco jiného. Nám se vybaví náš recept na lehký zeleninový vývar se špaldovým kapáním, který jsme sedmikráskou na focení dozdobili. Sedmikráska bude ale vypadat skvěle třeba i v hráškové. Kontrast zelené a bílé je pastva pro oči!

Tvarohový krém nejen pro děti

Někteří bylinkáři doporučují naordinovat si jarní sedmikráskovou kúru, která spočívá v tom, že po dobu sedmi týdnů každý den sníte sedm květů sedmikrásky. Nebo s nimi ozdobte náš tvarohový krém, ke kterému servírujte sušenky či piškoty. Ve skleničce posypaný jedlými květy vypadá prostě božsky!

Slavnostní dort

Sedmikrásky jsou něžné rostlinky, které jsou jako stvořené pro svatební dort. Ten náš sice zdobí jiné jedlé květy, ale vy je za sedmikrásky klidně vyměňte. K nim se skvěle hodí lehký bílkový krém.
 
 

Barvený salát

Čím jsou saláty barevnější, tím větší na ně máme chuť. Kromě klasických surovin se do nich nebojte přihodit třeba pampelišky, fialky nebo naše oblíbené sedmikrásky. 
 

Čaj pro očistu

Ze sedmikrásek si můžete velice jednoduše udělat čaj, který je vhodný při jarní očistné kúře, když chcete podpořit hubnoucí proces nebo při nachlazení.

  • Stačí zalít 3 lžičky květů 250 ml horké vody a nechat 15-20 minut louhovat.

Léčivé účinky sedmikrásek

Sedmikráska chudobka je sice rostlinka někdy nazývaná také jako chudobinka, sirotka, stokráska, husí kvítko, denní očko nebo malá kopretinka, ale za to v sobě skrývá léčivou sílu mnoha v ní obsažených látek. 

Květy, které mimo jiné slouží jako zdroj nektaru pro včely, obsahují minerální látky (vápník, hořčík, draslík), vitamin C, inulin, flavoidy, organické kyseliny a další důležité látky. S čím vám sedmikráska může pomoci?

Sedmikráska na kašel, migrénu či ekzém

Sedmikrásky mají údajně protizánětlivé účinky, měly by pomáhat při onemocnění dýchacích cest (astma), podporovat vykašlávání, trávení, pomáhat při bolestech hlavy a migréně či při bolestivé menstruaci.

Obklady, koupele či potěr samotnou šťávou z rostliny můžou pomáhat při kožních onemocněních jako jsou ekzémy, akné, vyrážky či nehojící se rány. Šťáva z rozdrcených listů sedmikrásek zmírní bolest po bodnutí hmyzem. Výluh pak uleví od bolesti zubů a má také léčivé účinky na zánět dásní.  

Kdy a kde sedmikrásky sbírat?

Sedmikrásky, stejně jako slunečnice, patří mezi heliotropické rostliny, což znamená, že se otáčí za sluncem. Na slunci je sedmikráska závislá, proto ji najdete na loukách, travnatých pastvinách, v mezích, kolem cest, či na zahradách. 

Sedmikrásky rostou od začátku března až do listopadu, nejvhodnější čas ke sběru je údajně podle přírodních léčitelů v období od dubna do srpna, a to konkrétně v čase od 12 do 13 hodin. Sbírají se především květy (když jsou plně otevřené), léčivé účinky však mají i listy a kořeny.

Související články

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit