0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát s cibulí a ořechy

Salát se sedmikráskou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát s cibulí a ořechy

3 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1020 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 96 g
Tuky 50 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží a pestrý jarní salát, kterému dodávají neodolatelnost obyčejné kvítky pažitky!

Suroviny

šalotka 8 ks
malá, oloupaná, na kolečka
sůl mořská
pepř mletý
jablečný ocet
římský salát 1 ks
otrhaný na jednotlivé listy, omytý, osušený
dubový salát 1 ks
otrhaný na jednotlivé listy
rukola 4 hrsti
smíchaná s polníčkem
sýr 100 g
rokfór
vlašské ořechy 2 hrsti
nasucho opražené na pánvi
jedlé květy
sedmikrásky možno nahradit květy pažitky na ozdobu (nemusí být)
Na zálivku
olivový olej
extra panenský
zakysaná smetana 30 ml
vinný ocet bílý 15 ml
červený

1 Šalotku v menší míse zlehka osolte a opepřete, dostatečně zalijte jablečným octem a nechte zhruba deset minut marinovat. Nejlepší je všechno promíchat rukama.

2 Pak ocet slijte, šalotku po částech důkladně ,vyždímejte‘ a osušte. Salátové lístky rozložte na talíř, dejte na ně šalotku, rozdrobený rokfór a navrch ještě horké ořechy. Salát servírujte se zálivkou; jestli chcete, ozdobte ho květy pažitky nebo sedmikráskami.

NĚCO NAVÍC: Na římském salátu je nejlahodnější křupavé a křehké žlutozelené srdíčko. Světlejší barva je způsobena nedostatečným přístupem světla. Někdy se kvůli tomu saláty dokonce svazují. Ale hlavně, římský salát vyniká vysokým obsahem vitaminu C! Pokud jde o rokfór, zkuste ho nenahrazovat nivou – raději si užijte samotného krále modrých plísňových sýrů. Ve Francii nese punc AOC, tedy Appellation d’Origine Contrôlée, který zaručuje, že byl vyroben ze syrového ovčího mléka a zhruba dva měsíce zrál ve vápencových jeskyních v okolí města Roquefort.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit