Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát se sedmikráskou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1020 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 96 g
Tuky 50 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží a pestrý jarní salát, kterému dodávají neodolatelnost obyčejné kvítky pažitky!

Suroviny

malá, oloupaná, na kolečka
sůl mořská
pepř mletý
jablečný ocet
římský salát 1 ks
otrhaný na jednotlivé listy, omytý, osušený
dubový salát 1 ks
otrhaný na jednotlivé listy
rukola 4 hrsti
smíchaná s polníčkem
sýr 100 g
rokfór
nasucho opražené na pánvi
jedlé květy
sedmikrásky možno nahradit květy pažitky na ozdobu (nemusí být)
Na zálivku
olivový olej
extra panenský
vinný ocet bílý 15 ml
červený

Postup

1

Šalotku v menší míse zlehka osolte a opepřete, dostatečně zalijte jablečným octem a nechte zhruba deset minut marinovat. Nejlepší je všechno promíchat rukama.

2

Pak ocet slijte, šalotku po částech důkladně ,vyždímejte a osušte. Salátové lístky rozložte na talíř, dejte na ně šalotku, rozdrobený rokfór a navrch ještě horké ořechy. Salát servírujte se zálivkou; jestli chcete, ozdobte ho květy pažitky nebo sedmikráskami.

NĚCO NAVÍC: Na římském salátu je nejlahodnější křupavé a křehké žlutozelené srdíčko. Světlejší barva je způsobena nedostatečným přístupem světla. Někdy se kvůli tomu saláty dokonce svazují. Ale hlavně, římský salát vyniká vysokým obsahem vitaminu C! Pokud jde o rokfór, zkuste ho nenahrazovat nivou – raději si užijte samotného krále modrých plísňových sýrů. Ve Francii nese punc AOC, tedy Appellation d’Origine Contrôlée, který zaručuje, že byl vyroben ze syrového ovčího mléka a zhruba dva měsíce zrál ve vápencových jeskyních v okolí města Roquefort.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín