Svěží a pestrý jarní salát, kterému dodávají neodolatelnost obyčejné kvítky pažitky!
Suroviny
Postup
Šalotku v menší míse zlehka osolte a opepřete, dostatečně zalijte jablečným octem a nechte zhruba deset minut marinovat. Nejlepší je všechno promíchat rukama.
Pak ocet slijte, šalotku po částech důkladně ,vyždímejte a osušte. Salátové lístky rozložte na talíř, dejte na ně šalotku, rozdrobený rokfór a navrch ještě horké ořechy. Salát servírujte se zálivkou; jestli chcete, ozdobte ho květy pažitky nebo sedmikráskami.
NĚCO NAVÍC: Na římském salátu je nejlahodnější křupavé a křehké žlutozelené srdíčko. Světlejší barva je způsobena nedostatečným přístupem světla. Někdy se kvůli tomu saláty dokonce svazují. Ale hlavně, římský salát vyniká vysokým obsahem vitaminu C! Pokud jde o rokfór, zkuste ho nenahrazovat nivou – raději si užijte samotného krále modrých plísňových sýrů. Ve Francii nese punc AOC, tedy Appellation d’Origine Contrôlée, který zaručuje, že byl vyroben ze syrového ovčího mléka a zhruba dva měsíce zrál ve vápencových jeskyních v okolí města Roquefort.