Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Úsporné pečení jako s babičkou aneb Pečte s láskou, ale za pár korun!

Jablečné řezy se šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Jednoduchý banánový chlebíček 

Ideální tip, jak spotřebovat přezrálé banány? Jemný banánový chlebíček! Připravíte ho opravdu snadno. Stačí smíchat všechny ingredience a několik zralých banánů a je hotovo. Jednodušší už to být nemůže!  

  • Nebudete do něj potřebovat žádné máslo, které je drahé, vláčnost mu propůjčí olej a banány. 

Tip: Zkuste do něj přidat na kostičky nakrájenou čokoládu nebo rozinky. Nebo klidně obojí. Skvělý je taky třeba s troškou skořice.  

Jablečné řezy se šlehačkou 

Vláčné těsto nadýchané jako peřinka, šťavnatá nakyslá jablečná náplň a poctivá vrstva šlehačky... Dokonalý dezert k víkendové kávě? Souhlasíme!  

  • Smetana ke šlehání sice není z nejlevějších, ale pokud vám bude stačit poloviční vrstva než je na fotce, bohatě vám postačí pouze jedno balení, tedy 200 ml. 

Tip: Místo jablečné šťávy můžete použít klidně vodu! 

Hrnkový hruškový koláč 

Skvělý, jednoduchý a vláčný koláč, se kterým uděláte spoustu parády! Je akorát sladký, perfektně šťavnatý, a kdyby nebyl tak ‚žravý‘, určitě by dlouho vydržel. 

  • Mascarpone klidně vyměňte za ricottu nebo tvaroh. 
  • Skvělý bude i v jablečné variantě!  

Tip: Pokud milujete hodně ovocné buchty a koláče, nebojte se dát do těsta nebo navrch o hrušku či dvě více! 

Kde můžete při pečení ušetřit? 

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.   

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod. 

  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede. 

  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici. 

  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré). 

  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu.

Zdroj: Apetit 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...