Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 1. díl: Smažená rýže i chilli con carne

Smažená rýže s kimči
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně! 

Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.  

1. Chilli con carne 

Tex-mex rychlovka, které se nikdy nepřejíte. Vývar můžete klidně vyměnit za vodu, a pokud netoužíte po mexické chuti, přidejte místo římského kmínu drcený klasický. Pokud nesníte celý hrnec, zbytek nechte uležet na další dny nebo zamržte. Servírujte s rýží a uvařte ji víc, bude se vám druhý den hodit! 

 

2. Smažená rýže

Smažená rýže je recept pocházející z Asie, původně zřejmě z Číny. Do jídla spotřebujete zbytky rýže z předchozí dne. Pokud budete kupovat zázvor, stačí jen malý kousek. Ze zbytku připravte čaj, který vás krásně prohřeje. 

3. Květákové placičky  

Jako od babičky! Tak chutnají naše květákové placičky. Z jednoho květáku jich uděláte hromadu. Ideální přílohou je bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Pokud vám kaše zbyde, můžete ji využít třeba na přípravu kroket, které můžete servírovat jen tak samotné s dipem. A nezapomeňte na salátek, drahou okurku může nahradit levnější mrkev. 

4. Těstoviny, co dům dal 

Rybičky z konzervy rozhodně nezatracujte, jsou skvělým zdrojem vitaminu D a omega-3. Parmazán nahraďte vegetariánským parmazánem, tedy opraženou strouhankou.  

5. Mrkvová polévka s toustíky 

Kupovali jste mrkev na malý salát ke květákovým placičkám a teď vám spousta mrkve zbylo? Připravte si mrkvový krém s tousty, který zastane hlavní chod. Aby byl vydatnější, hoďte k mrkvi trochu červené čočky. A parmazán nahraďte jakýmkoliv jiným sýrem nebo tousty servírujte jen opečené.  

6. Čočkový salát s červenou řepou 

Červená řepa hraje v podzimní kuchyni prim a v kombinaci s luštěninami je prostě neodolatelná. Zelenou čočku můžete vyměnit za hnědou, javorový sirup třeba za med. Kdo si ze zahrádky udělal zásoby bylinek do mrazáku, bude ve výhodě. Jinak klidně seznam zelených surovin klidně zkraťe.

7. Kuře na jablkách

Kuře na jablkách potěší všechny milovníky sladko slaných chutí. Ideální jako nedělní oběd pro celou rodinu. Koupit můžete čtyři čtvrtky nebo celé kuře, zbytky využijete třeba do smažené rýže. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín