Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 1. díl: Smažená rýže i chilli con carne

Karolína Waberová
18. 11. 2022
Smažená rýže s kimči
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně! 

Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.  

1. Chilli con carne 

Tex-mex rychlovka, které se nikdy nepřejíte. Vývar můžete klidně vyměnit za vodu, a pokud netoužíte po mexické chuti, přidejte místo římského kmínu drcený klasický. Pokud nesníte celý hrnec, zbytek nechte uležet na další dny nebo zamržte. Servírujte s rýží a uvařte ji víc, bude se vám druhý den hodit! 

Vydatné chili con carne

Vydatné chilli con carne

< 60 min
4.6(864x)
Přečíst recept
 

2. Smažená rýže

Smažená rýže je recept pocházející z Asie, původně zřejmě z Číny. Do jídla spotřebujete zbytky rýže z předchozí dne. Pokud budete kupovat zázvor, stačí jen malý kousek. Ze zbytku připravte čaj, který vás krásně prohřeje. 

Smažená rýže s vejci

Smažená rýže s vejci

< 30 min
4.2(153x)
Přečíst recept

3. Květákové placičky  

Jako od babičky! Tak chutnají naše květákové placičky. Z jednoho květáku jich uděláte hromadu. Ideální přílohou je bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Pokud vám kaše zbyde, můžete ji využít třeba na přípravu kroket, které můžete servírovat jen tak samotné s dipem. A nezapomeňte na salátek, drahou okurku může nahradit levnější mrkev. 

Babiččiny květákové placičky

Babiččiny květákové placičky

< 60 min
4.5(612x)
Přečíst recept

4. Těstoviny, co dům dal 

Rybičky z konzervy rozhodně nezatracujte, jsou skvělým zdrojem vitaminu D a omega-3. Parmazán nahraďte vegetariánským parmazánem, tedy opraženou strouhankou.  

Těstoviny ze spíže

Těstoviny ze spíže

< 45 min
4.6(36x)
Přečíst recept

5. Mrkvová polévka s toustíky 

Kupovali jste mrkev na malý salát ke květákovým placičkám a teď vám spousta mrkve zbylo? Připravte si mrkvový krém s tousty, který zastane hlavní chod. Aby byl vydatnější, hoďte k mrkvi trochu červené čočky. A parmazán nahraďte jakýmkoliv jiným sýrem nebo tousty servírujte jen opečené.  

Mrkvová polévka se sýrovými toustíky

Mrkvová polévka se sýrovými toustíky

< 30 min
4.7(12x)
Přečíst recept

6. Čočkový salát s červenou řepou 

Červená řepa hraje v podzimní kuchyni prim a v kombinaci s luštěninami je prostě neodolatelná. Zelenou čočku můžete vyměnit za hnědou, javorový sirup třeba za med. Kdo si ze zahrádky udělal zásoby bylinek do mrazáku, bude ve výhodě. Jinak klidně seznam zelených surovin klidně zkraťe.

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

Čočkový salát s pečenou červenou řepou

< 90 min
4.5(22x)
Přečíst recept

7. Kuře na jablkách

Kuře na jablkách potěší všechny milovníky sladko slaných chutí. Ideální jako nedělní oběd pro celou rodinu. Koupit můžete čtyři čtvrtky nebo celé kuře, zbytky využijete třeba do smažené rýže. 

Kuře pečené na jablkách

Kuře pečené na jablkách

> 60 min
4.3(44x)
Přečíst recept

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Související články