0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční perníčky provoní domov

pernicky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nejvyšší čas pustit se do perníčků. 

Křupavé perníčky dnes už neodmyslitelně patří k českým Vánocům. V podobě, jak je známe dnes, se pečou přibližně od druhé poloviny 19. století. Tehdy se začaly vykrajovat kovovými formičkami a zdobit bělostnou bílkovou polevou. Perníčky se původně pekly podle receptur, které perníkáři přísně tajili.

My vám však s radostí prozradíme hned několik receptů na toto křupavé kořeněné cukroví. Provoňte si i vy svůj domov medem, badyánem, skořicí, hřebíčkem a dalším zimním kořením.

Legislativní perníčky

Legislativní perníčky dostaly jméno po právničce, která jimi vždy těsně před Vánocemi ohromila celou advokátní kancelář. Až je ochutnáte, postavíte se do zástupu jejich obdivovatelů také.

  • Jsou hned po upečení měkké, díky kakau a čokoládě mají sytou barvu a o vůni se raději ani nebudeme rozepisovat.
  • Těsto je navíc dokonale vláčné a netrhá se. Jen ho nesmíte vyválet příliš tence. Legislativní perníčky se zkrátka stanou hitem vašich letošních Vánoc!

Perníková chaloupka

Děti budou výskat nadšením, až na stůl postavíte perníkovou chaloupku jako z pohádky. Za oknem se krčí zlá čarodějnice a Jeníček s Mařenkou si jdou mlsně uloupnout perníček.

Přidejte také další postavičky a dekorace z perníků či cukrovinek – stromy, potůček, plot a zvířátka.

Perník na plech

Nechce se vám vyvalovat těsto, vykrajovat tvary a na zdobení máte obě ruce levé? I vy můžete prosytit svoji domácnost hřejivou vůní zimního koření. Upečte si jednoduchou litou perníkovou buchtu s jablky a povidlovou omáčku.

Související články

5 efektních triků, jak zdobit cukroví
  • Tipy a triky

5 efektních triků, jak zdobit cukroví

Jen upéct, slepit nebo naplnit je chvályhodný počin samo o sobě. Ale pokud chcete svoje cukroví vyšperkovat, nezapomeňte na zdobení. Dekorování kousků cukroví je jako podpis na konci dopisu.   ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit