Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční perníčky provoní domov

pernicky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nejvyšší čas pustit se do perníčků. 

Křupavé perníčky dnes už neodmyslitelně patří k českým Vánocům. V podobě, jak je známe dnes, se pečou přibližně od druhé poloviny 19. století. Tehdy se začaly vykrajovat kovovými formičkami a zdobit bělostnou bílkovou polevou. Perníčky se původně pekly podle receptur, které perníkáři přísně tajili.

My vám však s radostí prozradíme hned několik receptů na toto křupavé kořeněné cukroví. Provoňte si i vy svůj domov medem, badyánem, skořicí, hřebíčkem a dalším zimním kořením.

Legislativní perníčky

Legislativní perníčky dostaly jméno po právničce, která jimi vždy těsně před Vánocemi ohromila celou advokátní kancelář. Až je ochutnáte, postavíte se do zástupu jejich obdivovatelů také.

  • Jsou hned po upečení měkké, díky kakau a čokoládě mají sytou barvu a o vůni se raději ani nebudeme rozepisovat.
  • Těsto je navíc dokonale vláčné a netrhá se. Jen ho nesmíte vyválet příliš tence. Legislativní perníčky se zkrátka stanou hitem vašich letošních Vánoc!

Perníková chaloupka

Děti budou výskat nadšením, až na stůl postavíte perníkovou chaloupku jako z pohádky. Za oknem se krčí zlá čarodějnice a Jeníček s Mařenkou si jdou mlsně uloupnout perníček.

Přidejte také další postavičky a dekorace z perníků či cukrovinek – stromy, potůček, plot a zvířátka.

Perník na plech

Nechce se vám vyvalovat těsto, vykrajovat tvary a na zdobení máte obě ruce levé? I vy můžete prosytit svoji domácnost hřejivou vůní zimního koření. Upečte si jednoduchou litou perníkovou buchtu s jablky a povidlovou omáčku.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín