Zkuste letošní mlsání během Velikonoc odlehčit a upečte si třeba svěží banánový chlebíček, mrkvový dort nebo bezlepkové sušenky. Připravili jsme pro vás spoustu tipů na odlehčené velikonoční pečení a našli jsme tak vyváženou cestu mezi tradičním bujarým hodováním a zdravou stravou. Zkuste to s námi a pusťte se do našich oblíbených receptů.
K tradičním velikonočním zvykům patří pečení mazance, beránka a také jidášů. V uplynulém týdnu jsme se s vámi podělili o tipy, jak na tyto velikonoční klasiky.
- Dnes jsme se rozhodli pojmout téma velikonočního pečení trochu jinak a připravili jsme pro vás recepty, které zachovávají ducha Velikonoc, ale jsou obohaceny o potraviny, které z nich dělají výživově hodnotěnějí jídlo.
Tvarohový mazanec
Je lehký a nebesky vláčný, navíc díky tvarohu i nutričně výživnější než klasický kynutý mazanec. Tvarohový mazanec zvládne upéct opravdu každý, jeho příprava je oproti kynutému o mnoho snadnější a pustit se do něj tak může i úplný začátečník.
- Těsto umíchejte ručně nebo v robotu s hnětacím hákem, potřete vejcem, posypte mandlemi a šup s ním do vyhřáté trouby. Rychlá příprava je dalším bonusem sladkého tvarohového bochánku.
Mrkvový dort
Nejen velikonoční zajíček si rád pochutná na dobrotě z mrkviček. Dort plný čerstvé mrkve a ořechů by rozhodně neměl na velikonočním stole chybět. Skvěle k němu ladí smetanový krém z mascarpone, díky němuž je dort ještě vláčnější a tento tandem mu vyloženě sluší.
- Pro zachování pravé velikonoční atmosféry můžete dort ozdobit klasickými nebo marcipánovými mrkvičkami, slušet mu budou i různobarevná čokoládová vajíčka.
Banánový chlebíček
Receptů na banánový chlebíček je napříč internetem a kuchařkami opravdu mnoho. My jsme pro vás dnes vybrali recept, který bychom rozhodně zařadili na první příčky. Jedničku mezi banánovými chlebíčky z něj dělá chuť arašídového másla.
Další inspiraci na odlehčené menu najdete pod tímto článkem.
Zdroj: Apetit