Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyznáte se v mléčných výrobcích? Čím se liší řecký jogurt od běžného

Vyznáte se v mléčných výrobcích? Čím se liší řecký jogurt od běžného
sdílet:

Čerstvé sýry, skyr, tvaroh, ricotta… Vybrat si můžete z nabídky téměř nepřeberné. A jistotou je, že každý z produktů vaši kuchyni obohatí. Víte ale, jak a kdy kterým dotáhnout chystaný pokrm k dokonalosti? Poradíme vám, jak na to!

Mléčné produkty mají mnoho společného, ale zároveň se také velmi liší. Každý pochází z jiné oblasti země a má za sebou jinou historii, a tak si nese ve své „genetické výbavě“ jinou texturu a chuť. Díky tomu přesně poznáte i se zavřenýma očima, zda ochutnáváte skyr plný proteinů od vikingských bojovníků, čerstvý italský sýr nebo tvaroh českých sedláků. Přitom výchozí surovina, tedy mléko, je stále stejná. Liší se jen zpracování. 

Objevení Ameriky aneb čerstvé krémové sýry

Čerstvé sýry typu philadelphia nebo lučina se díky své konzistenci skvěle hodí k mazání na pečivo, jsou vhodnou součástí pomazánek. Také mnohdy zjemňují chuť polévek a v neposlední řadě se přidávají do dezertů. Mohou být také součástí krémů.

  • Philadelphia je navíc základním stavebním kamenem amerického cheesecaku, takže pokud chcete ochutnat přesně takový, na jakém si pochutnávala spisovatelka Betty McDonaldová a dokonce o něm psala ve svých knihách, měli byste si pořídit přesně tuto ingredienci a nesnažit se jakkoliv ošidit správný postup.

Tvaroh alias české zlato

Tvaroh známe všichni. Ovšem milujete ho naslano, nebo nasladko? Tvaroh je totiž tradičním mléčným výrobkem, který patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Názvem tvaroh se pak označují všechny nezralé sýry, které vznikají kyselým srážením kravského nebo kozího mléka. Podle litery vyhlášky se dělí na tučný, polotučný, nízkotučný či jemný a odtučněný nebo měkký či tvrdý.

  • Je nedílnou součástí fitness snídaní, ale také vyvážených obědů. Výborně funguje jako součást nejrůznějších dipů k masu.
  • V neposlední řadě si bez něj nejspíš nebudete umět představit pořádné české buchty a koláče.

Krémové mascarpone a lehoučká ricotta – italské poklady z lednice

Italskou odpovědí na český tvaroh je italská ricotta, která se vyrábí ze syrovátky. Zatímco doma v Itálii je opěvovanou hvězdou, v české kuchyni své místo hledá. Dalším oblíbeným čerstvým sýrem z apeninského poloostrov je hutnější, tučnější a krémovější mascarpone

  • Ricotta se skvěle hodí do polévek, pomazánek, ale také při přípravě sladkých těst či dortových krémů. Bez ricotty se neobejdou sicilské cannoli.
  • Mascarpone je milované všemi cukráři, kteří ho s oblibou používají nejen do tiramisu, ale také do nejrůznějších krémů a náplní.
  • Oba sýry můžete s úspěchem kombinovat. Nebo do nich přidávat další mléčné výrobky.

Zakysaná smetana

Milovala ji již Magdalena Dobromila Rettigová. A sázela na ni, když chtěla zjemnit omáčky nebo dodat svěží chuť svým dezertům.

  • Vzniká fermentací smetany a obsahuje živé mléčné kultury, které pomáhají správnému zažívání.
  • 1 gram zakysané smetany musí podle české vyhlášky obsahovat 106 mléčné mikroflóry (tedy 1 milion bakterií v jednom gramu).
  • K dostání je ve různých tučnostech – seženete 10% i s 18 procenty tuku.

Řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu? Obojí!

Další lahůdkou, která obstojí i sama o sobě,  je řecký jogurt nebo spíš jogurt řeckého typu.  Název řecký jogurt si nechalo Řecko registrovat jako název potraviny vyrobené na území Řecka a mohou ho tak nést opravdu pouze tamní výrobky.

  • Chybou je přisuzovat řeckému jogurtu vyšší obsah tuku. Jogurt řeckého typu může mít rozličnou tučnost.
  • Jeho pověstná hustá konzistence je dána nikoli množstvím tuku, ale specifickým druhem zrání a také podílem bílkovin v sušině. Zkrátka je hustší prot, protože je odkapaný, koncentrovanější. Jogurt s vyšším podílem bílkovin a hustší konzistencí tak vyrobíte i sami doma z bílého jogurtu, který necháte překapat přes plátno. 
  • Jogurt řeckého typu je skvělý jako součást dezertů i jako dezert sám – dokonale se snoubí s medem a ořechy.
  • V nejčistší formě se hodí i na přípravu pečených dezertů, kdy díky obsahu tuku může nahrazovat máslo, nebo olej. 

Skyr, severský bojovník za štíhlou linii

Novinkou na trhu, tedy již několik let, je skandinávský skyr. Je to mléčný výrobek podobný jogurtu i tvarohu zároveň, ale nenechte se zmást, jogurt to není. Na chuť je drsný, ale tvaroh to také není.

  • Původem je z Norska a Islandu, a díky nízkému obsahu tuku a notné dávce bílkovin se hodí k doplnění proteinů po trénincích, jako součást fitness snídaně nebo zdravá svačinka pro všechny, kdo dbají o svůj jídelníček. Obsahuje i velké množství vápníku. 

Zdroj: Apetit, dTest

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč