Baskický cheesecake se pyšní se všemi nedokonalostmi, které byste u jeho klasického sourozence nesnesli – je na povrchu spálený, lehce popraskaný i propadlý… a přesto, nebo právě proto neskutečně dobrý. V čem tkví jeho kouzlo?
Cheesecake, který zbořil internet
Tradiční cheesecake má sušenkový základ, poměrně hutnou krémovou náplň a zlatavý (nikoliv připálený) povrch. Baskický cheesecake je jeho přesný opak.
- V baskickém cheesecaku nenajdete žádný korpus, jen spálenou vnější část. Ta je lehce zkaramelizovaná a současně mírně nahořklá, čímž vytváří dokonalý chuťový kontrast s nadýchaným sladkým vnitřkem.
Spálený cheesecake stvořil šéfkuchař Santiago Rivera z baskické restaurace La Viña až v roce 1990. Popularitu si ale získal teprve okolo roku 2010, kdy se recept na něj objevil v kuchařské knize Cook, Eat, Repeat britské kuchařky Nigelly Lawson.
V posledních letech zažívá tento cheesecake velký boom. Jenom na Instagramu si můžete pod hashtagem #basqueburntcheesecake prohlédnout více než dvě stě tisíc příspěvků. Je oblíbený všude, zejména pak v Americe a ve Spojeném království. Na to si postěžoval i britský food kritik Jay Rayner, který ve své loňské recenzi restaurace La Gamba pro deník The Guardian prohlásil, že se baskický cheesecake v Londýně přemnožil.
Spáleného se nebojte, ale pečete obezřetně
Vedle výjimečné chuti je baskický cheesecake nepochybně oblíbený i proto, že je jednoduchý na přípravu. Potřebujete k němu pár obyčejných ingrediencí: krémový sýr typu Philadelphia, vejce, smetanu, cukr a trochu mouky, které vymícháte do hladkého těsta, nalijete do formy a dáte péct.
Abyste dosáhli spáleného výsledku, cheesecake pečte v dokonale vyhřáté troubě na vysokou teplotu – ideálně 200 °C. Tím docílíte požadovaného spálení na povrchu, ale vnitřek zůstane krásně krémový, takřka „syrový“, což je v tomto případě žádoucí.
- Míru spálení je ale potřeba regulovat. Po 45 až 55 minutách by měl mít povrch tmavě hnědou barvu. Pokud vám bude připadat, že začíná nebezpečně rychle černat, vezměte alobal, cheesecake jím přikryjte a nechte dopéct.
-
Připravte si baskický spálený cheesecake podle našeho jednoduchého receptu.
Není cheesecake jako cheesecake
Tradiční, newyorský, veganský, nepečený… Cheesecaky mají mnoho podob a každá z nich je jedinečná. Mezi nejoblíbenější bezpochyby patří tradiční a newyorský cheesecake, které jsou si velmi podobné.
- Oba obsahují krémový sýr, smetanu, vejce, cukr a vanilku, ale v různých poměrech – v newyorském cheesecaku je větší podíl krémového sýra, takže je hutnější, zatímco ten tradiční obsahuje více smetany a má krémovější texturu.
- Obvykle je doprovází základ z grahamových sušenek, které se dají nahradit máslovými sušenkami. Podle cukráře Josefa Maršálka však jiné než grahamové sušenky nejsou to pravé a doporučuje si připravit domácí korpus „z mouky, másla, třtinového cukru, skořice, soli, jedlé sody a trochu vody.“
- Mezi další zajímavé varianty patří italský cheesecake se sýrem ricotta nebo suflé čili japonský cheesecake, kterému se říká také bavlníkový a jeho vzdušná textura vzniká díky sněhu z bílků.
Je cheesecake zdravější než jiné zákusky?
Pokud dáváte přednost zdravějším alternativám nejrůznějších jídel a máte rádi cheesecake, potěšíme vás. Právě tento dort je totiž v mnoha ohledech zdravější než jiné zákusky.
- V dortech a sladkém pečivu je často spoustu mouky, cukru, másla a tuku, což jsou suroviny, které významně zvyšují kalorickou hodnotu. Naopak cheesecake obsahuje spoustu bílkovin (ale také vápníku a vitamínů) z krémového sýra a vajec, díky čemuž má navíc nižší glykemický index.
- Podle Supermoon Cheesecakes má cheesecake glykemický index 34, zatímco běžný dort 64, což znamená, že když si pochutnáte na cheesecaku, nezpůsobí tak prudké zvýšení krevního cukru, než kdybyste si dali jiný zákusek.
Pokud tedy hledáte méně kalorický dezert, který uspokojí vaši touhu po sladkém, cheesecake se zdá být dobrou volbou – zvlášť, když se budete držet na uzdě s cukrem. Ale nezapomeňte, že i v jeho případě je důležité se držet pravidla „všeho s mírou“ a nesníst celý dort na posezení.
Další zdroje informací: Gold Belly, Queen, Yummy