0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku v podobě vanilínu  – protože pravá vanilka je zkrátka příliš drahá. Víte, co stojí za její vysokou cenou?

Vanilkovník plocholistý neboli vanilka pravá je liánovitá orchidej, která pochází z Mexika. Svůj květ otevírá jen na jeden den v roce. Aby vanilkovník plodil lusky (tobolky), musí právě v tento den dojít k jeho opylení. Jinak totiž květ po 24 hodinách zvadne a spadne na zem. Pro komerční účely se vanilka pěstuje na farmách a květy se opylovávají ručně.

Umělé opylování rozjelo výnosný byznys

Pokud je opylení úspěšné, vyroste plod v podobě 6 až 10 cm dlouhého lusku, naplněného tisíci černých semínek. Vanilka po přesazení do tropických oblastí po celém světě však neplodila lusky až do roku 1841, kdy dvanáctiletý Edmond Albius na ostrově Réunion v Indickém oceánu přišel na to, jak ručně opylovat květy vanilky pomocí dutého stébla bambusu.

Tato jednoduchá technika měla dalekosáhlé důsledky. Vanilkové plantáže začaly vznikat po celém světě – na Madagaskaru v Indii, na Tahiti a v Indonésii. Velmi populární jsou také výlety na plantáže, ideálním místem pro výlet po kořeninových plantážích je Zanzibar, kde vaše smysly uchvátí nádherná vanilková vůně.

  • Dnes pochází přibližně 75 % světové produkce vanilky z Madagaskaru a Réunionu.
  • Vanilkové lusky, které se sklízejí zelené, ještě devět měsíců dozrávají a suší, dokud nezčernají.

Přírodní vs syntetická

Vanilka obsahuje odhadem 250 až 500 různých chuťových a vonných složek. Nejvýznamnější z nich je vanilin. Vanilin lze vyrobit z petrochemických látek, z ligninu, vedlejšího produktu dřevozpracujícího a papírenského průmyslu, a z eugenolu, složky hřebíčkového oleje. Lze ho dokonce vyrobit z kastorea, melase podobného sekretu z análních žláz bobrů, i když jde opravdu jen o vedlejší zdroj.

  • Syntetický vanilin je nejméně dvacetkrát levnější než pravá vanilka, což vysvětluje, proč se ho vyrábí a prodává 20 tisíc tun ročně a vanilky pouhých 2 tisíce tun. 

Trocha historie

Vanilku pravděpodobně objevili Totonakové, indiánský kmen z východního pobřeží Mexika. Později ji od nich získali 16. století Aztékové a do Evropy ji pravděporobně přivezl španělský kolonizátor Hernán Cortés.

  • Až do 17. století byla vanilka považovaná za přísadu do horké čokolády. Tento recept pochází od Aztéků.
  • Lékárník britské královny Alžběty I. začal vanilku přidávat do dalších sladkostí. Nápad ochutit s ní zmrzlinu si připisují Francouzi.
  • Do kuchařek se vanilka dostala mnohem později. První recept s vanilkou pochází z knihy Hannah Glasse s názvem The Art of Cookery z roku 1805.

Vanilková sůl? Existuje!

Vanilku si můžete pořídit ve formě vanilkového lusku a mleté vanilky. Vanilkový extrakt obsahuje vanilkový cukr a vanilkové pasty. Ve specializovaných e-shopech seženete také vanilkovou sůl. Ta se nejčastěji používá k dochucování drůbeže či mořských plodů, ale také je údajně tajnou přísadou pravé margarity.

Vyzkoušejte naše vanilkové recepty

Zdroje informací: Food Insider, BBC, Tasty

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč