Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Ekvádoru: Pochutnáte si tu na rybách, manioku, morčatech i zmrzlině

Hovězí churrasco
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Ekvádor je gastronomickou velmocí, do jejíž bohaté kuchyně se snadno zamilujete. Ztělesňuje různorodost a v tom tkví její krása.V Andách jídelníček odráží, jakým plodinám se daří ve zdejších vysokohorských podmínkách: kukuřici, bramborám a luštěninám. Na Galapágách a na pobřeží se nejvíc jedí ryby a mořské plody. V porovnaní s okolními státy je Ekvádor nepatrný, ale když tam přijedete, uvědomíte si, že tahle země má všechno, napsal nám cestovatel a fotograf Michal Hertlík.

Latinská Amerika mi jako cestovateli naprosto učarovala. Projíždím jednotlivé státy a v každém trávím několik týdnů až měsíců. Ekvádor, který mi učaroval, se dělí na čtyři regiony: pobřeží s přilehlými oblastmi ve vnitrozemí, Andy, Amazonii a Galapágy. Každý z regionů má své vlastní podnebí, počasí, teplotu, obyvatelstvo, tradice a samozřejmě i svébytnou gastronomii

Co se jí na Galapágách?

Na Galapágách a na pobřeží se místní obyvatelé živí především rybolovem, a tak není divu, že se tu nejvíc jedí ryby a mořské plody. Žádná restaurace ani pouliční stánek se bez nich neobejde.

  • Na jídelním lístku si můžete vybrat mezi různými druhy ryb a mořských plodů, jako jsou krevety, krabi, langusty, mušle, humři, chobotnice a další.
  • Rybám nikdy neodolám a mojí oblíbenou pochoutkou je corvina à la plancha, bělomasá mořská ryba připravená na grilu. Ve výčtu místních dobrot nemohou chybět ani rybí polévky, například sopa de mariscos, chupe de camarón či caldo de pescado.
  • Nejznámější polévkou na pobřeží, považovanou za vlajkovou loď ekvádorské gastronomie, je však encebollado. V husté polévce plavou celé kusy tuňáka křídlatého (žije v tropických vodách), mezi další přísady patří maniok a koriandr.
  • Hotová polévka se posype nakládanou cibulí.
  • Pokud jde o mořské plody, nesmím zapomenout ani na ceviche. Známým pouličním jídlem je bolón de verde – koule ze směsi plantainu, sýra, masa, slaniny nebo tuňáka.
Rybí trh na Galapágách
ZDROJ: ImageProfessionals

Horské menu jižní Ameriky 

V Andách jídelníček odráží, jakým plodinám se daří ve zdejších vysokohorských podmínkách: kukuřice, brambory a luštěniny. Protože Andy se táhnou od severu k jihu a kuchyně se v každé části trochu mění, pojďme se na ni podívat postupně.

  • V provincii Imbabura, ve městě Ibarra a zejména čtvrti Caranqui se ručně vyrábí kvalitní a senzační smetanové zmrzliny. Zmrzlinová směs se plní do kelímků, do kterých se zabodne dřívko, a výsledek se nechá zmrznout.
  • Podle místní tradice se zmrzlina jí společně se sladkými bochánky plněnými džemem. Pokud milujete zmrzlinu, neměli byste vynechat ani městečko Salcedo, známé svou dlouhou zmrzlinovou tradicí.
  • V hlavním městě Quito jsou oblíbené empanadas de viento, v doslovném překladu taštičky z těsta plněné větrem. Taštičky mají příznačný název, protože se vyrábějí velké a smažením se ještě nafouknou, uvnitř kromě masové či zeleninové náplně zůstane dost prázdna – tedy větru.
  • V Andách je zima a lidé se potřebují zahřát. Po večerech se v ulicích prodává horký nápoj canelazo, který se podobá našemu svařenému punči z vánočních trhů.

Morče na grilu?

Velkou a turisty vyhledávanou pochoutkou je cuy, druh obřího morčete, které se připravuje na mnoho způsobů. Najdete jej v různých částech And, jeho přípravou je známé například městečko Gualaceo. V okolí města Riobamba se podobným způsobem jako morče připravuje celý zajíc s přílohami. Nejtradičnější město Latacunga skýtá hned dvě gastronomická překvapení.

  • Prvním jsou opět empanadas, tentokrát však připravované z plátano verde (nedozrálý, ještě zelený banán na vaření, španělsky plátano, u nás známý pod názvem plantain) plněné slaným sýrem či masem.
  • Druhým je jídlo s názvem chugchucara, které vám pořádně zvedne hladinu cholesterolu. Představte si směs smažených kousků vepřového, zrnek bílé kukuřice (mote), brambor, maduros (zralé smažené plantainy), taštiček empanadas, popcornu a křupavé vepřové kůže.
  • polévek typických pro tento region vzpomeňme locro de papas, krémovou bramborovo-sýrovou polévku zdobenou kukuřicí, avokádem a bylinkami. 

Jídlo amazonských Indiánů

Nejjižnější město Ekvádoru, hudebně a umělecky založená Loja, má dvě speciality.

  • Tamal lojano (směs těsta dušená v banánovém listě, plněná buď naslano, anebo nasladko)
  • Cecina lojana de cerdo (grilované vepřové maso na kosti, ruský salát, zeleninový salát a avokádo

Pokud zavítáte až do pralesů Amazonie, indiáni vám připraví jednoduchá jídla přímo z džungle. Může se stát, že k mlsání místo křupek dostanete opražené tropické obří mravence. Typickým jídlem pro indiánský kmen Shuar je ayampaco, pokrm dnes už rozšířený i do dalších částí Amazonie, ale já ho jedl právě u tohoto kmene. Jde o maso nebo rybu s maniokem a zeleninou. Vše se zabalí do banánového listu a peče se na ohni.

I v této oblasti se konzumují polévky, zejména z mořských ryb (sopa de cachama či caldo de carachama). Základním zdrojem obživy je maniok a plantainy, připravené na všechny způsoby – sladké, slané, smažené, pečené i grilované.

  • Hodně se vaří také z brambor a hlízy zvané papa china neboli čínský brambor. My ho známe pod názvem taro.
  • Indiáni používají také lístky ze stromu guayusa z amazonského pralesa. Vaří z něj čaj a domácí léčebné kúry. Guayusu naleznete i jako příchuť pravé ekvádorské čokolády!

Ekvádorské lahůdky

Některá jídla se však jedí v celém Ekvádoru, bez ohledu na region. Vyjmenuji ta nejznámější, kterým se zde nejde vyhnout a která zaručeně potkáte. V zemích Latinské Ameriky je nejtypičtější kombinací na talíři arroz con menestra, tedy rýže s hustou omáčkou, která může být z fazolí, čočky, cizrny či plantainu. K tomu se přidává ještě kuřecí nebo hovězí maso, a zeleninová obloha a chutný oběd je na světě!

Všude také narazíte na plněné taštičky empanadas, plantainy a samozřejmě na spoustu tropického ovoce, ze kterého se lisují vynikající čerstvé šťávy.

Slovníček ekvádorských jídel

  • LLAPINGACHO Horské jídlo, které je považované za národní. Je to kombinace všeho možného: smaženého vepřového (fritada), bramborových placiček (tortillas fritas), zrnek bílé kukuřice (mote), zeleninového salátu, avokádavolského oka. Občas v něm narazíte i na klobásu nebo kousky pečeně. Tohle prostě musíte vyzkoušet a to nejlépe několikrát! 
  • CUY ASADO Na morče narazíte nejčastěji v Andách. Bývá to jídlo, kterého se turisté nejvíc obávají, ale zbytečně – je lahodné. Říká se mu cuy, ale i conejillo či cobaya. Pečené morče (cuy asado) a hustý guláš z morčete (locro de cuy) jsou součástí ekvádorského kulinárního dědictví. Pečená morčata se jedí s bramborami, kukuřicí, omáčkami a chilli papričkami (ají). 
  • SANCOCHO DE RES Ekvádor je polévková velmoc, však se mu přezdívá země tisíce polévek. Jednou z nejpopulárnějších je sancocho čili vývar. Ten s hovězím masem nese název sancocho de res. Kromě masa se do polévky přidává maniok, celý klas bílé kukuřice choclo, červená cibule, plantainy, mrkev a kořenová zelenina. 
  • ENCOCADO DE CAMARÓN Encocado je tradiční recept z provincie Esmeraldas, kde žijí potomci afrických otroků, které do Jižní Ameriky zavlekli konkvistadoři.  Je založený na syté omáčce z kokosového mléka, ve které plavou ryby nebo mořské plody všeho druhu. 
  • CHURRASCO ECUATORIANO Churrasco je portugalský i španělský název pro hovězí nebo obecně grilované maso. Maso na žáru či steaky jsou oblíbené v celé Latinské Americe, v každé zemi je připravují a dochucují trochu jinak. V Ekvádoru se grilované hovězí podává s hranolky, volským okem a zeleninovým salátem. 

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Michal Hertlík

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč