Svatební koláčky se pečou už po generace a ani v poslední době nesmí chybět na žádné svatbě. Jejich tvar, velikost i příprava se kraj od kraje liší, ale jedno mají společné – máslem se v nich rozhodně nešetří.
Tradice velí, že péct svatební koláčky by měla maminka nevěsty. Ale většinou se této velké události účastnily všechny ženy nejen z rodiny, ale také sousedky a kamarádky.
Naopak nevěsta by se měla držet do trouby dále, jinak by si podle pověry do koláčků zapekla štěstí, v manželství by byla nešťastná a navíc by měla uplakané děti. Opačná pověra zase nevěstu nabádá, že právě při pečení svatebních dezertů ukáže, jak se umí v kuchyni otáčet.
Koláčky nejen do výslužky
Podle tradice se koláčky pečou dva až tři týdny před obřadem a důvodů to má hned několik. Jednak uležené cukroví je křehčí a lépe chutná, ale také je snoubenci spolu se svatebním oznámením rozváželí hostům, které tímto zvou na svůj den D.
- Pokud by byl mezi hosty někdo svobodný, v krabičce by našel i tzv. „rohový koláček“. Ten má tvar šátečku a z každého rohu vykukuje náplň. Navrch se pokládá myrta, která se přiváže pentličkou.
- Svatební koláčky se také často rozdávají před obřadem jako poděkování všem, kteří přišli nevěstě a ženichovi popřát štěstí.
- Zbylé koláčky můžou být i součástí výslužek.
Receptů na svatební koláčky je nespočet, můžete zvolit kynuté, nebo nekynuté těsto. V obou případech počítejte s tím, že vám příprava zabere jeden celý den.
Různé jsou také tvary. Některé koláčky jsou doslova zmenšenina těch klasických, jiné jsou vykrajované kulatým tvořítkem, další připomínají spíše šátečky.
- Koláčky se zpravidla se plní třemi druhy náplní – makovou, tvarohovou a povidlovou, ale skvěle chutnají i s náplní ořechovou.
- Náplň by měla být vždy dostatečně tuhá, aby z šátečků nevytékala.
- Do tvarohových koláčků přidejte rozinku namočenou v rumu, získají svěží chuť.
- Aby byla žmolenka křupavější, přimíchejte do ní nasekané plátky mandlí.
Svatební koláčky – chlouba každé rodiny
Některé recepty na svatební koláčky se dědí napříč generacemi. Jejich tvar, velikost i příprava se kraj od kraje liší, ale jedno mají společné – na másle, rumu a cukru se rozhodně nešetří.
- V Olomouckém kraji se pečou kynuté koláčky namáčené v másle s rumem a obalené v moučkovém cukru.
- Na Moravě se koláčkům také říká vdolečky. Jsou kulaté, plněné a navrchu bohatě zasypané drobenkou.
- Ve Středních Čechách připomínají zmenšeninu klasických koláčů s viditelnou náplní a žmolenkou.
- V Podluží se pečou koláčky s máslovou krájenou drobenkou, se kterou se nikde jinde nesetkáte.
- Na Vysočině svatební koláčky připomínají malé plněné buchtičky, které řádně promaštěné máslem a po upečení obalené v cukru.
Zdroj informací: The Wedding Post, Regionalni potravina, Svatby v Jizerkach