Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatební koláčky: Jiný kraj, jiný tvar i náplň

Luxusní překládané koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svatební koláčky se pečou už po generace a ani v poslední době nesmí chybět na žádné svatbě. Jejich tvar, velikost i příprava se kraj od kraje liší, ale jedno mají společné – máslem se v nich rozhodně nešetří.

Tradice velí, že péct svatební koláčky by měla maminka nevěsty. Ale většinou se této velké události účastnily všechny ženy nejen z rodiny, ale také sousedky a kamarádky.

Naopak nevěsta by se měla držet do trouby dále, jinak by si podle pověry do koláčků zapekla štěstí, v manželství by byla nešťastná a navíc by měla uplakané děti. Opačná pověra zase nevěstu nabádá, že právě při pečení svatebních dezertů ukáže, jak se umí v kuchyni otáčet.

Koláčky nejen do výslužky

Podle tradice se koláčky pečou dva až tři týdny před obřadem a důvodů to má hned několik. Jednak uležené cukroví je křehčí a lépe chutná, ale také je snoubenci spolu se svatebním oznámením rozváželí hostům, které tímto zvou na svůj den D.

  • Pokud by byl mezi hosty někdo svobodný, v krabičce by našel i tzv. „rohový koláček“. Ten má tvar šátečku a z každého rohu vykukuje náplň. Navrch se pokládá myrta, která se přiváže pentličkou.
  • Svatební koláčky se také často rozdávají před obřadem jako poděkování všem, kteří přišli nevěstě a ženichovi popřát štěstí.
  • Zbylé koláčky můžou být i součástí výslužek.

Receptů na svatební koláčky je nespočet, můžete zvolit kynuté, nebo nekynuté těsto. V obou případech počítejte s tím, že vám příprava zabere jeden celý den.

Různé jsou také tvary. Některé koláčky jsou doslova zmenšenina těch klasických, jiné jsou vykrajované kulatým tvořítkem, další připomínají spíše šátečky.

  • Koláčky se zpravidla se plní třemi druhy náplní – makovou, tvarohovou a povidlovou, ale skvěle chutnají i s náplní ořechovou.
  • Náplň by měla být vždy dostatečně tuhá, aby z šátečků nevytékala.
  • Do tvarohových koláčků přidejte rozinku namočenou v rumu, získají svěží chuť.
  • Aby byla žmolenka křupavější, přimíchejte do ní nasekané plátky mandlí.

Svatební koláčky – chlouba každé rodiny

Některé recepty na svatební koláčky se dědí napříč generacemi. Jejich tvar, velikost i příprava se kraj od kraje liší, ale jedno mají společné – na másle, rumu a cukru se rozhodně nešetří.

  • Olomouckém kraji se pečou kynuté koláčky namáčené v másle s rumem a obalené v moučkovém cukru.
  • Na Moravě se koláčkům také říká vdolečky. Jsou kulaté, plněné a navrchu bohatě zasypané drobenkou.
  • Ve Středních Čechách připomínají zmenšeninu klasických koláčů s viditelnou náplní a žmolenkou.
  • Podluží se pečou koláčky s máslovou krájenou drobenkou, se kterou se nikde jinde nesetkáte.
  • Na Vysočině svatební koláčky připomínají malé plněné buchtičky, které řádně promaštěné máslem a po upečení obalené v cukru.

Zdroj informací: The Wedding Post, Regionalni potravina, Svatby v Jizerkach

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...