Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatební koláčky: Jiný kraj, jiný tvar i náplň

Luxusní překládané koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svatební koláčky se pečou už po generace a ani v poslední době nesmí chybět na žádné svatbě. Jejich tvar, velikost i příprava se kraj od kraje liší, ale jedno mají společné – máslem se v nich rozhodně nešetří.

Tradice velí, že péct svatební koláčky by měla maminka nevěsty. Ale většinou se této velké události účastnily všechny ženy nejen z rodiny, ale také sousedky a kamarádky.

Naopak nevěsta by se měla držet do trouby dále, jinak by si podle pověry do koláčků zapekla štěstí, v manželství by byla nešťastná a navíc by měla uplakané děti. Opačná pověra zase nevěstu nabádá, že právě při pečení svatebních dezertů ukáže, jak se umí v kuchyni otáčet.

Koláčky nejen do výslužky

Podle tradice se koláčky pečou dva až tři týdny před obřadem a důvodů to má hned několik. Jednak uležené cukroví je křehčí a lépe chutná, ale také je snoubenci spolu se svatebním oznámením rozváželí hostům, které tímto zvou na svůj den D.

  • Pokud by byl mezi hosty někdo svobodný, v krabičce by našel i tzv. „rohový koláček“. Ten má tvar šátečku a z každého rohu vykukuje náplň. Navrch se pokládá myrta, která se přiváže pentličkou.
  • Svatební koláčky se také často rozdávají před obřadem jako poděkování všem, kteří přišli nevěstě a ženichovi popřát štěstí.
  • Zbylé koláčky můžou být i součástí výslužek.

Receptů na svatební koláčky je nespočet, můžete zvolit kynuté, nebo nekynuté těsto. V obou případech počítejte s tím, že vám příprava zabere jeden celý den.

Různé jsou také tvary. Některé koláčky jsou doslova zmenšenina těch klasických, jiné jsou vykrajované kulatým tvořítkem, další připomínají spíše šátečky.

  • Koláčky se zpravidla se plní třemi druhy náplní – makovou, tvarohovou a povidlovou, ale skvěle chutnají i s náplní ořechovou.
  • Náplň by měla být vždy dostatečně tuhá, aby z šátečků nevytékala.
  • Do tvarohových koláčků přidejte rozinku namočenou v rumu, získají svěží chuť.
  • Aby byla žmolenka křupavější, přimíchejte do ní nasekané plátky mandlí.

Svatební koláčky – chlouba každé rodiny

Některé recepty na svatební koláčky se dědí napříč generacemi. Jejich tvar, velikost i příprava se kraj od kraje liší, ale jedno mají společné – na másle, rumu a cukru se rozhodně nešetří.

  • Olomouckém kraji se pečou kynuté koláčky namáčené v másle s rumem a obalené v moučkovém cukru.
  • Na Moravě se koláčkům také říká vdolečky. Jsou kulaté, plněné a navrchu bohatě zasypané drobenkou.
  • Ve Středních Čechách připomínají zmenšeninu klasických koláčů s viditelnou náplní a žmolenkou.
  • Podluží se pečou koláčky s máslovou krájenou drobenkou, se kterou se nikde jinde nesetkáte.
  • Na Vysočině svatební koláčky připomínají malé plněné buchtičky, které řádně promaštěné máslem a po upečení obalené v cukru.

Zdroj informací: The Wedding Post, Regionalni potravina, Svatby v Jizerkach

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč