Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si dezerty s porcí bílkovin, po kterých vám porostou svaly

Připravte si dezerty s porcí bílkovin
ZDROJ: Apetit
sdílet:

O trochu zdravější dezerty? Víme, jak na to. Když do nich přidáte krémový sýr nebo tvaroh, hned tělu dopřejete více potřebných živin, než když obsahují základní ingredience jako mouka, olej, prášek do pečiva a cukr. Takové dezerty z krémových sýrů nemusí nutně být jen kalorickou bombou, ale také skvělým zdrojem bílkovin.

 

Až budete příště připravovat tiramisu vzpomeňte si na starověké Egypťany. Už ti přidávali do dezertů sýry, které sladili je datlemi a medem.

S krémovými sýry kolem světa

  • V Itálii mezi nejoblíbenější patří mascarpone a ricotta, v USA s přehledem žebříček oblíbenosti vede krémový sýr Philadelphia.
  • Italové vám tak z několika jednoduchých surovin připraví a naservírují lahodné tiramisu, případně sušenky s ricottou.
  • Američan připraví podle rodinného receptu neodolatelný neodolatelný cheesecake, který je tradičním dezertem nejen při rodinných oslavách. Případně se pochlubí mrkvovým dortem, k němuž neodmyslitelně patří také krémový sýr Philadelphia.
  • V Česku umíme zpracovat do podoby sladkého dezertu nejen tvaroh, který je v zahraničí považován za cosi mezi ricottou a krémovým sýrem, ale také čerstvý sýr typu lučina nebo například pomazánkové „máslo“.

Český poklad jménem tvaroh

V zásadě ale platí, že s krémovými sýrem, kterým tvaroh oficiálně je, jsme si v naší kotlině uměli poradit už v době, kdy se do Itálie moc cestovat nemohlo.

  • Tvarohové buchty jsou symbolem cestovatelského ducha každého Honzy, valašské frgále s tvarohovou náplní jsou jedinečnou dobrotou, kterou jednou okusíte a už nikdy se chuti na ni nezbavíte. 
  • Tvaroh se v Česku prodává různě tučný (odtučněný, polotučný, tučný) i v různých formách  – měkký nebo tvrdý. Větší podíl bílkovin má tvaroh odkapaný (v papírových obalech) než tvaroh v plastových vaničkách, který je řidší a obsahuje syrovátku. 
  • Z tvarohu připravíte jak tradiční tvarožník, tak třeba newyorský cheesecake. 

Nepřekonatelná chuť italských sýrů

Bez ricotty se dnes neobejde žádné cannolo, je totiž skvělým „materiálem“ pro přípravu náplní.  Je lehká a chutná, vyrábí se z kravského nebo ovčího mléka. Mascarpone má trochu jinou pozici. Je důležitou součástí tiramisu, používá se k přípravě odlehčených krémů do dortů nebo jako náplň do pečiva z odpalovaného těsta.

  • Pokud si nepotrpíte hutné dezerty s korpusem, využijte krémové sýry pro plnění letních pohárů a chlazených skleniček. Se sezónním ovocem se snoubí skvěle!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Klára Kotábová

Apetit magazín