Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč si dopřát dezerty z tvarohu? A kdy se jim vyhnout?

Proč si dopřát dezerty z tvarohu? A kdy se jim vyhnout?
sdílet:

Buchty s tvarohem, Míša řezy nebo tvarohový dort s malinami. Všichni milovníci pečení tuší, že tvaroh je pro naše chuťové pohárky nepostradatelný. Věděli jste ale, jak důležitou roli hraje pro naše zdraví? 

Tvaroh dokázal spojit čtyři naoko znepřátelené tábory - sportovce, dietáře, výživové poradce i profesionální kuchaře. I když každý z nich ke konzumaci a úpravě tvarohu přistupuje jinak, v jednom jsou zajedno. Vědí, že tvaroh vyniká svými nutričními hodnotami – především vysokým obsahem bílkovin a vápníku.

Vyvážené složení tvarohu

Sotva bychom našli produkt, který by se složením podobal tvarohu.

  • Tento mléčný výrobek obsahuje vyváženou směs esenciálních aminokyselin a dodává tak tělu vše, co potřebuje.
  • Zároveň v tvarohu najdeme i další důležité látky jako například draslík, hořčík, selen, měď nebo mangan.
  • Na tvaroh nedají dopustit ani lékaři, kteří ho opěvují za jeho vysoký obsah vápníku. I když už od dětství víme, že vápník je dobrý pro kosti, neměli bychom zapomínat ani na jeho další benefity. Vápník totiž posiluje mezibuněčnou komunikaci a podporuje mladistvý vzhled.
  • V neposlední řadě je tvaroh bohatý na vitamín A, B6, B12, C, D, E nebo třeba na kyselinu listovou a thiamin

Pokud patříte mezi milovníky tvarohu, pak asi víte, že vás poměrně snadno zasytí. Za tento fakt může typ bílkoviny zvaný kasein, který tělo tráví déle než jiné bílkoviny. V případě, že se v noci budíte hlady, dopřejte si tvaroh jako druhou večeři. Uvidíte, že budete příjemně sytí a nic už vám nebude bránit v klidném spánku. 

Pomocník při hubnutí

Snažíte se jíst podle zásad zdravého životního stylu, a přesto vás čas od času přepadne mlsná? V takovém případě se nebojte sáhnout po dezertu, ve kterém tvaroh hraje prim. Tvaroh totiž v odtučněné verzi obsahuje 100 g pouze 290 kJ, polotučný tvaroh má 456 kJ a tučná varianta tvarohu obsahuje 770 kJ.

  • Ideálně ale používejte polotučný nebo tučný tvaroh, který vám na rozdíl od odtučněné verze pomůže vstřebat i vitamíny rozpustné v tucích, a zároveň vyniká výraznější chutí a jemnější texturou. Pokud se vám nechce do pečení, pak si můžete dopřát sladkou svačinku v podobně tvarohu se sezonním ovocem, oříšky a kapkou medu nebo čekankového sirupu. Tento jednoduchý dezert nenaruší váš zdravý jídelníček. 

Zdroj: časopis Apetit, Kalorické tabulky, Bezpečnost potravin

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...