0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší piškotová roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Snadné na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5119 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 287 g
Tuky 370 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hebká, vláčná, mnohotvárná a s báječnou náplní. Slavnostní dezert, na který stojí fronty celé generace!

Suroviny

Na těsto
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr 5 PL
mouka pšeničná polohrubá 6 PL
lze nahradit hladkou
kypřicí prášek do pečiva špetka
kakao 1 PL
šťáva a nastrouhaná kůra
olivový olej 1 PL
kokos 1 PL
lze nahradit jemnou strouhankou
Na náplň
vejce 2 ks
krupicový cukr 80 g
máslo 250 g
čokoláda na vaření 100 g
rozehřátá
lískové oříšky 50 g
mleté
aromatický (griotka)
Na poprášení a ozdobu
moučkový cukr
ovoce

Postup

1

Na těsto nejprve utřete žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá a nabude). Zatřete k nim pět lžic mouky a prášek do pečiva, případně kakao, pak citronovou šťávu, kůru a olej.

2

V čisté míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh (špičky sněhu se po vytažení metel nebudou ohýbat dolů); nejlíp to jde elektrickým šlehačem. Spolu se lžicí mouky sníh zatřete k těstu. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3

Na plech položte pečicí papír a vysypte ho kokosem nebo strouhankou, případně jenom moukou. Naneste na něj těsto, rozetřete ho na vrstvu vysokou zhruba centimetr, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut. Hotový piškotový plát by měl být hezky zlatožlutý a na dotek pružný. Nechte ho chvíli vychladnout a pak ho s pomocí utěrky i s pečicím papírem stočte.

4

Připravte krém: na vodní lázni (v misce na hrnci s mírně vroucí vodou) lehce šlehejte vejce s cukrem. Odstavte, přišlehejte máslo nakrájené na drobné kousky, rozpuštěnou čokoládu a oříšky. Zakapejte likérem a ještě šlehejte.

5

Piškotový plát rozbalte, potřete krémem a už bez papíru znovu stočte. Nechte vychladit. Poprašte cukrem a nakrájejte na řezy; případně ozdobte ovocem a šlehačkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

Anonym

Hmmm, vyzkoušim to a uvidim. Zatim se netěšte.

Anonym

rolada je uzasna, doporucuji vyzkouset

Anonym

Roláda je opravdu úžasná, vřele doporučuji!

Anonym

Tak sem roládu dělala včera a celkem se povedla. Jen byla dost citrońová a měla o dost světlejší barvu než na obrázku. Těsto mi příde hodně vláčné, možná i tužší. Klasické piškotové je trochu jiné. Taky se mi nezdálo vysypávání papíru strouhanku bez vymazání. A jak jsem očekávala trošku se přichytlo. Jinak krém je vynikající jen není vhodný pro děti - vzhledem k syrovým vejcím.

Anonym

Recept se nachází v č.6/06, str.75

Anonym

Tato roláda je skvělá,i rychlá a to mě bavi.Přeji vše krásné pečení.

Zuzana Mödritzerová

Roláda je moc dobrá a vzhledem k dětem - já vajíčka do nepečených věcí vůbec nepoužívám. Stejně tak ho nahradí např. vaječný likér či je úplně vynechám. Akorát je potom problém s krupickovým cukrem. Já čokoládu i máslo rozehřívám v mikrovlnce - je to rychlejší. A tudíž se nemá kde ten cukr rozpustit. Takže je lepší použít moučkový - nekřupe to potom mezi zubama :-) Jinak je roláda fakt úžasná.

Dobrá žena

Už léta letoucí peču, ke každému vajíčku čichám, a žádný pukavec....dneska jsou ta vejce ošetřená, nebojte se dávat dětem i nepečené věci. A i kdyby tam nakrásně bylo něco škodlivého, tak jim to neublíží. Pečení zdar :)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč