Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší piškotová roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 77
Do 90 minut Snadné na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5121 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 287 g
Tuky 370 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hebká, vláčná, mnohotvárná piškotová roláda s báječnou náplní čokoládovo-máslového krému s kousky lískových oříšků. A přitom recept je tak jednoduchý. Piškotová roláda je slavnostní dezert, na který stojí fronty celé generace a ani tato není výjimkou!

Suroviny

Na těsto
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
lze nahradit hladkou
kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
kakao 1 PL
(nemusí být)
šťáva a nastrouhaná kůra
olivový olej 1 PL
kokos 1 PL
lze nahradit jemnou strouhankou
Na náplň
vejce 2 ks
máslo 250 g
čokoláda na vaření 100 g
rozehřátá
lískové oříšky 50 g
mleté
aromatický (griotka)
Na poprášení a ozdobu
ovoce

Postup

1

Na těsto nejprve utřete žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá a nabude). Zatřete k nim pět lžic mouky a prášek do pečiva, případně kakao, pak citronovou šťávu, kůru a olej.

2

V čisté míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh (špičky sněhu se po vytažení metel nebudou ohýbat dolů); nejlíp to jde elektrickým šlehačem. Spolu se lžicí mouky sníh zatřete k těstu. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3

Na plech položte pečicí papír a vysypte ho kokosem nebo strouhankou, případně jenom moukou. Naneste na něj těsto, rozetřete ho na vrstvu vysokou zhruba centimetr, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut. Hotový piškotový plát by měl být hezky zlatožlutý a na dotek pružný. Nechte ho chvíli vychladnout a pak ho s pomocí utěrky i s pečicím papírem stočte.

4

Připravte krém: na vodní lázni (v misce na hrnci s mírně vroucí vodou) lehce šlehejte vejce s cukrem. Odstavte, přišlehejte máslo nakrájené na drobné kousky, rozpuštěnou čokoládu a oříšky. Zakapejte likérem a ještě šlehejte.

5

Piškotový plát rozbalte, potřete krémem a už bez papíru znovu stočte. Nechte vychladit. Poprašte cukrem a roládu nakrájejte na řezy; případně ozdobte ovocem a šlehačkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

04.12.2014 10:21

Už léta letoucí peču, ke každému vajíčku čichám, a žádný pukavec....dneska jsou ta vejce ošetřená, nebojte se dávat dětem i nepečené věci. A i kdyby tam nakrásně bylo něco škodlivého, tak jim to neublíží. Pečení zdar :)

11.05.2009 13:44
Roláda je moc dobrá a vzhledem k dětem - já vajíčka do nepečených věcí vůbec nepoužívám. Stejně tak ho nahradí např. vaječný likér či je úplně vynechám. Akorát je potom problém s krupickovým cukrem. Já čokoládu i máslo rozehřívám v mikrovlnce - je to rychlejší. A tudíž se nemá kde ten cukr rozpustit. Takže je lepší použít moučkový - nekřupe to potom mezi zubama :-) Jinak je roláda fakt úžasná.
18.01.2008 16:39
Tato roláda je skvělá,i rychlá a to mě bavi.Přeji vše krásné pečení.
05.09.2007 09:10
Recept se nachází v č.6/06, str.75
19.07.2007 12:52
Tak sem roládu dělala včera a celkem se povedla. Jen byla dost citrońová a měla o dost světlejší barvu než na obrázku. Těsto mi příde hodně vláčné, možná i tužší. Klasické piškotové je trochu jiné. Taky se mi nezdálo vysypávání papíru strouhanku bez vymazání. A jak jsem očekávala trošku se přichytlo. Jinak krém je vynikající jen není vhodný pro děti - vzhledem k syrovým vejcím.
28.02.2007 11:10
Hmmm, vyzkoušim to a uvidim. Zatim se netěšte.
28.04.2007 19:00
rolada je uzasna, doporucuji vyzkouset
11.06.2007 15:08
Roláda je opravdu úžasná, vřele doporučuji!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...