0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečenáče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné na sklenici o objemu 2l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12712 kcal
Bílkoviny 777 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 401 g
Vláknina 237 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nechte ryby dobře uležet, kosti v nálevu změknou a rozpustí. Zmírní se i jejich kyselost.

Suroviny

ryba 3 kg
sladkovodní, očištěné a vykuchané či filety (lín, okoun, kapr)
mouka pšeničná hladká 200 g
sůl
vejce 4 ks
prošlehaná s trochou ovdy
strouhanka 400 g
olej
na smažení
Na nálev
ocet 250 ml
sůl 15 g
krupicový cukr 150 g
pepř bílý 1 ČL
celý
pepř barevný 1 ČL
celý
pepř celý 10
bobkový list 3 ks
větší
hořčičné semínko 1 ČL

Postup

1

Suroviny na nálev zalijte 750 ml vody a 10 minut je povařte. Nechte zchladnout.

2

Ryby naporcujte na filety, popřípadně stáhněte kůži (viz Tipy & triky). Pokrájejte na menší kousky a postupně obalte v osolené mouce, vejcích a strouhance.

3

Smažte ve fritéze nebo vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova.

4

Zchladlé ryby napěchujte do sklenice a zalijte lákem tak, aby byly úplně potopené.

5

Až sklenice zcela vychladnou, zavíčkujte je a uložte v lednici či při teplotě kolem pěti stupňů.

6

Nechte odležet 4–5 dnů a potom podávejte s čerstvým pečivem.

TIPY & TRIKY

  • Páteř s žebry a hlavou použijte na polévku nebo zmrazte na později. Ryby můžete připravit i s kůží, ale třeba u kapra zůstane i po odležení stále tuhá. Velké kosti odstraňte, malé se rozloží.
  • Jak naporcovat a vykostit rybu? Odřízněte ocas a ploutve a podélně po obou stranách páteře udělejte řezy. Nejprve seřízněte filet z jedné strany od hřbetu po žebrech dolů a potom i z druhé strany. Rybu přidržujte za žábry. Kůži na filetu uvolněte nožem na jeho vyšší části (od hřbetu), Chytněte ji kleštěmi a stáhněte směrem k břichu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Komentáře

Eva Dvořáková

Dobrý den. Hned v prvním kroku v receptu je napsané, že se suroviny na nálev zalijí 750 ml vody. Tudíž voda nechybí.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč