Rohlíčky prosluly už v době, kdy se Bratislavě říkalo Prešpurk, tedy za Rakouska-Uherska. Udržely se i v Maďarsku, kde se na Vánoce pečou podobné záviny.
Suroviny
Postup
V kastrůlku na vodní lázni rozpusťte v mléce cukr. Přidejte žloutek a za stálého míchání přiveďte k varu. Přisypte ořechy se strouhankou a krátce povařte do zhoustnutí. Ochuťte skořicí a rumem. Do vychladlé nádivky lehce zamíchejte ušlehaný bílek a vytvarujte z ní šišku.
Připravte těsto: máslo utřete se žloutky a s cukrem, přidejte rozdrobené droždí, mouku prosátou se solí a rum. Těsto vypracujte, vytvarujte dvě delší šišky a uložte na 2 hodiny do chladu.
Každou šišku nakrájejte na 16 plátků, rozválejte oválky, naplňte nádivkou a stočte, případně vytvarujte rohlíky. Až třikrát je potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C dozlatova. Podávejte pocukrované.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slovenský oběd: Vyleděné slovenské menu(3 recepty)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)
Komentáře
13.01.2018 13:46
Mám 2 dotazyf k Bratislavským
Mám 2 dotazyf k Bratislavským rohlíčkům:
1.těsto je opravdu bez mléka? Vždyť se to těsto nedá dát vůbec dohromady.
2. toho droždí má být pravdu celá kostka? Vždyť se obvykle používá jedna kostka na 1 kilo mouky!
18.01.2018 14:25
Dobrý den, paní Langášová,
Dobrý den, paní Langášová,
omlouváme se za pozdní odpověď, nezapomněli jsme na vás, jen jsme se snažili tenhle oříšek "rozlousknout" :-(. Bohužel recept je 10 let starý a jeho autorka už v redakci nepracuje, takže je to komplikovanější než v jiných případech :-(. Její recepty jsou obvykle sázka na jistotu, ale samozřejmě nelze vyloučit, že mohlo dojít k nedopatření. To nejde vyloučit nikdy. Podle vysokého hodnocení (a oblíbenosti) by se ovšem také dalo soudit, že recept je plně funkční. Nejedná se o klasické kynuté těsto, takže je jeho neobvyklé složení možná opravdu správné. Budeme ho ovšem muset znovu vyzkoušet, abychom ověřili jeho funkčnost. Samozřejmě, pokud jste ho mezitím vyzkoušela, budeme za vaše postřehy moc rádi.
S pozdravem, redakce Apetitu
17.01.2018 18:12
Mohli byste mi prosím
Mohli byste mi prosím odpovědět na ty dotazy ze dne 13.1.2018 ? Děkiji
18.01.2018 13:33
Paní Simono, já myslím, že je
Paní Simono, já myslím, že je to asi bez mléka dobře. Není to vůbec klasické kynuté těsto - za 2 hodiny v chladnu asi nezkyne. Co z toho pak bude nemám potuchy, možná pak rychle vyskočí v troubě, ale jistá si nejsem. Na netu najdete spoustu jiných receptů na Bratislavské rohlíčky, ale už jsou z klasického kynutého.
18.01.2018 18:41
Vím, že to není klasické
Vím, že to není klasické kynuté těsto :-) , ale i tak: alespoň malé množství mléka je tam potřeba. Vyzkoušela jsem to. Droždí jsem dala obvyklé množství, tedy podstatně méně, než je uvedeno v receptu. Chuťově jsou celkem dobré.
19.01.2018 10:26
Moc děkujeme za zprávu :-)!
Moc děkujeme za zprávu :-)! Jsme rádi, že se rohlíčky nakonec podařily, byť s menšími úpravami. Ovšem těsto opravdu prověříme.
Mějte se moc krásně, redakce Apetitu
26.01.2018 15:01
Dobrý den, paní Langášová,
Dobrý den, paní Langášová,
dnes kolegyně rohlíčky testovala a těsto (v uvedeném znění) fungovalo na výbornou :-). Rozhodně to není tradiční kynuté, ale pracovalo se s ním dobře a výsledek byl skvělý. Je ovšem fakt, že je potřeba ho důkladně propracovat. Určitě se ale nemusíte bát ho použít. Záleží ovšem opravdu na vás, rozhodně můžete zůstat u svého, vyzkoušeného, těsta.
Mějte se moc krásně, redakce Apetitu