Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená květová špička se špenátem a knedlíky
Pečená květová špička se špenátem a knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pečená květová špička se špenátem a knedlíky

4.2/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7662 kcal
Bílkoviny 485 g
Sacharidy 655 g
Tuky 335 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úprava předvařením a pak teprve dopečením je ideální pro čerstvé neodleželé maso běžně dostupné v supermarketu.

Suroviny

sůl a pepř
oloupané
pepř celý 8 kuliček
nové koření 8 kuliček
česnek 5 stroužků
na plátky
špek 50 g
(bílá slanina), na kostičky
Na knedlíky
njelépe starší, typ B
škrob 1 PL
mouka pšeničná hrubá 300 g
vejce 3 ks
rozpuštěné, aby neokoraly
Na špenát
čerstvý, přebraný
nadrobno
česnek 4 stroužky
drcený
vejce 2 ks
strouhanka 1 PL

Postup

1

Maso dejte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte divoké koření, jednu cibuli a přiveďte k varu. Vařte 30 minut. Vyjměte opatrně tak, abyste do masa nemuseli píchat a nevytekla cenná šťáva.

2

Druhou cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s česnekem a slaninou dejte do pekáče. Na to položte předvařené maso a podlijte asi 200 ml vývaru z hrnce. V troubě předehřáté na 160 °C pomalu pečte asi hodinu doměkka. Podle potřeby podlévejte dalším vývarem.

3

Vypečenou koncentrovanou štávu použijte na přelití na talíři. Jak říká Václav Frič, šťáva není žádné UHO (univerzální hnědá omáčka) ze školní jídelny. To znamená, že jí není mnoho, maso neplave v mdlé vodě. Šťávy potřebujete jen asi 2 lžíce na porci, na 6 porcí zhruba 250 ml. Nepřehánějte to proto při pečení s podléváním. Vyjměte z trouby a před krájením nechte 10 minut odpočinout.

4

Na knedlíky uvařte brambory ve slupce – ne moc doměkka, těsto by pak bylo řídké. Až vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Lehce je poprašte škrobem – pro jistotu, aby těsto nezřídlo. Přidejte mouku, vejce, sůl a vymíchejte měkčí těsto.

5

Z těsta pak tvarujte koule o průměru asi 5 cm. Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody v dostatečně velkém hrnci. Po chvíli je zkontrolujte, případně odlepte ode dna. Hotové (za 8–10 minut) je děrovanou lžící naskládejte do misky s rozpuštěným sádlem.

6

Špenát zbavte stonků, několikrát důkladně properte a pořádně protřepte, aby na něm neulpěla voda. V kastrolku na másle opékejte cibuli 3 minuty, aby zesklovatěla.

7

Přidejte 3/4 česneku a ještě 30 sekund míchejte. Přidejte špenát a nechte pod pokličkou krátce podusit. Vyjměte, nasekejte nahrubo, osolte, opepřete a dotáhněte zbylým třeným česnekem.

8

Vraťte do hrnce, přidejte vejce a případně strouhanku (pouze když zůstane na dně hodně tekutiny), zahřívejte a míchejte do zhoustnutí. Podávejte s plátky masa a knedlíky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Komentáře

05.03.2019 09:00

Dobre

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč