0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená květová špička se špenátem a knedlíky

Pečená květová špička se špenátem a knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pečená květová špička se špenátem a knedlíky

4.2 / 5. Počet hodnocení: 27
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7662 kcal
Bílkoviny 485 g
Sacharidy 655 g
Tuky 335 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úprava předvařením a pak teprve dopečením je ideální pro čerstvé neodleželé maso běžně dostupné v supermarketu.

Suroviny

květová špička 1,5 kg
sůl a pepř
cibule 2 ks
oloupané
pepř celý 8 kuliček
nové koření 8 kuliček
bobkový list 2 ks
česnek 5 stroužků
na plátky
špek 50 g
(bílá slanina), na kostičky
Na knedlíky
brambory 1 kg
njelépe starší typ B
škrob 1 PL
mouka pšeničná hrubá 300 g
vejce 3 ks
sádlo
rozpuštěné, aby neokoraly
Na špenát
špenát 1 kg
čerstvý, přebraný
máslo 60 g
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 4 stroužky
drcený
vejce 2 ks
strouhanka 1 PL

Postup

1

Maso dejte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte divoké koření, jednu cibuli a přiveďte k varu. Vařte 30 minut. Vyjměte opatrně tak, abyste do masa nemuseli píchat a nevytekla cenná šťáva.

2

Druhou cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s česnekem a slaninou dejte do pekáče. Na to položte předvařené maso a podlijte asi 200 ml vývaru z hrnce. V troubě předehřáté na 160 °C pomalu pečte asi hodinu doměkka. Podle potřeby podlévejte dalším vývarem.

3

Vypečenou koncentrovanou štávu použijte na přelití na talíři. Jak říká Václav Frič, šťáva není žádné UHO (univerzální hnědá omáčka) ze školní jídelny. To znamená, že jí není mnoho, maso neplave v mdlé vodě. Šťávy potřebujete jen asi 2 lžíce na porci, na 6 porcí zhruba 250 ml. Nepřehánějte to proto při pečení s podléváním. Vyjměte z trouby a před krájením nechte 10 minut odpočinout.

4

Na knedlíky uvařte brambory ve slupce – ne moc doměkka, těsto by pak bylo řídké. Až vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Lehce je poprašte škrobem – pro jistotu, aby těsto nezřídlo. Přidejte mouku, vejce, sůl a vymíchejte měkčí těsto.

5

Z těsta pak tvarujte koule o průměru asi 5 cm. Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody v dostatečně velkém hrnci. Po chvíli je zkontrolujte, případně odlepte ode dna. Hotové (za 8–10 minut) je děrovanou lžící naskládejte do misky s rozpuštěným sádlem.

6

Špenát zbavte stonků, několikrát důkladně properte a pořádně protřepte, aby na něm neulpěla voda. V kastrolku na másle opékejte cibuli 3 minuty, aby zesklovatěla.

7

Přidejte 3/4 česneku a ještě 30 sekund míchejte. Přidejte špenát a nechte pod pokličkou krátce podusit. Vyjměte, nasekejte nahrubo, osolte, opepřete a dotáhněte zbylým třeným česnekem.

8

Vraťte do hrnce, přidejte vejce a případně strouhanku (pouze když zůstane na dně hodně tekutiny), zahřívejte a míchejte do zhoustnutí. Podávejte s plátky masa a knedlíky.

Související články

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč