0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená květová špička se špenátem a knedlíky

Pečená květová špička se špenátem a knedlíky

3.4 / 5. Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4572 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 655 g
Tuky 125 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úprava předvařením a pak teprve dopečením je ideální pro čerstvé neodleželé maso běžně dostupné v supermarketu.

Suroviny

1.5 kg
květové špičky
sůl
a čerstvě mletý pepř
cibule 2 ks
oloupané
pepř mletý 8 kuliček
nové koření 8 kuliček
bobkový list 2 ks
česnek 5 stroužků
na plátky
špek 50 g
(bílá slanina), na kostičky
Na knedlíky
brambory 1 kg
njelépe starší typ B
škrob 1 PL
mouka pšeničná hrubá 300 g
vejce 3 ks
sádlo
rozpuštěné, aby neokoraly
Na špenát
špenát 1 kg
čerstvý, přebraný
máslo 60 g
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 4 stroužky
drcený
vejce 2 ks
strouhanka 1 PL

1 Maso dejte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte divoké koření, jednu cibuli a přiveďte k varu. Vařte 30 minut. Vyjměte opatrně tak, abyste do masa nemuseli píchat a nevytekla cenná šťáva. Druhou cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s česnekem a slaninou dejte do pekáče. Na to položte předvařené maso a podlijte asi 200 ml vývaru z hrnce. V troubě předehřáté na 160 °C pomalu pečte asi hodinu doměkka. Podle potřeby podlévejte dalším vývarem. Vypečenou koncentrovanou štávu použijte na přelití na talíři. Jak říká Václav Frič, šťáva není žádné UHO (univerzální hnědá omáčka) ze školní jídelny. To znamená, že jí není mnoho, maso neplave v mdlé vodě. Šťávy potřebujete jen asi 2 lžíce na porci, na 6 porcí zhruba 250 ml. Nepřehánějte to proto při pečení s podléváním. Vyjměte z trouby a před krájením nechte 10 minut odpočinout.

2 Na knedlíky uvařte brambory ve slupce – ne moc doměkka, těsto by pak bylo řídké. Až vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Lehce je poprašte škrobem – pro jistotu, aby těsto nezřídlo. Přidejte mouku, vejce, sůl a vymíchejte měkčí těsto. Z těsta pak tvarujte koule o průměru asi 5 cm. Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody v dostatečně velkém hrnci. Po chvíli je zkontrolujte, případně odlepte ode dna. Hotové (za 8–10 minut) je děrovanou lžící naskládejte do misky s rozpuštěným sádlem.

3 Špenát zbavte stonků, několikrát důkladně properte a pořádně protřepte, aby na něm neulpěla voda. V kastrolku na másle opékejte cibuli 3 minuty, aby zesklovatěla. Přidejte 3/4 česneku a ještě 30 sekund míchejte. Přidejte špenát a nechte pod pokličkou krátce podusit. Vyjměte, nasekejte nahrubo, osolte, opepřete a dotáhněte zbylým třeným česnekem. Vraťte do hrnce, přidejte vejce a případně strouhanku (pouze když zůstane na dně hodně tekutiny), zahřívejte a míchejte do zhoustnutí. Podávejte s plátky masa a knedlíky.

Komentáře

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit