Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená květová špička se špenátem a knedlíky
Pečená květová špička se špenátem a knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pečená květová špička se špenátem a knedlíky

4.2/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7662 kcal
Bílkoviny 485 g
Sacharidy 655 g
Tuky 335 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úprava předvařením a pak teprve dopečením je ideální pro čerstvé neodleželé maso běžně dostupné v supermarketu.

Suroviny

sůl a pepř
oloupané
pepř celý 8 kuliček
nové koření 8 kuliček
česnek 5 stroužků
na plátky
špek 50 g
(bílá slanina), na kostičky
Na knedlíky
njelépe starší, typ B
škrob 1 PL
mouka pšeničná hrubá 300 g
vejce 3 ks
rozpuštěné, aby neokoraly
Na špenát
čerstvý, přebraný
nadrobno
česnek 4 stroužky
drcený
vejce 2 ks
strouhanka 1 PL

Postup

1

Maso dejte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte divoké koření, jednu cibuli a přiveďte k varu. Vařte 30 minut. Vyjměte opatrně tak, abyste do masa nemuseli píchat a nevytekla cenná šťáva.

2

Druhou cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s česnekem a slaninou dejte do pekáče. Na to položte předvařené maso a podlijte asi 200 ml vývaru z hrnce. V troubě předehřáté na 160 °C pomalu pečte asi hodinu doměkka. Podle potřeby podlévejte dalším vývarem.

3

Vypečenou koncentrovanou štávu použijte na přelití na talíři. Jak říká Václav Frič, šťáva není žádné UHO (univerzální hnědá omáčka) ze školní jídelny. To znamená, že jí není mnoho, maso neplave v mdlé vodě. Šťávy potřebujete jen asi 2 lžíce na porci, na 6 porcí zhruba 250 ml. Nepřehánějte to proto při pečení s podléváním. Vyjměte z trouby a před krájením nechte 10 minut odpočinout.

4

Na knedlíky uvařte brambory ve slupce – ne moc doměkka, těsto by pak bylo řídké. Až vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Lehce je poprašte škrobem – pro jistotu, aby těsto nezřídlo. Přidejte mouku, vejce, sůl a vymíchejte měkčí těsto.

5

Z těsta pak tvarujte koule o průměru asi 5 cm. Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody v dostatečně velkém hrnci. Po chvíli je zkontrolujte, případně odlepte ode dna. Hotové (za 8–10 minut) je děrovanou lžící naskládejte do misky s rozpuštěným sádlem.

6

Špenát zbavte stonků, několikrát důkladně properte a pořádně protřepte, aby na něm neulpěla voda. V kastrolku na másle opékejte cibuli 3 minuty, aby zesklovatěla.

7

Přidejte 3/4 česneku a ještě 30 sekund míchejte. Přidejte špenát a nechte pod pokličkou krátce podusit. Vyjměte, nasekejte nahrubo, osolte, opepřete a dotáhněte zbylým třeným česnekem.

8

Vraťte do hrnce, přidejte vejce a případně strouhanku (pouze když zůstane na dně hodně tekutiny), zahřívejte a míchejte do zhoustnutí. Podávejte s plátky masa a knedlíky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Komentáře

05.03.2019 09:00

Dobre

Apetit magazín