Úprava předvařením a pak teprve dopečením je ideální pro čerstvé neodleželé maso běžně dostupné v supermarketu.
Suroviny
Postup
Maso dejte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte divoké koření, jednu cibuli a přiveďte k varu. Vařte 30 minut. Vyjměte opatrně tak, abyste do masa nemuseli píchat a nevytekla cenná šťáva.
Druhou cibuli nakrájejte nadrobno a spolu s česnekem a slaninou dejte do pekáče. Na to položte předvařené maso a podlijte asi 200 ml vývaru z hrnce. V troubě předehřáté na 160 °C pomalu pečte asi hodinu doměkka. Podle potřeby podlévejte dalším vývarem.
Vypečenou koncentrovanou štávu použijte na přelití na talíři. Jak říká Václav Frič, šťáva není žádné UHO (univerzální hnědá omáčka) ze školní jídelny. To znamená, že jí není mnoho, maso neplave v mdlé vodě. Šťávy potřebujete jen asi 2 lžíce na porci, na 6 porcí zhruba 250 ml. Nepřehánějte to proto při pečení s podléváním. Vyjměte z trouby a před krájením nechte 10 minut odpočinout.
Na knedlíky uvařte brambory ve slupce – ne moc doměkka, těsto by pak bylo řídké. Až vychladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Lehce je poprašte škrobem – pro jistotu, aby těsto nezřídlo. Přidejte mouku, vejce, sůl a vymíchejte měkčí těsto.
Z těsta pak tvarujte koule o průměru asi 5 cm. Ihned je vkládejte do vroucí osolené vody v dostatečně velkém hrnci. Po chvíli je zkontrolujte, případně odlepte ode dna. Hotové (za 8–10 minut) je děrovanou lžící naskládejte do misky s rozpuštěným sádlem.
Špenát zbavte stonků, několikrát důkladně properte a pořádně protřepte, aby na něm neulpěla voda. V kastrolku na másle opékejte cibuli 3 minuty, aby zesklovatěla.
Přidejte 3/4 česneku a ještě 30 sekund míchejte. Přidejte špenát a nechte pod pokličkou krátce podusit. Vyjměte, nasekejte nahrubo, osolte, opepřete a dotáhněte zbylým třeným česnekem.
Vraťte do hrnce, přidejte vejce a případně strouhanku (pouze když zůstane na dně hodně tekutiny), zahřívejte a míchejte do zhoustnutí. Podávejte s plátky masa a knedlíky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jarní oběd(4 recepty )
Komentáře
Dobre