Klasický tvarohový koláč jsme dovedli k absolutní dokonalosti – přidali malinovou omáčku, která mu dodá lehce nakyslou chuť a uchvátí barevným kontrastem. Ať už si luxusní tvarohový koláč ukrojíte na snídani nebo svačinu, dejte si ho s bílou kávou, jako to dělaly naše babičky.
Suroviny
Postup
Cukr, mouku, kypřicí prášek, vejce, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
Připravte si náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink, rum a cukr smíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.
Troubu předehřejte na 150 °C. Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vmačkejte do formy na tloušťku zhruba 4 mm. Vlijte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.
Na malinovou omáčku dejte do kastrůlku maliny s cukrem, podlijte trochou vody a vařte 15 minut. Pak sceďte přes jemný cedník a svařte do hustší konzistence. Podávejte ke koláči.
NĚCO NAVÍC
Tvarohová náplň je u tohoto koláče poměrně tekutá. Pokud vaše trouba peče méně zespodu, může se stát, že těsto ve středu koláče bude nedopečené. Lze tomu předejít několika způsoby.
- Těsto na koláč si předpečte tzv. naslepo. Vychlazené těsto vtlačte do formy vystlané pečicím papírem. Dno koláče propíchejte vidličkou. Pak na něj položte zeshora další arch pečicího papíru a zasypte ho suchými fazolemi (budete jich potřebovat cca 500 g). Díky nim se těsto u okrajů formy během pečení nezbortí a dno koláče zůstane rovné. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut, dokud nebude těsto pevné. Těsto by mělo být skoro upečené, ale vyndat z trouby byste ho měli dříve, než začne zlátnout. Odstraňte fazole i pečicí papír a předpečené těsto naplňte tvarohovou směsí. Pokračujte podle receptu.
- Používejte hustý tvaroh v kostce. Vaničkové tvarohy jsou řídké, a není tudíž třeba je tolik ředit mlékem. Máte-li k dispozici pouze tvaroh ve vaničce, snižte množství mléka v receptu.
TIPY & TRIKY
- Křehké těsto má vysoký podíl másla, při jeho zpracovávání je proto nutné postupovat rychle, jinak se začne lepit a změklé máslo se vsákne do mouky. Po vypracování potřebuje odpočinek v lednici: aby se snadno přesunulo do formy, musí být dobře vychlazené.
- Na velikosti formy záleží. Rozpis ingrediencí v receptu odpovídá koláčové formě o průměru 30 cm. Vrstva náplně v koláči by měla být nízká. Příliš vysoká vrstva náplně se za uvedený čas neupeče a může rozmáčet těsto ve středu koláče. Pokud je vaše forma menší, snižte i množství surovin.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 14x lahodné tvarohové dezerty(14 receptů)
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů)
Komentáře
Dobrý den, stalo se mi přesně to stejné jako panu Bokrošovi. Těsto uprostřed "na lžičku" . Je to škoda, protože zbytek koláče byl výtečný!
Koláč jsme pekli dle receptu. 50min, na horkovzduch 150C. Náplň se po této době pečení nezdála uprostřed zcela hotová, tak jsme ještě 10min přidali na 160C. Koláč jsme nechali zchladnout. Po rozkrájení byla náplň krásně celistvá ale koláčové těsto je od prostředka formy (v průměru 10cm) lepkavé bez pórů v teště. Čím to může být? Nedostatešný čas a teplota pečení nebo je těsto jen navlhlé pod tíhou tvarohu?
Dobrý den,
vypadá to, že tvaroh pustil hodně vody a tak se těsto u středu spíše uvařilo než upeklo. Určitě při přípravě takovýchto koláčů používejte tvaroh v alobalu nebo pokud máte raději tvaroh ve vaničce, nechte ho před použitím vykapat (síto vyložte čistým plátýnkem a tvaroh do něj vložte a nechte odkapat vodu). Osobně bych těsto i 10 minut předpekla "naslepo" bez náplně, zatížené suchými fazolemi.
Držím palce při dalším pečení,
Martina
Dobrý den,
Proč nechávat vykapat tvaroh.Stačí snížit množství mléka do naplně např.na polovinu a krem je hned hutší.Koláč je výboný.