0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s malinovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 192
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8-10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5656 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 607 g
Tuky 272 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický tvarohový koláč dovedený k absolutní dokonalosti. Dejte si ho s bílou kávou, jako to dělaly naše babičky.

Suroviny

krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
vejce 1 ks
máslo 100 g
změklé
citronová kůra
z poloviny biocitronu
Na náplň
máslo 160 g
mléko 425 ml
tvaroh měkký 500 g
v kostce
vejce 3 ks
pudinkový prášek 1 bal
rum 1 PL
tuzemák
krupicový cukr 175 g
Na malinovou omáčku
maliny 250 g
krupicový cukr 65 g

Postup

1

Cukr, mouku, kypřicí prášek, vejce, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.

2

Připravte si náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink, rum a cukr smíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.

3

Troubu předehřejte na 150°C. Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30cm vyložte pečicím papírem. Těsto vmačkejte do formy na tloušťku zhruba 4mm. Vlijte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

4

Na malinovou omáčku dejte do kastrůlku maliny s cukrem, podlijte trochou vody a vařte 15 minut. Pak sceďte přes jemný cedník a svařte do hustší konzistence. Podávejte ke koláči.

NĚCO NAVÍC
Tvarohová náplň je u tohoto koláče poměrně tekutá. Pokud vaše trouba peče méně zespodu, může se stát, že těsto ve středu koláče bude nedopečené. Lze tomu předejít několika způsoby.

  • Těsto na koláč si předpečte tzv. naslepo. Vychlazené těsto vtlačte do formy vystlané pečicím papírem. Dno koláče propíchejte vidličkou. Pak na něj položte zeshora další arch pečicího papíru a zasypte ho suchými fazolemi (budete jich potřebovat cca 500 g). Díky nim se těsto u okrajů formy během pečení nezbortí a dno koláče zůstane rovné. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut, dokud nebude těsto pevné. Těsto by mělo být skoro upečené, ale vyndat z trouby byste ho měli dříve, než začne zlátnout. Odstraňte fazole i pečicí papír a předpečené těsto naplňte tvarohovou směsí. Pokračujte podle receptu.
     
  • Používejte hustý tvaroh v kostce. Vaničkové tvarohy jsou řídké, a není tudíž třeba je tolik ředit mlékem. Máte-li k dispozici pouze tvaroh ve vaničce, snižte množství mléka v receptu.

TIPY & TRIKY

  • Těsto má vysoký podíl másla, při jeho zpracovávání je proto nutné postupovat rychle, jinak se začne lepit a změklé máslo se vsákne do mouky. Po vypracování potřebuje odpočinek v lednici: aby se snadno přesunulo do formy, musí být dobře vychlazené. 
     
  • Na velikosti formy záleží. Rozpis ingrediencí v receptu odpovídá koláčové formě o průměru 30 cm. Vrstva náplně v koláči by měla být nízká. Příliš vysoká vrstva náplně se za uvedený čas neupeče a může rozmáčet těsto ve středu koláče. Pokud je vaše forma menší, snižte i množství surovin.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Jakub Bokroš

Koláč jsme pekli dle receptu. 50min, na horkovzduch 150C. Náplň se po této době pečení nezdála uprostřed zcela hotová, tak jsme ještě 10min přidali na 160C. Koláč jsme nechali zchladnout. Po rozkrájení byla náplň krásně celistvá ale koláčové těsto je od prostředka formy (v průměru 10cm) lepkavé bez pórů v teště. Čím to může být? Nedostatešný čas a teplota pečení nebo je těsto jen navlhlé pod tíhou tvarohu?

Martina Zajícová

Dobrý den,
vypadá to, že tvaroh pustil hodně vody a tak se těsto u středu spíše uvařilo než upeklo. Určitě při přípravě takovýchto koláčů používejte tvaroh v alobalu nebo pokud máte raději tvaroh ve vaničce, nechte ho před použitím vykapat (síto vyložte čistým plátýnkem a tvaroh do něj vložte a nechte odkapat vodu). Osobně bych těsto i 10 minut předpekla "naslepo" bez náplně, zatížené suchými fazolemi.

Držím palce při dalším pečení,
Martina

Alena Holečková

Dobrý den,
Proč nechávat vykapat tvaroh.Stačí snížit množství mléka do naplně např.na polovinu a krem je hned hutší.Koláč je výboný.

Jolana Typltová

Dobrý den, stalo se mi přesně to stejné jako panu Bokrošovi. Těsto uprostřed "na lžičku" . Je to škoda, protože zbytek koláče byl výtečný!

Anonym

Koláč se povedl a byl moc dobrý, jen bych do něj příště přidala několik lžic citronové štávy, aby měl výraznější chuť. Jinak jsem ho pekla asi hodinu, náplň se mi zdála pořád tekutá.

Lucie Velek

Máte pravdu, náplň je hodně tekutá a z komentářů výše vyplývá, že některým čtenářům to způsobilo problém při pečení, respektive nedopečení těsta ve středu koláče. Jiní si koláč naopak pochvalují, takže asi hodně záleží i na volbě tvarohu – kostkový tvaroh (balený ve staniolu) bývá hustší a tužší, a potřebuje tudíž více naředit. Pokud používáte tvaroh vaničkový, který obsahuje více vody a je mnohem řidší, množství mléka snižte klidně o třetinu.

Klára Betonová

Těsto hrozně lepilo a tak jsem musela přidat strašnou fúru mouky pro dosažení koláčového těsta. S těstem se mi špatně pracovalo ale to už bude asi chyba ve mě. Mléka jsem dala jen polovinu a i tak to bylo velmi řídké, nepochopila jsem proč je tam mléka tolik. Půlku náplně jsem pak stejně vylila, protože ji bylo moc. No nevím nemám z toho dobrý pocit, koláč se peče tak uvidím a dám vědět jestli je alespoň dobrý

Lucie Velek

Dobrý den, Kláro, jsme zvědaví, jak koláč dopadl. :-)
Máte pravdu v tom, že náplň je hodně řídká – nejste první, kdo na to poukazuje. Jelikož se jedná o více než 6 let starý recept, asi ho budeme muset znovu upéct a ověřit si, zda poměry sedí.
V každém případě doporučujeme tvaroh v kostce, který je tužší a hustší než vaničkový. (do rozspisu doporučení doplníme).
Co se týká těsta, je v něm vysoký podíl másla, takže se s ním pracuje hůře. Je zásadní, aby bylo máslo vychlazené a aby se s moukou zpracovalo co nejrychleji, jakmile začne měknout, bude se těsto lepit.
Před upečením je rovněž těsto nutné vychladit. Jak píše výše kolegyně Martina, nebude od věci korpus před naplněním upéct naslepo – těsto se tím zpevní.

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....

Obchod Apetit