Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Toskánská ribollita
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4331 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 692 g
Tuky 39 g
Vláknina 128 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka s úctyhodnou historií – Florenťané tvrdí, že se u nich vaří už od středověku. V naší vyluxusněné úpravě jen těžko uvěříte tomu, že to původně bylo jídlo chudých.

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ na pokapání
větší, 1 z nich najemno
mrkev 3 ks
na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
česnek 4 stroužky
podrcený
oregano 1 ČL
sušené
rajčata cherry 2 hrst
nakrájená
vývar zeleninový 1 l
+ na zředění
sůl
pepř
čerstvě mletý
po 400 g, canellini
mangold 3 hrst
najemno; nebo kapusta či kadeřávek
bazalka
nastrouhaný
chleba 7 plátků
starší

Postup

1

V širokém těžkém hrnci vhodném do trouby rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a po chvíli i česnek a celkem asi 10 minut zeleninu na mírném ohni opékejte, dokud nebude měkká a nezačne zlátnout.

2

Potom vmíchejte oregano, rajčata a rajský protlak, promíchejte a nechte 2–3 minuty podusit. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete, přiveďte k varu, chcete-li, vhoďte parmazánovou kůži a nechte 20 minut povařit.

3

Ze zbývajících dvou cibulí nakrájejte silnější kolečka, která budou držet pěkně pohromadě. Troubu předehřejte na 200°C.

4

Konzervy fazolí slijte a buď všechny fazole přidejte do hrnce, nebo půlku vsypte do hrnce a půlku rozsekejte v robotu na pyré, které polévku zahustí – to pak vmíchejte do hrnce.

5

Potom vsypte mangold (kapustu, kadeřávek), nechte přejít chvilku varem a odstavte. Je-li polévka moc hustá, zřeďte ji vývarem.

6

Na hladinu polévky nasypte bazalkové lístky, pak na ni rozložte plátky chleba a jemně je pokapejte olivovým olejem. Na ně rozložte cibulová kolečka, mohou se navzájem překrývat, aby vznikla souvislá vrstva cibule. Ta by měla být úplně těsně ponořená v polévce – pokud tomu tak není, můžete přidat ještě trošku vývaru. Cibuli důkladně zakapejte olivovým olejem a vložte do trouby.

7

Pečte odkryté po dobu 20 minut, potom vyjměte z trouby, zkontrolujte množství tekutiny v hrnci, v případě potřeby přidejte vývar tak, aby tekutina těsně dosahovala k cibuli. Znovu pokapejte olejem, posypte parmazánem a vraťte do trouby na dalších 20–25 minut, dokud cibule nejsou zlatohnědé a sýr rozteklý.

8

Před podáváním se ujistěte, že se vám všechna tekutina neodpařila – v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru. V misce nebo na talíři můžete posypat parmazánem a bazalkou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Komentáře

22.08.2020 13:14

Docela mě překvapuje náročnost 20 minut :-D Všichni moji italští přátelé říkají, že je to jeden z nejnáročnějších receptů, který vyžaduje přípravu dva dny - 24 hodin máčení fazolí, pak ideálně 24 hodin v lednici odstát.... možná by nebylo od věci trochu pátrat a dělat věci pořádně a ne "po česku". Přijde mi to jako verze pasta con pomodoro vs. špagety s kečupem... já radši tu italskou verzi, kvalitní.

24.08.2020 14:19

Dobrý den, paní Vrzalová,
moc děkujeme za zpětnou vazbu. Máte pravdu, že údaj 20 minut může být poněkud zavádějící. Všechny suroviny jsou v ingrediencích uvedeny už ve formě připravené k vaření, proto čas přípravy nezahrnuje krájení, sekání, atd. Doba vaření je také uvedena zvlášť. V našem receptu odpadá i namáčení fazolí, protože používáme konzervované. Je samozřejmě možné polévku nechat odstát a věříme, že jí to jenom prospěje. Ovšem při přípravě receptu jsme pracovali s autentickými zdroji. Pokud si odmyslíte přípravu surovin, namáčení a odstátí, údaje (tedy doba, kterou strávíte v kuchyni a čas vaření) by měly sedět. Věřte, že ani my nejsme příznivci náhražek a šizení ;-)! Ale samozřejmě je nám zcela jasné, že nemáme patent na jediný správný recept, to bychom si nikdy netroufli tvrdit. Věříme tedy, že existuje ještě autentičtější (a časově náročnější) verze. Ovšem my jsme zvolili tuto. Stejně jako neexistuje jediný správný recept na svíčkovou, guláš či boloňskou omáčku, určitě neexistuje ani ten na ribollitu.

Ještě jednou děkujeme za zpětnou vazbu a přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč