Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrnečkové knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 36
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1878 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 291 g
Tuky 36 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oldřich Sahajdák nám prozradil recept na českou klasiku vylepšenou jemnou karotkou. Hrnečkové knedlíky přidáním další ingredience získají na lehkosti a zajímavé chuti. 

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 250 g
mléko 250 ml
vejce 2 ks
starší
mrkev 2 PL
strouhaná
sůl 1 ČL
na vymazání hrníčků

Postup

1
Žloutky oddělte od bílků. Mléko vlijte do mísy, přidejte sůl i žloutky a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky nakrájejte na co nejdrobnější kostičky.
    2
    Do mísy k mléku přisypte mouku, opatrně vmíchejte sníh a nakonec karotku a kostičky z rohlíku. Těsto nechte chvilku odpočívat.
      3
      Hrníčky dobře vytřete tukem a naplňte asi do tří čtvrtin těstem (směs během vaření získá na objemu).
        4
        V širším kastrolu, do něhož se hrnečky pohodlně vejdou, uveďte do varu vodu. Naplněné hrníčky překryjte alobalem a postavte je do kastrolu – voda by měla dosahovat asi do poloviny jejich výšky a měla by jen jemně perlit. Vařte tak půl hodiny.

          ŠÉFKUCHAŘOVY DOMÁCÍ TIPY: 

          • Hrníčkové knedlíky se dají samozřejmě vařit i v silnostěnných sklenkách. Podmínkou jsou jen rovné, nikoli zkosené stěny, aby se knedlík uvařil rovnoměrně.
          • Než knedlíky vyklopíte z hrnečku, nechte je trochu vychladnout a nožem je opatrně uvolněte od okrajů. Pak půjde vyklápění snadno.
          • Na vymazání je ideální sádlo: dobře přilne ke stěnám a hotové knedlíky díky němu půjdou lépe ven. 
          • Voda v kastrolu by měla vařit rovnoměrně a nepříliš prudce. Po uplynutí doporučované půlhodiny otestujte špejlí, zda jsou knedlíky už uvařené (neměly by na ní ulpět kousky vlhkého těsta).

          Související články

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2005/3

          Komentáře

          13.03.2009 14:25
          Jsou opravdu výborné. Vyzkoušela jsem jich už víc, ale tyhle jsou nej. Jenom jsem dala mouku půl na půl s pohohrubou a výsledek byl vynikající, nejsou tak tuhé.
          21.12.2008 12:04
          jsou super, dělala jsem je bez rohlíků a moic dobré.
          27.02.2008 15:17
          Knedlíčky byly opravdu užesné!!!!! Doporučuji hrníčky vymazat silnější vrstvou tuku...napoprvé se mi knedlíčky přichytily ke dnu a potrhaly se....a doba vaření určitě záleží na tlouštce hrníčku. Musela jsem je vařit asi 45minut. Jsou to nejlahodnější knedlíky, co jsem kdy jedla.
          04.11.2007 06:21
          Místo vaření ve vodě lze použit mikrovlnou troubu.Vše zůstává stejné, ale hrnky vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme cca 7 min.
          31.10.2007 18:32
          včera som ich skúšala, sú fantastické, len sa tak po nich zaprášilo. výborné sú aj s troškou opečenej slaninky a petržlenkou
          31.08.2007 12:46
          Recept se nachází v č.3/05, str.46
          09.10.2006 22:34
          Musím povedať, že je to výborný recept. Nezohnali sme žemľovú knedľu ku pečenej kačici a kapuste. Vyzeralo to, že budeme obed jesť s chlebom. Našťastie som si spomenula, že dáky recept mám a tak ho teda vyskúšam. V najhoršom by sa to nepodarilo. Mám totiž nedôveru ku knedliam mojej výroby.No ale toto sa mi podarilo úplne jednoducho a bolo to famózne. Všetci pri stole vzdychali aké sú dobré. Ďakujem

          Apetit magazín

          AD
          V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
          • Tipy na víkend

          V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

          Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
          Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

          Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

          Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

          Obchod Apetit

          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          239 Kč