Oldřich Sahajdák nám prozradil recept na českou klasiku vylepšenou jemnou karotkou. Hrnečkové knedlíky přidáním další ingredience získají na lehkosti a zajímavé chuti.
Postup
1
Žloutky oddělte od bílků. Mléko vlijte do mísy, přidejte sůl i žloutky a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky nakrájejte na co nejdrobnější kostičky.
2
Do mísy k mléku přisypte mouku, opatrně vmíchejte sníh a nakonec karotku a kostičky z rohlíku. Těsto nechte chvilku odpočívat.
3
Hrníčky dobře vytřete tukem a naplňte asi do tří čtvrtin těstem (směs během vaření získá na objemu).
4
V širším kastrolu, do něhož se hrnečky pohodlně vejdou, uveďte do varu vodu. Naplněné hrníčky překryjte alobalem a postavte je do kastrolu – voda by měla dosahovat asi do poloviny jejich výšky a měla by jen jemně perlit. Vařte tak půl hodiny.
ŠÉFKUCHAŘOVY DOMÁCÍ TIPY:
- Hrníčkové knedlíky se dají samozřejmě vařit i v silnostěnných sklenkách. Podmínkou jsou jen rovné, nikoli zkosené stěny, aby se knedlík uvařil rovnoměrně.
- Než knedlíky vyklopíte z hrnečku, nechte je trochu vychladnout a nožem je opatrně uvolněte od okrajů. Pak půjde vyklápění snadno.
- Na vymazání je ideální sádlo: dobře přilne ke stěnám a hotové knedlíky díky němu půjdou lépe ven.
- Voda v kastrolu by měla vařit rovnoměrně a nepříliš prudce. Po uplynutí doporučované půlhodiny otestujte špejlí, zda jsou knedlíky už uvařené (neměly by na ní ulpět kousky vlhkého těsta).
Komentáře