Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrnečkové knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 39
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1878 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 291 g
Tuky 36 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oldřich Sahajdák nám prozradil recept na českou klasiku vylepšenou jemnou karotkou. Hrnečkové knedlíky přidáním další ingredience získají na lehkosti a zajímavé chuti. Rychlé hrnkové knedlíky vás zachrání ve chvíli, kdy nemáte čas nachystat ty kynuté a navíc do nich ještě zužitkujete starší rohlíky. Hrníčky můžete vyměnit za silnostěnné skleničky, nebo vyšší silikonové formy na muffiny.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 250 g
mléko 250 ml
vejce 2 ks
starší
mrkev 2 PL
strouhaná
sůl 1 ČL
(nebo jiný tuk) na vymazání hrníčků

Postup

1
Žloutky oddělte od bílků. Mléko vlijte do mísy, přidejte sůl i žloutky a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky nakrájejte na co nejdrobnější kostičky.
    2
    Do mísy k mléku přisypte mouku, opatrně vmíchejte sníh a nakonec karotku a kostičky z rohlíku. Těsto nechte chvilku odpočívat.
      3
      Hrníčky dobře vytřete tukem a naplňte asi do tří čtvrtin těstem (směs během vaření získá na objemu).
        4
        V širším kastrolu, do něhož se hrnečky pohodlně vejdou, uveďte do varu vodu. Naplněné hrníčky překryjte alobalem a postavte je do kastrolu – voda by měla dosahovat asi do poloviny jejich výšky a měla by jen jemně perlit. Vařte tak půl hodiny.

          ŠÉFKUCHAŘOVY DOMÁCÍ TIPY: 

          • Hrníčkové knedlíky se dají samozřejmě vařit i v silnostěnných sklenkách. Podmínkou jsou jen rovné, nikoli zkosené stěny, aby se knedlík uvařil rovnoměrně.
          • Než knedlíky vyklopíte z hrnečku, nechte je trochu vychladnout a nožem je opatrně uvolněte od okrajů. Pak půjde vyklápění snadno.
          • Na vymazání je ideální sádlo: dobře přilne ke stěnám a hotové knedlíky díky němu půjdou lépe ven. 
          • Voda v kastrolu by měla vařit rovnoměrně a nepříliš prudce. Po uplynutí doporučované půlhodiny otestujte špejlí, zda jsou knedlíky už uvařené (neměly by na ní ulpět kousky vlhkého těsta).

          Související články

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2005/3

          Komentáře

          13.03.2009 14:25
          Jsou opravdu výborné. Vyzkoušela jsem jich už víc, ale tyhle jsou nej. Jenom jsem dala mouku půl na půl s pohohrubou a výsledek byl vynikající, nejsou tak tuhé.
          21.12.2008 12:04
          jsou super, dělala jsem je bez rohlíků a moic dobré.
          27.02.2008 15:17
          Knedlíčky byly opravdu užesné!!!!! Doporučuji hrníčky vymazat silnější vrstvou tuku...napoprvé se mi knedlíčky přichytily ke dnu a potrhaly se....a doba vaření určitě záleží na tlouštce hrníčku. Musela jsem je vařit asi 45minut. Jsou to nejlahodnější knedlíky, co jsem kdy jedla.
          04.11.2007 06:21
          Místo vaření ve vodě lze použit mikrovlnou troubu.Vše zůstává stejné, ale hrnky vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme cca 7 min.
          31.10.2007 18:32
          včera som ich skúšala, sú fantastické, len sa tak po nich zaprášilo. výborné sú aj s troškou opečenej slaninky a petržlenkou
          31.08.2007 12:46
          Recept se nachází v č.3/05, str.46
          09.10.2006 22:34
          Musím povedať, že je to výborný recept. Nezohnali sme žemľovú knedľu ku pečenej kačici a kapuste. Vyzeralo to, že budeme obed jesť s chlebom. Našťastie som si spomenula, že dáky recept mám a tak ho teda vyskúšam. V najhoršom by sa to nepodarilo. Mám totiž nedôveru ku knedliam mojej výroby.No ale toto sa mi podarilo úplne jednoducho a bolo to famózne. Všetci pri stole vzdychali aké sú dobré. Ďakujem

          Apetit magazín