Piškotový dort s třešněmi

Piškotový dort s třešněmi

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3517 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 342 g
Tuky 200 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemný a rychlý piškotový korpus, lahodný krém ze zakysané smetany a bílé čokolády – co ještě chybí? Třešnička na dortu. Ta dvoubarevná.

Suroviny

Na korpus
vejce 4 ks
krupicový cukr 90 g
mouka pšeničná polohrubá 80 g
tuk
na vymazáni formy
mouka
na vysypání formy
višňovice
několik lžic, lze nahradit třešňovicí nebo jiným aromatickým alkoholem
Na krém a ozdobu
třešně 400 g
bez pecek
bílá čokoláda 200 g
zakysaná smetana 500 ml
želatina 1 PL
prášková

1Oddělte bílky a žloutky; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s cukrem. K žloutkům vsypte mouku, utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh. Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C.

2Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a pečte 25–30 minut, až bude piškot zlatý. Jakmile vychladne, rozkrojte ho a případně zakapejte alkoholem.

3Čokoládu rozlámejte, dejte do misky a rozehřejte na vodní lázni (v kastrůlku s horkou vodou). Nechte trochu vychladnout a pak v ní omočte polovinu třešní. Klaďte je na plech vyložený kuchyňským papírem, aby hmota ztuhla. Zbylou čokoládu smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte želatinu, rozpuštěnou podle návodu na obalu.

4Ostatní třešně vypeckujte. Vmíchejte je do poloviny krému a tou spojte půlky korpusu. Zbylým krémem dort potřete a nasázejte do něj polomáčené třešně.

Tip Apetitu:
✔ Jestli vám piškotové těsto připadá nesympaticky suché, nahraďte až třetinu mouky škrobovou moučkou (maizenou). Piškot pak bude přímo mechový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Anonym

Dort byl fantastický! Poprvé jsem ho pekla loni v létě a naše 4členná rodinka ho shltla na posezení (a to moje mamka sladké moc nemusí...:-) Je sice trošku časově náročnější (namáčení třešní se mi docela protáhlo), ale za tu námahu určitě stojí.

Anonym

Dort byl výborný. Trochu jsme bojovali s želatinou - dvakrát se mi krém nepovedl, ale výsledek byl fantastický. Dort nádherně vypadal i dobře chutnal.

Anonym

Se želatinou jsem taky měla problém. Když jsem uvedené množství připravila podle návodu, tak bych do krému přidala moc želatinové tekutiny a krém by byl příliš řídký. Lépe se mi osvědčila plátková želatina, která po nabobtnání a vymačkání lze rozpustit v menším množství vody (event. lze rozpouštět i v mírně ohřáté smetaně na vaření) a vznikne tak želatinový roztok o malém objemu a silné koncentraci. V případě tohoto krému je lepší, když se držím spíš svého pocitu než otrocky jít podle návodu.

Anonym

Dakujem za tento skutocne kuzelny recept. Vyskusala som ho az dnes, ale uz ho neopustim. Tak dobry krem som snad este nejedla.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit