Drobenka z čerstvého kokosu koláči náramně slušela, jen z něj trochu padala. A tak koláč doporučujeme jíst vidličkou z talířku.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech s vysokým okrajem o rozměrech 30 x 40 cm vyložte papírem na pečení. Máslo vyšlehejte s oběma cukry, pak po jednom přidávejte vejce a na závěr střídavě přišlehávejte mléko a prosátou mouku s kypřicím práškem. Pokud je těsto moc tuhé, přilijte trochu mléka. Nakonec vmíchejte bílou čokoládu.
Těsto vlijte na plech, uhlaďte stěrkou a pečte 30 minut. Mezitím v hrnci krátce povařte višně s cukrem, sceďte z nich šťávu a nastrouhejte kokos.
Plech vytáhněte z trouby, posypte ovocem a připravte si kokosovou čepici.
Z bílků a cukru vyšlehejte sníh, opatrně do něj vmíchejte kokos a hmotou potřete koláč. Pečte dalších 20 minut nebo do doby, kdy se povrch zbarví lehce dohněda.
NĚCO NAVÍC
Jak získat čerstvý kokos? Do kokosového ořechu vyvrtejte dvě dírky a zachyťte šťávu. Pak kokos rozbijte, nožíkem odloupněte dužinu a seřízněte hnědou tenkou slupku. Kousky dužiny omyjte, osušte a najemno nastrouhejte. Snažte se vlákna nestlačovat, spíš je načechrejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ovocné koláče na plech(6 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít(66 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )