Lahůdka z hor.
Postup
1
Uzené maso pokrájejte na kostičky, v míse smíchejte s rohlíky a moukou. Přidejte mléko, vejce, petrželku, sůl a koření. Dejte vařit hrnec vody.
2
Na sádle osmažte cibulku a přidejte ji do těsta. Všechny přísady smíchejte a nechte chvilku odpočinout.
3
Navlhčenýma rukama utvořte koule velikosti tenisáku; vařte je půl hodiny. Vyjměte pomocí dírkované či drátěné naběračky a vidličkou propíchejte, aby mohla uniknout pára.
Domácí tipy Eriky Smékalové :
- Knedlíky s uzeným masem jsou samy o sobě syté jídlo, ale tatínek je podává ještě s cibulkou osmaženou na sádle a dušeným sladkokyselým zelím.
- Když tvarujete koule, hodně je rukama pěchujte, aby byly pevné a při vaření se nerozpadávaly.
- Kromě petrželky můžete použít i jiné koření – v Krkonoších je velmi oblíbený například libeček, připomínající polévkové koření. Vyloženě elegantní vůni dodá zase tymián.
- Na tenhle typ knedlíků nemusí rezignovat ani vegetariáni. Místo uzeného do nich můžete dát buď větší množství cibulky, nebo třeba kostičky cukety.
- Až třetinu mouky lze nahradit moukou hrubou celozrnnou, žitnou nebo špaldovou. Jsou k mání v široké síti supermarketů i samoobsluh a obchodech se zdravou výživou.
Komentáře