Podávejte jako samostatný pokrm s dušeným hlávkovým zelím, s kysaným zelím nebo jako přílohu k pečenému masu třeba se špenátem.
1 Do velkého kastrolu dejte vařit osolenou vodu. V pánvi nasucho vyškvařte pokrájenou slaninu a osmahněte na ní cibulku.
2 Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy na jemném struhadle; slijte vodu, kterou pustily, můžete je i trochu vymačkat. Přimíchejte vejce, mouku, slaninu s cibulkou, osolte, promíchejte. Z těsta ihned vykrajujte dvěma lžícemi noky a rovnou je házejte do kastrolu s vodou. Jakmile začne voda opět vřít, velmi opatrně zamíchejte, aby se odlepily ode dna. Vařte 8–12 minut.
3 Knedlíky vylovte cedníkem nebo děrovanou lžící a na minutu je ponořte do nádoby se studenou vodou. Nechte okapat a promíchejte s rozpuštěným sádlem.
TIPY & TRIKY
- S těstem ze syrových brambor se musí pracovat rychle, jinak šedne a řídne.
- Aby knedlíky zůstaly žluté, zkuste nastrouhané brambory přelít trochou svařeného mléka, brambory vymačkat a dále pokračovat podle uvedeného postupu.
- Část syrových brambor také lze nahradit strouhanou vařenou bramborou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x slané knedlíky pro každého(15 receptů)
- Chlupaté knedlíky: Dokonalá příloha z brambor i hlavní chod za pár korun(8 receptů)