0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový lanýžový dort

Čokoládový lanýžový dort

4 / 5. Počet hodnocení: 61
Více než hodinu 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3714 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 204 g
Tuky 303 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě chuti vás lahodný dezert překvapí a přesvědčí přípravou: je to velmi jednoduché a hlavně – nic se nepeče, pouze chladí!

Než se do toho pustíte...

  • Ingredience hovoří samy za sebe: sáhněte po čokoládě minimálně se 70 % kakaové hmoty.
  • Směs je lepší šlehat ruční metličkou než elektrickou – snadněji tak zabráníte přešlehání.
  • Když nahradíte šlehačku smetanovým krémem mascarpone, bude výsledek ještě hladší a lahodnější.
  • Dort je rozpočítán na rozevírací dortovou formu o průměru 18 cm. Výborný tip: vyložte ji plastovým proužkem a nezapomeňte na dno formy. Dezert pak snadněji vyjmete.

Suroviny

tmavá čokoláda 250 g
nebo kvalitní čokoláda na vaření
med 2 PL
lesní
smetana ke šlehání 600 ml
lze nahradit mascarpone (v tom případě vynechte ztužovač)
ztužovač 1 bal
káva instantní 4 ČL
skořice 1 ČL
mletá
kakao holandského typu
na posypání

Postup

1

Rozpusťte čokoládu
Kousky čokolády, třetinu smetany a med dejte do varné mísy. Nalijte do kastrolu vodu, přiveďte ji k varu a na hrnec postavte mísu s čokoládou tak, aby se nedotýkala vody. Plamen stáhněte na absolutní minimum. Po 15–20 minutách rozpuštěnou čokoládu promíchejte.

2

Připravte si formu
Čokoláda teď musí vychladnout zhruba na tělesnou teplotu (zkontrolujete ponořením prstu). Zatím si připravte formu: ze silné plastové fólie (desek) vystřihněte pás (i z více pruhů, mohou se překrývat) i kolo na dno a vložte je do formy.

3

Ušlehejte šlehačku
Zbylou smetanu vlijte do velké mísy a přidejte ztužovač (asi 1 lžičku), kávu i skořici. Šlehejte, aby směs trochu zhoustla, ale ještě stékala z metličky. Použijete-li mascarpone (musí být čerstvé, bílé, bez znatelných sraženin), rozetřete ho s ostatními surovinami dohladka.

4

Promíchejte sladkou hmotu
Čokoládu přidejte do mísy se šlehačkou; všechno opatrně promíchejte kovovou lžící nebo stěrkou v osmičkovém pohybu. Nepospíchejte a pečlivě hmotu zpracovávejte, až je krásně jemná, zhoustlá, hladká a nadýchaná.

5

Naplňte formu
Dejte do formy čokoládovou náplň a obrácenou lžící uhlaďte povrch. Pak všechno uložte do lednice (přes formu položte talíř nebo ji přetáhněte fólií) a nechte ztuhnout – potrvá to asi hodinu, nejlepší je však nechat dort chladit přes noc.

6

Vyjměte a podávejte
Formu rozevřete, sejměte kovový a plastový kruh. Na dort položte převrácený talíř, dezert na něj překlopte, sejměte dno a sloupněte plastové kolo. Poprašte dort kakaem (včetně talíře, chcete-li jít s módou) a podávejte nakrájený na tenké řezy.

Tipy
Rozpouštění čokolády na hladký krém stojí a padá

  • a) s teplotou – voda pod čokoládou nemá být vroucí, na rozpuštění stačí horká pára;
  • b) nesmí do ní při rozpouštění přijít ani kapka vody, srazila by se;
  • c) při rozpouštění čokoládu občas důkladně promíchejte.

V tomto receptu ,funguje‘ rozpouštění čokolády se smetanou a medem perfektně. Pokud se vám rozpuštěná čokoláda přece jenom srazí, všlehejte do ní oříšek másla nebo lžičku slunečnicového oleje. Další triky na ‚vyhlazení‘:

  1. Postupně, po lžičkách, zašlehejte vařící vodu – zatímco při rozpouštění by sražení způsobila, teď ho naopak napraví.
  2. Nechte směs vychladnout a ztuhnout, nasekejte ji a použijte do čokoládových těst.

Nepřešlehejte
Přešlehaná šlehačka z metličky nestéká. Začněte znovu s novou várkou smetany a tu tuhou si nechte ke zdobení dortu nebo do kávy. Do krému můžete použít i hodně tuhou smetanu, ale bude se vám hůř zapracovávat a výsledný krém nebude tak jemný a hedvábný.

Osobitě

  • 25 g opražených oříšků či mandlí nahradí kakao a dodá dortu křupavost.
  • Místo kávy všlehejte ve třetím kroku do smetany 2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry a povrch ozdobte sekanou kandovanou kůrou v čokoládě (dobrou a čerstvou mívají prodejci oříšků).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

Anonym

Dortík je skutečně excelentní. Krásně se mi povedl vyklepat i z nerozevírací formy na biskupský chlepíč (stačilo horkou utěrku přes a mírně zatřást). Je to velmi bohatý moučník, takže stačí maličký kousek. Doporučuji podávat s čerstvým ovocem na odlehčení:-)

Anonym

Mělo být na "biskupský chlebíček"..:-)

Anonym

Tak taky hlásím jeden neúspěšný pokus, zatímco předtím vždy bez chyby ( a to dnes čekám 10 hostů).Doma mámakorát tak řídké čokoládové mousse... Neúspěch vidím v použití trvanlivé šlehačky, malému našlehání a zejména v om, že jsem do šlehačky lila moc teplou čokoládu..zkrátka se to jaksi vysráželo. Je pravdou, že nejlépe mi zatím držel pokus z 1 šlehačky a 1 mascarpone..ale na tento moučník nezanevřu.

Anonym

jen varovani, je fakt dost tezky...

Anonym

Aby dort nebyl tak tučný, použila jsem půl na půl šlehačku a - místo mascarpone - ricotu. A aby se mi nestalo, co tu některé z vás popisují, přidala jsem asi o 2 lžičky ztužovače šlehačky víc - krém se po smíchání všech ingrediencí musí do formy rozetřít rychle, jinak hodně ztuhne. Ale výsledný efekt i chuť jsou perfektní! Dort je dostatečně pevný a přitom výborný.

Anonym

I na nás byl původní recept příliš tučný a sladký, ale v následující úpravě se stal naším nejoblíbenějším: 1/3 šlehačky nahrazuji tvarohem, kávu instantní meltou, čokolády dávám jen 150 g, přidám asi 3 lžíce kakaa, hmotu nezahušťuji ztužovačem, ale agar-agarem povařeným v troše ovocné šťávy, formu vysypu nadrcenými kukuřičnými lupínky a na to dám ještě vrstvu ovoce (osvědčily se banány, maliny, borůvky, kompotované broskve nebo višně - samozřejmě ne všechno najednou), teprve pak naliju čokoládovou hmotu. Děti tenhle dort zbožňují.

Anonym

Podobný recept, jsem se naučila při pobytu v Anglii, kde paní použila na přípravu jen rozpuštěnou čokoládu, našlehanou šlehačku a trochu rumu. Po smíchní všech ingrediencí dala vše do kulaté zapékací formy vyložené potravinovou fólií, díky které dort po vychlazení jednoduše z formy vyndala. Podávala ho jen podypanej moučkovým cukrem a se lžící zakysané smetany...jednoduché a vynikající....skvělá mňamka...asi ho budu muset zase udělat :o))

Anonym

tak nám sa dortík hned podaril na prvýkrát, nepoužívala som drahú čokoládu ale orion horkú na pečenie, dalej som použila pol na pol šlahačku a mascarpone t.j., 250g mascarpone a 350ml šľahačky, treba nechať v chladsničke celú noc, hodina je málo. podávala som ho so šľahačkou a ovocím, čerstvé nasekané jahody by boli vynikajúce. v ten den som excelovala, lebo mal velký úspech, ele je to riadna kalorická bomba...

Anonym

Směs byla dokonalá, ale nezhoustla ani po několika hodinách v lednici. Takže jsem nakonec formu šoupla do mrazáku a nabízela jsem všem výbornou zmrlinu, po které se jen zaprášilo.

Anonym

vzdy sa to podari, ak smotanu s cokoladou prevarite (je to blbost, ze sa nieco pokazi, bezny recept na cokoladove kremy). po vychladnuti sa da super uslahat do tuhej konzistencie, ktora"nestecie na vodu" ani za 2dni.

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč