0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort kolibřík
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 44
Do hodiny Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7578 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 986 g
Tuky 335 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort pojmenovaný po nejmenším ptáčkovi nemá s jeho velikostí nic společného – kolibřík miluje ‚sladkosti‘ a vyhledává ty nejsladší kytky.

Suroviny

olivový olej
na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 270 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
hnědý cukr 200 g
kokos strouhaný 40 g
plus 20 g na posypání
jedlá soda 1 PL
skořice 1 PL
400 g, ve vlastní šťávě, slitého a najemno nasekaného
malé, hodně zralé, rozmačkané
olivový olej 185 ml
vejce 2 ks
lehce prošlehaná
Na krém
Gervais Danone nebo Philadelphia, pokojové teploty
máslo 100 g
změklé
moučkový cukr 450 g
klidně dejte méně, aby krém vyhovaval vaší chuti
mléko 3 PL

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte kulatou formu o průměru 22 cm olivovým olejem a vyložte dno i boky pečicím papírem. Dejte stranou. Středně velký plech posypte 20 g kokosové moučky a pečte 5–8 minut, až bude kokos lehce opražený. Nechte vychladnout.

2

Smíchejte mouku, kypřicí prášek, přírodní cukr, kokos, jedlou sodu a skořici ve větší míse. Přidejte pokrájený ananas, rozmačkané banány, olivový olej a vejce pečlivě promíchejte. Nalijte do připravené formy a pečte přikryté alobalem hodinu a 25 minut.

3

Pak do středu korpusu zapíchněte dřevěnou špejli, a pokud ji vytáhnete čistou, vyndejte dort z trouby. Nechte ho deset minut stát ve formě, pak položte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

4

Mezitím si připravte krém: žervé a máslo smíchejte elektrickým šlehačem, přidejte moučkový cukr a za stálého šlehání přilijte mléko a míchejte tak dlouho, až získáte hladký krém.

5

Položte dort na servírovací talíř a celý ho potřete krémem. Posypte opraženým kokosem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

Anonym

Vynikající dort. Já jsem jen vyměnila olivový olej za řepkový - na radu velkého propagátora tohoito oleje, Michala Nikodéma.

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč