Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční jarní dekorace. Jak a kdy zasít velikonoční osení?

Velikonoční osení
ZDROJ: LubosHouska/Pixabay
sdílet:

Velikonoce už jsou téměř za dveřmi, ale venku ještě stále vládne studené počasí. Nenechte si pokazit sváteční náladu pochmurným počasím. Zasejte velikonoční osení, které do domu přinese barvu i vůni jara. Poradíme vám, kdy je na výsev správný čas a jak s osením naložit při výrobě velikonočních ozdob.

Co je to velikonoční osení?

Jedná se o mladý ječmen, pšenici či jinou obilovinu se zelenými oddenky. Velikonoční osení oživí okenní parapety nebo kuchyňský stůl napěchovaný velikonočními dobrotami.

V dřívějších časech předznamenávalo příchod jara, období, kdy se příroda probouzí opět k životu. Podle dávného zvyku se obilí zasévalo, aby si lidé připomněli blížící se zemědělské práce a zkrášlili domácnost, pokud se tuhé zimy ještě nechtěly dát na ústup.

Velikonoční osení a Zelený čtvrtek

Zřejmě vás příliš nepřekvapí, že velikonoční setí bývá spojováno se Zeleným čtvrtkem. Tento den je součástí Velikonoční tridua, tj. tři dnů – Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota – které představují vrchol křesťanského liturgického roku a souvisí s Poslední večeří, umučením a následným vzkříšením Ježíše Krista.

Zvyklosti praví, že se na Zelený čtvrtek měla jíst převážně zelená strava (kopřivy, špenát apod.), která měla utužit zdraví a dodat síly do nadcházejících dní. Pokud si chcete oblíbenou tradici připomenout i vy, měli byste si velikonoční osení připravit s předstihem, aby vám stihlo do Velikonoc vyrůst. Poradíme vám, jak si zelenou travinu vypěstovat v nenáročných podmínkách.

Jak zasít velikonoční osení?

Pěstování nevyžaduje žádné zvláštní podmínky, ale je nutné začít s přípravami včas. Držte se následujících několika kroků a během svátků nebudete mít doma o svěží zeleň nouzi.

1. Velikonoční osení seženete v každém větším hobbymarketu, ale také v květinářství. Pokud nebudete mít štěstí, můžete zkusit navštívit třeba obchod se zdravou výživou. Ale ujistěte se, že nakupované obiloviny neprošly tepelnou úpravou, to by vám osení nevyklíčilo.

2. Velikonoční osení je potřeba zasít 10–14 dní před Velikonocemi, aby mělo dostatek času vyrůst. Pokud vás už trochu tlačí čas, ale nechcete zanevřít na tradice, můžete vyzkoušet čočku, která vyklíčí během pár dní.

Dalším osvědčeným způsobem, jak urychlit klíčení, je namočit semena na 1–2 dny do vlažné vody (vodu několikrát vyměňte, aby byla stále čerstvá).

3. Porozhlédněte se doma po menším květináči, do něhož obilí vysejete. Květináče nemusí mít odtokové díry, na tak krátkou dobu to není nutné. Jestliže se a obáváte přemokření, můžete na dně vytvořit drenáž z drobných kamínků nebo perlitu.

4. Jako zemina vám bohatě postačí zbytek substrátu, kompost nebo trocha čerstvé hlíny přímo ze zahrádky. Vložte ji do květináče a zarovnejte.

5. Obilky sázejte blízko vedle sebe, aby bylo osení hezky husté. Následně přidejte asi 2 cm substrátu nebo zeminy, traviny získají větší stabilitu. 

6. Pak už jen stačí postavit květináč na místo, kde bude mít osení dostatek světla. Čím více světla, tím lépe vám poroste.

A kdybyste snad měli pocit, že se mu na výslunní daří až příliš, můžete dát květináč s osením na noc do chladu, kde se jeho růst zpomalí. Případně rostlinu opatrně zastřihněte větším nůžkami.

7. Osení nezapomeňte občas zalévat, ale se závlahou to nepřehánějte (ideálním řešením je například rozprašovač).

Co s hotovým velikonočním osením?

Vydařilo se vaše pěstitelské úsilí? Potom možná přemýšlíte, jak svou jarní dekoraci ještě vylepšit? Přidejte do květináče několik menších polystyrenových vajíček nebo jednu malovanou kraslici. Pokud ovšem nemáte místa nazbyt, můžete květináče ozdobit třeba slepičkami na špejli nebo jinými pestrými ozdobami, které dodají vašemu domovu správný velikonoční nádech.

Chcete se před rodinou blýsknout také svým kulinářským uměním? Vyberte si v sekci pod článkem jednu z oblíbených receptur a překvapte ji dobrotami, které jim určitě přijdou k duhu.

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč