0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 triky pro dokonalou hedvábně jemnou krupicovou kaši

Jemná krupicová kaše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Talíř plný krémové krupicové kaše posypané cukrem a kakaem a přelité rozpuštěným máslem je symbolem dětství. Jak ji připravit, aby byla dokonale hladká, měla správnou hustotu a obešla se bez hrudek? Prozradíme vám, jak na to!

Při přípravě krupicové kaše byste se měli řídit poměrem 8:1, tedy 8 zarovnaných lžic krupice na 1 litr mléka – to je množství asi na 4 porce. 

  • Jedna lžíce odpovídá 15 ml, to znamená, že na přípravu krupicové kaše budete potřebovat 120 ml krupice.
  • Nakonec ale vždy záleží na tom, co máte rádi. Upřednostňujete-li řidší konzistenci, přidejte více mléka, pokud máte naopak rádi kaši hustou tak, že v ní stojí lžíce, dejte více krupice.

1. Předejděte hrudkám

Tajemství dokonale jemné krupicové kaše spočívá v namočení krupice předem. Ta změkne, nabobtná a při vaření nevytvoří hrudky.

  • Krupici namočte do poloviny potřebného množství mléka alespoň na hodinu, ideálně přes noc. Krupici v mléce zamíchejte a dejte do lednice odpočívat.

2. Vařila myšička kašičku

Jakmile je krupice připravená, přichází na řadu samotné vaření.

  • Do kastrůlku vlijte druhou polovinu mléka, přidejte špetku soli a pozvolna přiveďte k varu. Jakmile se mléko blíží k varu (poznáte to tak, že začíná jemně probublávat), metličkou vmíchejte namočenou krupici.
  • Za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte asi 5–10 minut.
  • Poté kaši odstavte a vmíchejte lžičku másla, které ji krásně zjemní.
  • Zdá se vám kaše příliš řídká? Nedejte na první dojem a nechte ji chvíli uležet, obvykle ještě trochu zhoustne.

Kaši míchejte ideálně metličkou nebo plochou vařečkou. Kulatá vařečka se nedostane všude a kaše by se mohla v některých místech připálit.

3. S čím krupicovou kaši podávat?

Tradičně se krupicová kaše podává sypaná cukrem, skořicí či kakaem a přelitá máslem. Na jakých dalších kombinacích si také zaručeně pochutnáte?

  • Jablka & skořice. Vyzkoušejte krupicovou kaši se zkaramelizovanými jablky a skořicí. Podzimní rána s ní rázem budou krásnější!
  • Šafrán & černý bez. Přidáním šafránu dodáte kaši barvu i exotickou chuť. Džem z černého bezu nebo ostružin ji příjemně osladí, dodá kyselost i barevný kontrast.
  • Bíla čokoláda & lesní plody. Kombinaci sladké bílé čokolády a kyselého ovoce si nejde nezamilovat!
  • Arašídové máslo & banán. Fanoušci arašídového másla si tuto kombinaci chutí oblíbí. Doporučujeme použít crunchy peanut butter, ve kterém jsou kousky arašídů. Kaše díky nim bude pěkně „křupavá“.
  • Krupicové kaši sluší také strouhaná hořká čokoláda nebo čerstvé či kompotované ovoce.

Když kaše zbyde...

Uvařili jste příliš mnoho kaše a zbyla z ní už jen studená, hustá hmota? Nic nevyhazujte a vdechněte jí druhou slávu! Připravte z ní oblíbený dezert flameri.

  • Flameri se připravuje z vychladlé krupicové kaše vyšlehané s tvarohem a smetanou. My jsme flameri připravili do skla a přidali jsme malinový džem a plátky mandlí. 

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč