Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 triky pro dokonalou hedvábně jemnou krupicovou kaši

Jemná krupicová kaše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Talíř plný krémové krupicové kaše posypané cukrem a kakaem a přelité rozpuštěným máslem je symbolem dětství. Jak ji připravit, aby byla dokonale hladká, měla správnou hustotu a obešla se bez hrudek? Prozradíme vám, jak na to!

Při přípravě krupicové kaše byste se měli řídit poměrem 8:1, tedy 8 zarovnaných lžic krupice na 1 litr mléka – to je množství asi na 4 porce. 

  • Jedna lžíce odpovídá 15 ml, to znamená, že na přípravu krupicové kaše budete potřebovat 120 ml krupice.
  • Nakonec ale vždy záleží na tom, co máte rádi. Upřednostňujete-li řidší konzistenci, přidejte více mléka, pokud máte naopak rádi kaši hustou tak, že v ní stojí lžíce, dejte více krupice.

1. Předejděte hrudkám

Tajemství dokonale jemné krupicové kaše spočívá v namočení krupice předem. Ta změkne, nabobtná a při vaření nevytvoří hrudky.

  • Krupici namočte do poloviny potřebného množství mléka alespoň na hodinu, ideálně přes noc. Krupici v mléce zamíchejte a dejte do lednice odpočívat.

2. Vařila myšička kašičku

Jakmile je krupice připravená, přichází na řadu samotné vaření.

  • Do kastrůlku vlijte druhou polovinu mléka, přidejte špetku soli a pozvolna přiveďte k varu. Jakmile se mléko blíží k varu (poznáte to tak, že začíná jemně probublávat), metličkou vmíchejte namočenou krupici.
  • Za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte asi 5–10 minut.
  • Poté kaši odstavte a vmíchejte lžičku másla, které ji krásně zjemní.
  • Zdá se vám kaše příliš řídká? Nedejte na první dojem a nechte ji chvíli uležet, obvykle ještě trochu zhoustne.

Kaši míchejte ideálně metličkou nebo plochou vařečkou. Kulatá vařečka se nedostane všude a kaše by se mohla v některých místech připálit.

3. S čím krupicovou kaši podávat?

Tradičně se krupicová kaše podává sypaná cukrem, skořicí či kakaem a přelitá máslem. Na jakých dalších kombinacích si také zaručeně pochutnáte?

  • Jablka & skořice. Vyzkoušejte krupicovou kaši se zkaramelizovanými jablky a skořicí. Podzimní rána s ní rázem budou krásnější!
  • Šafrán & černý bez. Přidáním šafránu dodáte kaši barvu i exotickou chuť. Džem z černého bezu nebo ostružin ji příjemně osladí, dodá kyselost i barevný kontrast.
  • Bíla čokoláda & lesní plody. Kombinaci sladké bílé čokolády a kyselého ovoce si nejde nezamilovat!
  • Arašídové máslo & banán. Fanoušci arašídového másla si tuto kombinaci chutí oblíbí. Doporučujeme použít crunchy peanut butter, ve kterém jsou kousky arašídů. Kaše díky nim bude pěkně „křupavá“.
  • Krupicové kaši sluší také strouhaná hořká čokoláda nebo čerstvé či kompotované ovoce.

Když kaše zbyde...

Uvařili jste příliš mnoho kaše a zbyla z ní už jen studená, hustá hmota? Nic nevyhazujte a vdechněte jí druhou slávu! Připravte z ní oblíbený dezert flameri.

  • Flameri se připravuje z vychladlé krupicové kaše vyšlehané s tvarohem a smetanou. My jsme flameri připravili do skla a přidali jsme malinový džem a plátky mandlí. 

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...