Talíř plný krémové krupicové kaše posypané cukrem a kakaem a přelité rozpuštěným máslem je symbolem dětství. Jak ji připravit, aby byla dokonale hladká, měla správnou hustotu a obešla se bez hrudek? Prozradíme vám, jak na to!
Při přípravě krupicové kaše byste se měli řídit poměrem 8:1, tedy 8 zarovnaných lžic krupice na 1 litr mléka – to je množství asi na 4 porce.
- Jedna lžíce odpovídá 15 ml, to znamená, že na přípravu krupicové kaše budete potřebovat 120 ml krupice.
- Nakonec ale vždy záleží na tom, co máte rádi. Upřednostňujete-li řidší konzistenci, přidejte více mléka, pokud máte naopak rádi kaši hustou tak, že v ní stojí lžíce, dejte více krupice.
1. Předejděte hrudkám
Tajemství dokonale jemné krupicové kaše spočívá v namočení krupice předem. Ta změkne, nabobtná a při vaření nevytvoří hrudky.
- Krupici namočte do poloviny potřebného množství mléka alespoň na hodinu, ideálně přes noc. Krupici v mléce zamíchejte a dejte do lednice odpočívat.
2. Vařila myšička kašičku
Jakmile je krupice připravená, přichází na řadu samotné vaření.
- Do kastrůlku vlijte druhou polovinu mléka, přidejte špetku soli a pozvolna přiveďte k varu. Jakmile se mléko blíží k varu (poznáte to tak, že začíná jemně probublávat), metličkou vmíchejte namočenou krupici.
- Za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte asi 5–10 minut.
- Poté kaši odstavte a vmíchejte lžičku másla, které ji krásně zjemní.
- Zdá se vám kaše příliš řídká? Nedejte na první dojem a nechte ji chvíli uležet, obvykle ještě trochu zhoustne.
Kaši míchejte ideálně metličkou nebo plochou vařečkou. Kulatá vařečka se nedostane všude a kaše by se mohla v některých místech připálit.
3. S čím krupicovou kaši podávat?
Tradičně se krupicová kaše podává sypaná cukrem, skořicí či kakaem a přelitá máslem. Na jakých dalších kombinacích si také zaručeně pochutnáte?
- Jablka & skořice. Vyzkoušejte krupicovou kaši se zkaramelizovanými jablky a skořicí. Podzimní rána s ní rázem budou krásnější!
- Šafrán & černý bez. Přidáním šafránu dodáte kaši barvu i exotickou chuť. Džem z černého bezu nebo ostružin ji příjemně osladí, dodá kyselost i barevný kontrast.
- Bíla čokoláda & lesní plody. Kombinaci sladké bílé čokolády a kyselého ovoce si nejde nezamilovat!
- Arašídové máslo & banán. Fanoušci arašídového másla si tuto kombinaci chutí oblíbí. Doporučujeme použít crunchy peanut butter, ve kterém jsou kousky arašídů. Kaše díky nim bude pěkně „křupavá“.
- Krupicové kaši sluší také strouhaná hořká čokoláda nebo čerstvé či kompotované ovoce.
Když kaše zbyde...
Uvařili jste příliš mnoho kaše a zbyla z ní už jen studená, hustá hmota? Nic nevyhazujte a vdechněte jí druhou slávu! Připravte z ní oblíbený dezert flameri.
- Flameri se připravuje z vychladlé krupicové kaše vyšlehané s tvarohem a smetanou. My jsme flameri připravili do skla a přidali jsme malinový džem a plátky mandlí.
Zdroje informací: časopis Apetit