Víte, jaká maličkost promění váš večírek v jedinečnou párty? Gougère [čti gužér]! Je to francouzské slané pečivo z odpalovaného těsta, které roztomile vypadá a naprosto fantasticky chutná. Na jejich chuť má zásadní vliv použití výrazného sýra. Francouzi totiž vědí, co se k dobrému vínu hodí.
Že jste o gougère ještě nikdy neslyšeli? Jedná se o slané sýrové bochánky, které původně pocházejí z Francie, konkrétně z oblasti Burgund. Připravují se z klasického odpalovaného těsta, podobně jako třeba větrníky, eklerky nebo věnečky jen s tím rozdílem, že se do těsta navíc ještě přidává nastrouhaný sýr a čerstvě mletý pepř.
- Protože jde o francouzskou delikatesu, do které ideálně patří sýry gruyére nebo comté.
- Pokud je neseženete, i v takovém případě jsou francouzští mistři benevolentní a radí klidně použít sýr jiný.
Gougère připomínají jakési slané profiterolky, tedy malé kuličky zhruba o velikosti golfového míčku, které mají uvnitř vzduchovou bublinu. Díky svému tvaru, jemné chuti a velikosti akorát na jedno sousto se gougère staly velmi oblíbeným pohoštěním na nejrůznějších párty nebo oslavách.
Gougère z odpalovaného těsta
Základ pro odpalované těsto tvoří mouka, voda, tuk a vejce. Do něho se pak přimíchává sýr, případně koření nebo bylinky. Vzniklá hmota se nanese cukrářským sáčkem s hladkou špičkou na plech s pečícím papírem. Takto připravené gougère se pečou dozlatova.
- Ještě před vložením do trouby můžete gougère posypat strouhaným sýrem, jejich chuť se ještě umocní.
- Co ještě můžete přidat do těsta na gougère? Chilli, tymián, oregano, sušený česnek.
- Není dobré otevírat dvířka trouby dřív, než mají za sebou 25 minut pečení.
Jak gougère servírovat?
Takto upečené gougère lze servírovat po vzoru burgundských someliérů jako vychlazenou chuťovku k vínu, sektu nebo je jen tak mlsat u televize. Existují také varianty, kdy se upečené kuličky plní oblíbenou náplní z hovězího masa, hub nebo šunky. Pečivo můžete vylepšit i některou z oblíbených výrazných pomazánek. Stačí z boku nebo ve spodní části bochánku vytvořit menší dírku a cukrářským sáčkem se slabou zdobící trubičkou náplň do pečiva lehce vtlačit.
- Na párty lze pro efekt jednotlivé bochánky vyskládat do jakési věže a připravit slanou verzi croquembouche, která nadchne příchozí a zároveň dodá rautu patřičnou noblesu.
Gougère ‚de luxe‘
Ovšem ani zde hranice servírování gougère nekončí. Můžete je podélně rozříznout a podobně jako například banketky nebo chlebíčky ozdobit pomazánkou, uzeninou, sýrem, uzeným lososem, zeleninou, zkrátka vším, co máte rádi.
- Vzniknou vám maličké slané dortíčky, které buď zajistěte párátkem, stejně jako jednohubky, nebo jen během řezání bulku úplně nedokrojte.
Tip na závěr
Gougère můžete také zamrazit, a to ideálně bez náplně. Tento tip se hodí ve chvíli, kdy hosté nestihnou všechno pohoštění sníst, ale také pokud si potřebujete pečivo nachystat s předstihem. Pak už ho jen stačí včas rozmrazit, případně i rozpéct a voilá, francouzská pochoutka jak z pekárny je na stole.
Zdroje informací: FrenchCookingAcademy, Food&Wine, SeriousEats, GreatBritishChefs, Delicious