Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte gougère! Luxusní a přitom jednoduché odpalované pečivo připravíte z pár surovin

Gougère
ZDROJ: pexels
sdílet:

Víte, jaká maličkost promění váš večírek v jedinečnou párty? Gougère [čti gužér]! Je to francouzské slané pečivo z odpalovaného těsta, které roztomile vypadá a naprosto fantasticky chutná. Na jejich chuť má zásadní vliv použití výrazného sýra. Francouzi totiž vědí, co se k dobrému vínu hodí.

Že jste o gougère ještě nikdy neslyšeli? Jedná se o slané sýrové bochánky, které původně pocházejí z Francie, konkrétně z oblasti Burgund. Připravují se z klasického odpalovaného těsta, podobně jako třeba větrníky, eklerky nebo věnečky jen s tím rozdílem, že se do těsta navíc ještě přidává nastrouhaný sýr a čerstvě mletý pepř.

  • Protože jde o francouzskou delikatesu, do které ideálně patří sýry  gruyére nebo comté.
  • Pokud je neseženete, i v takovém případě jsou francouzští mistři benevolentní a radí klidně použít sýr jiný.

Gougère připomínají jakési slané profiterolky, tedy malé kuličky zhruba o velikosti golfového míčku, které mají uvnitř vzduchovou bublinu. Díky svému tvaru, jemné chuti a velikosti akorát na jedno sousto se gougère staly velmi oblíbeným pohoštěním na nejrůznějších párty nebo oslavách.

Gougère z odpalovaného těsta

Základ pro odpalované těsto tvoří mouka, voda, tuk a vejce. Do něho se pak přimíchává sýr, případně koření nebo bylinky. Vzniklá hmota se nanese cukrářským sáčkem s hladkou špičkou na plech s pečícím papírem. Takto připravené gougère se pečou dozlatova.

  • Ještě před vložením do trouby můžete gougère posypat strouhaným sýrem, jejich chuť se ještě umocní.
  • Co ještě  můžete přidat do těsta na gougère? Chilli, tymián, oregano, sušený česnek.
  • Není dobré otevírat dvířka trouby dřív, než mají za sebou 25 minut pečení.
Skryt pre seznam

Jak gougère servírovat?

Takto upečené gougère lze servírovat po vzoru burgundských someliérů jako vychlazenou chuťovku k vínu, sektu nebo je jen tak mlsat u televize. Existují také varianty, kdy se upečené kuličky plní oblíbenou náplní z hovězího masa, hub nebo šunky. Pečivo můžete vylepšit i některou z oblíbených výrazných pomazánek. Stačí z boku nebo ve spodní části bochánku vytvořit menší dírku a cukrářským sáčkem se slabou zdobící trubičkou náplň do pečiva lehce vtlačit.

  • Na párty lze pro efekt jednotlivé bochánky vyskládat do jakési věže a připravit slanou verzi croquembouche, která nadchne příchozí a zároveň dodá rautu patřičnou noblesu.

Gougère ‚de luxe‘

Ovšem ani zde hranice servírování gougère nekončí. Můžete je podélně rozříznout a podobně jako například banketky nebo chlebíčky ozdobit pomazánkou, uzeninou, sýrem, uzeným lososem, zeleninou, zkrátka vším, co máte rádi.

  • Vzniknou vám maličké slané dortíčky, které buď zajistěte párátkem, stejně jako jednohubky, nebo jen během řezání bulku úplně nedokrojte.

Tip na závěr

Gougère můžete také zamrazit, a to ideálně bez náplně. Tento tip se hodí ve chvíli, kdy hosté nestihnou všechno pohoštění sníst, ale také pokud si potřebujete pečivo nachystat s předstihem. Pak už ho jen stačí včas rozmrazit, případně i rozpéct a voilá, francouzská pochoutka jak z pekárny je na stole.

Zdroje informací: FrenchCookingAcademy, Food&Wine, SeriousEats, GreatBritishChefs, Delicious

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč