0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Croquembouche: věž z profiterolek zahalená do karamelové pavučiny

Vánoční croquembouche
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jestliže některé dezerty vznikly omylem, náhodou nebo nedopatřením, pak croquembouche takovým rozhodně není. Vymyslel ho slavný francouzský kuchař Marie-Antoine Carême a vtiskl do něj svůj smysl pro puntičkářství. Věž z profiterolek bohatě obalená karamelovými vlákny je dokonalý dezert nejen na svatební tabuli.

Croquembouche připomíná kužel nebo pyramidu, kterou tvoří na sobě narovnané kuličky z odpalovaného těsta zvané profiterolky, jež jsou uvnitř plněné karamelovým krémem. Celá homole je po obvodu zabalená do slabých vláken zlatavého karamelu.

  • Původní název „croque en bouche“ z francouzského překladu znamená „křupnutí v ústech“.

Jak croquembouche připravit?

Jestliže si chcete tento dezert připravit, je potřeba si rozmyslet, jak bude velký. Pokud plánujete věž vyšší než pár pater a bojíte se, že by neměla dokonalý tvar nebo se dokonce zhroutila, nachystejte si konstrukci.

  • Použít můžete kužel z polystyrénu, který pro jistotu obalte pečícím papírem nebo potravinářskou fólií.
  • Stejně dobře poslouží i kornout z tvrdého papíru.

Profiterolky

Základem věže jsou kuličky z odpalovaného těsta, kterým se říká profiterolky. Stejně jako dort pochází z Francie a jejich příprava je totožná jako u tradičních věnečků, větrníků, francouzských eklérek, choux atd.

  • Připravte si odpalované těsto, které následně přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.
  • Na plech s pečícím papírem nastříkejte malé bochánky s přibližně dvoucentimetrovými rozestupy (během pečení se kuličky nafouknou).
  • Hotové profiterolky jsou nepravidelně kulaté, křupavé a hlavně duté.
  • Po vychladnutí do každé z nich udělejte ze spodu (do plošky, kterou ležely během pečení na plechu) špejlí díru.

Krém

Tradičně se croquembouche plní karamelovým krémem, podobně jako naše větrníky. Ale pochopitelně existují i další obměny.

  • Vyzkoušejte žloutkový (pudinkový) krém, čokoládový, kávový, pistáciový nebo malinový.
  • Do sáčku s úzkou hladkou zdobící špičkou přendejte krém, zasuňte špičku do dírky v profiterolce a jednotlivé kuličky naplňte.

Karamel

Dalším krokem je karamel. Pokud ho nebudete používat do krému, nechte jeho přípravu úplně na závěr, protože postupným chladnutím tvrdne a špatně by se s ním pracovalo. Jestliže vám během procesu přece jen ztuhne, na mírném plameni ho opět šetrně rozehřejte.

  • Naplněné profiterolky lehce namočte do karamelu a postupně je přilepte k sobě, až dosáhnete požadovaného tvaru a výšky.
  • Pro zajímavý efekt můžete případné díry mezi kuličkami vyplnit menšími sněhovými pusinkami.
  • Vzniklou věž obalte do zlatavých vlasů tak, že dvě vidličky namočíte do karamelu, pak je přitisknete k sobě a poté pomalu oddalujte.
  • Táhlá vlákna obmotávejte okolo kužele, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.

Pokud si u přípravy karamelu nejste jisti, nebo s ním nemáte žádné zkušenosti, přečtěte si následující článek, ve kterém vás provedeme krok za krokem.

Croquembouche se servíruje na stůl především během slavnostních událostí, jakými jsou svatba, oslava narozenin nebo některé z náboženských ceremonií (přijímání, křest, biřmování). V zahraničí je také častou součástí vánoční tabule.

Kdo vymyslel Croquembouche?

Croquembouche, stejně jako třeba dort Malakoff, suflé nebo dokonce bramborové hranolky vymyslel na počátku devatenáctého století francouzský kuchař Marie-Antoine Carême.

  • Byl natolik známý a oblíbený, že připravoval pokrmy pro francouzského státníka a diplomata Charlese Maurice de Talleyrand-Périgorda, později se stal osobním kuchařem Napoleona Bonaparta i ruského cara Alexandra I.
  • Významně se zapsal do francouzské kuchyně tím, že založil tzv. „haute cuisine" (v překladu „vysoká kuchyně“, tedy gastronomii na vysoké úrovni), která kladla důraz na pečlivost při přípravě i samotné prezentaci jídla.
  • A právě díky jeho smyslu pro detail i bohatým zkušenostem s přípravou pokrmů pro tak významné politiky, croquembouche znázorňuje majestátnost, dokonalost a pompéznost, na kterou byl jeho autor během svých služeb zvyklý.

Zdroje informací: BBC Good Food, Tasty, časopis Apetit

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč