Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sýrové bochánky gougères
Gougères
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sýrové bochánky gougères

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2636 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 97 g
Tuky 190 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do gougères, sýrových bochánků z odpalovaného těsta původem z Burgundska, se nejčastěji strouhá gruyère, comté nebo ementál, ale fantazii se meze nekladou. Když jsou gougères velké 3–4 cm, podávají se k aperitivu. Vyrobit ale můžete i velké koule o průměru 10 – 12 cm a naplnit je třeba podušenými žampiony, mletým masem nebo šunkou.

Suroviny

máslo 100 g
nakrájeného na kousky
sůl ½ ČL
pepř
čerstvě mletý
vejce 5 ks
4 do těsta + 1 na potření
nebo comté
tuk
na vymazání plechu (nemusí být)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V kastrolu s nepřilnavým dnem přiveďte k varu 250 ml vody s máslem a solí. Za stálého míchání vsypte mouku, ztlumte oheň a těsto odpalujte a míchejte tak dlouho, až je hladké a na dně kastrolu se utvoří bílý povlak.

2

Těsto vyklopte do mísy robotu. Občas promíchejte, aby vyšla pára a těsto trochu zchladlo. Pak postupně jedno po druhém zašlehejte vejce a ochuťte muškátovým květem a pepřem.

3

Troubu předehřejte na 200°C, na horní i dolní ohřev. Sýr nakrájejte na malé úzké nudličky (nestrouhejte ho, změnilo by to strukturu těsta) a vmíchejte ho do těsta.

4

Na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech klaďte lžící bochánky či kuličky v asi 2,5 cm rozestupech.

5

Bochánky potřete prošlehaným vejcem a plech vložte do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 20 minut, až se bochánky nafouknou, lehce zezlátnou a zkřupaví. Podávejte s vínem nebo se sektem crémant.

NĚCO NAVÍC
Sýr comté se vyrábí v horských oblastech. Bochníky mívají úctyhodnou velikost: průměr 50–70 cm a hmotnost 30–55 kg. Ty nejlepší jsou označené zelenou stuhou a logem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit Restaurant Evropa aneb Gurmánský výlet napříč starým kontinentem spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit Restaurant Evropa aneb Gurmánský výlet napříč starým kontinentem

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč