Do gougères, sýrových bochánků z odpalovaného těsta původem z Burgundska, se nejčastěji strouhá gruyère, comté nebo ementál, ale fantazii se meze nekladou. Když jsou gougères velké 3–4 cm, podávají se k aperitivu. Vyrobit ale můžete i velké koule o průměru 10 – 12 cm a naplnit je třeba podušenými žampiony, mletým masem nebo šunkou.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V kastrolu s nepřilnavým dnem přiveďte k varu 250 ml vody s máslem a solí. Za stálého míchání vsypte mouku, ztlumte oheň a těsto odpalujte a míchejte tak dlouho, až je hladké a na dně kastrolu se utvoří bílý povlak.
Těsto vyklopte do mísy robotu. Občas promíchejte, aby vyšla pára a těsto trochu zchladlo. Pak postupně jedno po druhém zašlehejte vejce a ochuťte muškátovým květem a pepřem.
Troubu předehřejte na 200°C, na horní i dolní ohřev. Sýr nakrájejte na malé úzké nudličky (nestrouhejte ho, změnilo by to strukturu těsta) a vmíchejte ho do těsta.
Na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech klaďte lžící bochánky či kuličky v asi 2,5 cm rozestupech.
Bochánky potřete prošlehaným vejcem a plech vložte do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 20 minut, až se bochánky nafouknou, lehce zezlátnou a zkřupaví. Podávejte s vínem nebo se sektem crémant.
NĚCO NAVÍC
Sýr comté se vyrábí v horských oblastech. Bochníky mívají úctyhodnou velikost: průměr 50–70 cm a hmotnost 30–55 kg. Ty nejlepší jsou označené zelenou stuhou a logem.