Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sýrové bochánky gougères
Gougères
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sýrové bochánky gougères

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2636 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 97 g
Tuky 190 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do gougères, sýrových bochánků z odpalovaného těsta původem z Burgundska, se nejčastěji strouhá gruyère, comté nebo ementál, ale fantazii se meze nekladou. Když jsou gougères velké 3–4 cm, podávají se k aperitivu. Vyrobit ale můžete i velké koule o průměru 10 – 12 cm a naplnit je třeba podušenými žampiony, mletým masem nebo šunkou.

Suroviny

máslo 100 g
nakrájeného na kousky
sůl ½ ČL
pepř
čerstvě mletý
vejce 5 ks
4 do těsta + 1 na potření
nebo comté
tuk
na vymazání plechu (nemusí být)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V kastrolu s nepřilnavým dnem přiveďte k varu 250 ml vody s máslem a solí. Za stálého míchání vsypte mouku, ztlumte oheň a těsto odpalujte a míchejte tak dlouho, až je hladké a na dně kastrolu se utvoří bílý povlak.

2

Těsto vyklopte do mísy robotu. Občas promíchejte, aby vyšla pára a těsto trochu zchladlo. Pak postupně jedno po druhém zašlehejte vejce a ochuťte muškátovým květem a pepřem.

3

Troubu předehřejte na 200°C, na horní i dolní ohřev. Sýr nakrájejte na malé úzké nudličky (nestrouhejte ho, změnilo by to strukturu těsta) a vmíchejte ho do těsta.

4

Na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech klaďte lžící bochánky či kuličky v asi 2,5 cm rozestupech.

5

Bochánky potřete prošlehaným vejcem a plech vložte do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 20 minut, až se bochánky nafouknou, lehce zezlátnou a zkřupaví. Podávejte s vínem nebo se sektem crémant.

NĚCO NAVÍC
Sýr comté se vyrábí v horských oblastech. Bochníky mívají úctyhodnou velikost: průměr 50–70 cm a hmotnost 30–55 kg. Ty nejlepší jsou označené zelenou stuhou a logem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit Restaurant Evropa aneb Gurmánský výlet napříč starým kontinentem spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit Restaurant Evropa aneb Gurmánský výlet napříč starým kontinentem

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...