Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Manželé se pustili do podnikání s medem a otevřeli si medárnu na zámku: Včelařit u nás začal můj děda, říká Robert

Manželé Chlebišovi, Medoo
ZDROJ: Se souhlasem manželů Chlebišových
sdílet:

Kdo má rád med, neodolá. Zámecká medárna Medoo v Šilheřovicích u Ostravy z něj vyrábí sladkosti, ale také slané produtky, třeba trhané maso či paštiky. Stojí za ní manželé Chlebišovi.

Kateřina a Robert se společně se pustili do podnikání s medem, kterému se v rodině věnuje už třetí generace. V manufaktuře vznikají dobroty z jejich medu i z medu od spřátelených včelařů.

V někdejších konírnách šilheřovického zámku nedaleko Ostravy bývala cukrářská výrobna místní hotelové školy. Poslední čtyři roky se z ní line vůně medu. Robert Chlebiš tady společně se svojí manželkou Kateřinou po rekonstrukci otevřeli Zámeckou medárnu Medoo.

K dostání jsou zde nejrůznější sezonní sladkosti, nechybí medovník, medové dorty, zmrzlina, sušenky nebo perníčky, nabízejí ale i jiné produkty – paštiky, čatní, trhané maso, hořčici, medovinu, pálenku nebo také kosmetiku. Samozřejmostí je med, bez něj se neobejde žádný z nabízených výrobků.

Do medu jsme spadli až po uši,“ směje se Robert Chlebiš.

Včelařství se rodina věnuje už tři generace

Jejich med pochází od včel, které chovají přímo v Šilheřovicích na Opavsku a také v přírodě kolem vodní nádrže Kružberk.

Můj děda začal včelařit po válce v roce 1950 a měl pět včelstev. Můj otec mu jako malý kluk pomáhal, učil se o včely pečovat a znalosti pak zase předával mně,“ říká Robert Chlebiš. Ten měl včely dlouhá léta jen jako koníček, na plný úvazek se oboru začal věnovat před deseti lety. Spolu s ním se do rodinného podnikání pustila také manželka.

Všichni v rodině med milují a o jeho chuť se chtěli podělit s ostatními. Když se vydali cestou podnikání, přemýšleli, jak dále řemeslo posunout. Dlouho si pohrávali s myšlenkou otevřít vlastní medárnu, když se pak v roce 2018 naskytla možnost pronajmout si prostory zámku, s pomocí dotace se pustili do rekonstrukce a po roce otevřeli medárnu a spustili také e-shop.

Začátky nebyly lehké

Manželé s podnikáním neměli zkušenosti, veškeré peníze šly na vybavení a marketing. Medárna byla otevřená, nabízela kávu, čaj i sladkosti, ale kromě pár známých do ní moc hostů nezavítalo.

Do toho přišel v roce 2020 covid a uzavření provozoven, Zámeckou medárnu se i ale přes nejistotu a obrovské vypětí podařilo udržet a podnik funguje stále.

Šanci v něm dávají i zdravotně znevýhodněným, hendikepovaným a dlouhodobě nezaměstnaným lidem, a tak jim pomáhají začlenit se do běžného života.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: jana.kopecka

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč