Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Manželé se pustili do podnikání s medem a otevřeli si medárnu na zámku: Včelařit u nás začal můj děda, říká Robert

Manželé Chlebišovi, Medoo
ZDROJ: Se souhlasem manželů Chlebišových
sdílet:

Kdo má rád med, neodolá. Zámecká medárna Medoo v Šilheřovicích u Ostravy z něj vyrábí sladkosti, ale také slané produtky, třeba trhané maso či paštiky. Stojí za ní manželé Chlebišovi.

Kateřina a Robert se společně se pustili do podnikání s medem, kterému se v rodině věnuje už třetí generace. V manufaktuře vznikají dobroty z jejich medu i z medu od spřátelených včelařů.

V někdejších konírnách šilheřovického zámku nedaleko Ostravy bývala cukrářská výrobna místní hotelové školy. Poslední čtyři roky se z ní line vůně medu. Robert Chlebiš tady společně se svojí manželkou Kateřinou po rekonstrukci otevřeli Zámeckou medárnu Medoo.

K dostání jsou zde nejrůznější sezonní sladkosti, nechybí medovník, medové dorty, zmrzlina, sušenky nebo perníčky, nabízejí ale i jiné produkty – paštiky, čatní, trhané maso, hořčici, medovinu, pálenku nebo také kosmetiku. Samozřejmostí je med, bez něj se neobejde žádný z nabízených výrobků.

Do medu jsme spadli až po uši,“ směje se Robert Chlebiš.

Včelařství se rodina věnuje už tři generace

Jejich med pochází od včel, které chovají přímo v Šilheřovicích na Opavsku a také v přírodě kolem vodní nádrže Kružberk.

Můj děda začal včelařit po válce v roce 1950 a měl pět včelstev. Můj otec mu jako malý kluk pomáhal, učil se o včely pečovat a znalosti pak zase předával mně,“ říká Robert Chlebiš. Ten měl včely dlouhá léta jen jako koníček, na plný úvazek se oboru začal věnovat před deseti lety. Spolu s ním se do rodinného podnikání pustila také manželka.

Všichni v rodině med milují a o jeho chuť se chtěli podělit s ostatními. Když se vydali cestou podnikání, přemýšleli, jak dále řemeslo posunout. Dlouho si pohrávali s myšlenkou otevřít vlastní medárnu, když se pak v roce 2018 naskytla možnost pronajmout si prostory zámku, s pomocí dotace se pustili do rekonstrukce a po roce otevřeli medárnu a spustili také e-shop.

Začátky nebyly lehké

Manželé s podnikáním neměli zkušenosti, veškeré peníze šly na vybavení a marketing. Medárna byla otevřená, nabízela kávu, čaj i sladkosti, ale kromě pár známých do ní moc hostů nezavítalo.

Do toho přišel v roce 2020 covid a uzavření provozoven, Zámeckou medárnu se i ale přes nejistotu a obrovské vypětí podařilo udržet a podnik funguje stále.

Šanci v něm dávají i zdravotně znevýhodněným, hendikepovaným a dlouhodobě nezaměstnaným lidem, a tak jim pomáhají začlenit se do běžného života.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: jana.kopecka

Apetit magazín