
Zmrzlinový pohár s opilou omáčkou
Zavzpomínejte na návštěvy cukráren v dětství a pojďte s námi na pohár! Máme pro vás domácí podobu světozorského poháru Barcelona, který se ani po desetiletích, co ho známe, moc nezměnil.
Ingredience
- 2 konzervy kompotu ,ovocný koktejl‘, okapané (cca 3 vrchovaté lžíce na každý pohár)
- 4 malé kelímky mražené jahodové dřeně
- 2 malé banány, zmražené a rozmixované
- cca 100 ml vaječného likéru (nemusí být)
- ušlehaná smetana k podávání
- 4–8 oplatkových trubiček podle vašeho výběru k podávání
- 2–4 lžíce opražených nastrouhaných lískových oříšků
- 20 g čerstvého másla
- 70 g nasekaných či nahrubo umletých lískových oříšků + na ozdobení
- 20 ml brandy
- 50 ml javorového sirupu
- 200 ml smetany ke šlehání
NA OŘÍŠKOVOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Na oříškovou omáčku v hrnci rozehřejte na mírném ohni máslo a přidejte k němu oříšky. Po půlminutě zesilte oheň a přidejte brandy (opatrně, zvláště máte-li plynový vařič!) a javorový sirup. Povařte 2–3 minuty, potom odstavte, zalijte smetanou a pořádně zamíchejte. Nechte zcela vychladnout. (Zbylá omáčka vydrží v dobře uzavřené nádobě v chladničce zhruba 2–3 dny.)
2 Do poháru dejte vždy nejprve okapaný kompot, pak jahodovou dřeň a rozmixovaný mražený banán, polijte vychladlou omáčkou a vaječným likérem podle chuti, ozdobte šlehačkou a trubičkami, posypte opraženými lískovými oříšky.
Přidat komentář