Mexická klasika může mít mnoho podob. Vyzkoušejte jednoduchou quesadillu s čedarem či kuřecím
Jedno z nejpopulárnějších jídel mexické kuchyně je zapečená tortilla neboli quesadilla. Připravíte ji dřív, než bys řekl švec. Ačkoliv původní quesadilla se plní výhradně sýrem, možností, jak z obyčejné koupené obilné placky udělat syté jídlo, je daleko více. Skvěle se do nich hodí trhané nebo mleté maso, luštěniny i čerstvá zelenina. Správný dip či salsa jim dodá ten správný mexický šmak.
Mezi klasické mexické suroviny patří kromě tradičního avokáda, chilli, fazolí nebo zelené nati koriandru právě pšeničné či kukuřičné placky (tortilly). Právě z nich si můžete připravit jedno z nejznámějších jídel, quesadillu.
- Mexiko je známé nejen svými kulturními památkami a krásnou přírodou, ale také svou celosvětově oblíbenou kuchyní. Ta je jako jediná světová kuchyně dokonce zapsána jako nehmotné dědictví UNESCO.
- Quesadillu můžete připravit jako superrychlé jídlo. Stačí koupit hotové tortilly a sýr. Hodit se vám může také zbylé pečené kuře nebo jiné maso z předchozího dne a plechovka fazolí.
Základem je správně připravená tortilla
Úplně původně se jednalo o pšeničnou tortillu plněnou výhradně sýrem. Potvrzuje to už samotný název, ten totiž ve španělštině znamená „malá sýrová věc”. Jak se ale můžete přesvědčit v našem článku, postupem času začala náplň obsahovat mnohem více variací.
Pravá quesadilla má, krom použití sýra, také svůj typický způsob přípravy. Ten spočívá v tom, že se tortilla položí na pánev, na ni se nanese vybraná náplň a následně se přeloží na polovinu. Tortilla se pak z každé strany několik minut opéká, dokud se nestane lehce křupavou.
- Klasickou sýrovou variantu mexické pochoutky můžete ozvláštnit hned několika způsoby. Jedním z nich je například použití oblíbených mexických papriček jalapeňos. Ty vám v kombinaci s mozzarellou vytvoří skvělou a originální chuť.
- Vedle mozzarelly se často používá tučný sýr čedar, zvlášť v tex-max kuchyni. Když k němu přidáte ještě směs z bílých fazolí a hrst kadeřávku, získáte tak lahodné vegetariánské jídlo.
- Mezi nejobvyklejší varianty patří ty s krůtím či kuřecím masem nebo trhaným hovězím, případně vepřovým masem. To dokáže z lehké svačiny vytvořit plnohodnotné jídlo.
Důležitou součástí je salsa či omáčka
Stejně, jako existuje celá řada náplní, existuje i celá řada doprovodných omáček, které se ke quesadille dokonale hodí.
- Mezi nepopulárnější patří avokádové guacamole. Tím můžete tortilly lehce potřít nebo do něj hotové quasadilly namáčet.
- Další typickou mexickou omáčkou rajčatová salsa. Tu lze vylepšit přidáním sterilované papriky či černých fazolí.
- Vyzkoušet můžete i něco ostřejšího, třeba dip s brusinkami a jalapeňos.
Zdroj: TijuanaFlats, BackyardTaco, Apetit, Unesco