Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skládané zapečené tortilly
 Skládané zapečené tortilly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Skládané zapečené tortilly

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné 1 tortilla na porci

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 186 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 7 g
Tuky 14 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hit sociálních sítí, skládané tortilly, jsou ideálním způsobem, jak vyjíst lednici a zužitkovat malé zbytky čehokoli – včetně mletého masa či pečínky. Níže najdete návod na tři různé náplně a další variace jako inspiraci.

Suroviny

pšeničná, množství podle chuti
nebo olej, na opečení
Mexická náplň
pár lžic, nebo rozmačkané avokádo dochucené solí, pepřem a citronovou šťávou
trhané, lze použít jakékoliv trhané maso podle chuti
okapané, podle chuti
ledový salát
pár listů
na kostičky
strouhaný
Izraelská náplň
hotový
mleté maso (mix hovězího a vepřového)
tepelně upravené, zbylé
trocha, rozdrobená
kousek, na kolečka
méně pálivá, nakrájená
Snídaňová náplň
na potření
pár plátků
pár plátků
salát 1 hrst
drobné lístky

Postup

1

Tortillu položte před sebe a potřete ji pomazánkou ze zvoleného druhu náplně (guacamole, hummus, zakysaná smetana atd.). Udělejte jeden delší zářez nožem od sebe směrem ke středu tortilly – jako byste chtěli tortillu půlit, ale řez zastavte ve středu placky. Placku si tak rozdělíte na pomyslné čtvrtiny.

2

Na každou čtvrtinu placky rozložte jednu část surovin ze zvolené náplně. Začněte u naříznuté části, kterou pak budete skládat směrem od sebe jako první a dejte na ni tu náplň, jež se bude nejsnáze obracet. Pokračujte se zvolenou bílkovinou (více o náplních viz Něco navíc), na další díl posaďte zeleninu a na poslední část položte nějaký typ sýra. Jednotlivé části tortilly úplně nepřeplňujte, jinak se bude placka obtížně skládat, náplně se z ní posypou ven a při opékání se neprohřejí.

3

Poskládejte tortillu. Jako první přeložte díl, kde je tortilla naříznutá, a překlopte ho směrem nahoru na sousední čtvrtinu. Pak pokračujte po směru hodinových ručiček, až složíte tvar kornoutu. Nyní je třeba tortillu zapéct – a to buď v sendvičovači, kontaktním grilu, nebo na pánvi. V případě pánve rozehřejte trochu oleje či másla a složený kornout na něm z obou stran opečte, je dobré jej něčím zatížit nebo přitlačit ke dnu pánve obracečkou, aby se sýr uvnitř rozpustil.

NĚCO NAVÍC

  • Bílkovinu může představovat tepelně opracované maso (například mleté, trhané, nakrájený řízek, plátky šunky) nebo rostlinná bílkovina (okapané fazole z plechovky, uzené či přírodní tofu na plátky, rozmáčknuté falafelové koule...).
  • Zelenina může být ve formě listů salátu, překrájených třešňových rajčátek, papriky na proužky, koleček okurky či klíčků.
  • Sýr je nejlepší takový, který se dobře roztéká.
  • Další možná kombinace je například italská: pár lžic bazalkového pesta, plátky mozzarelly, třešňová rajčátka, plátky prosciutta a lístky bazalky či rukoly. Možnosti jsou téměř nevyčerpatelné.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...