Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se vyznat v čedaru, čím se barví, jaký se hodí spíše na prkénko a který do jídla

Tousty s čedarem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těžko říct, čím přesně je sýr čedar nebo cheddar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k milovníkům tohoto mléčného výrobku, určitě byste se s ním měli seznámit blíže.

Tak jako spousta dalších kulinářských objevů, i kolem původu čedaru se vznáší příběh téměř pohádkový. Údajně si mladá dojička odložila nádobu s mlékem v chladné jeskyni. Pak na ni zapomněla a když se o několik dnů později vrátila, tekutý obsah se zpevnil a ona se rozhodla ho ochutnat.

Ať už se nám příběh může zdát spíše z říše gastronomické fantazie, jisté je, že své jméno nese čedar podle místa, odkud pochází – vesnice Cheddar v okrese Sedgemoor v anglickém hrabství Somerset. Angličané, potažmo všichni Britové, mohou na své kulinářské dědictví být právem hrdí.

Jak čedar vypadá a chutná?

Čedar se vyrábí z kravského mléka a najdete ho v mnoha odstínech žluté, od světlé, krémové až po jasně oranžovou. Výrazně oranžová barva vzniká přidáním přírodního barviva získaného ze semen stromu Bixa orellana. 

  • Mladý čedar je velmi jemný, krémový a hladký. Textura je mírně máslová, vlhká a trochu rozpouští na jazyku.
  • Jak čedar stárne (a zraje) stává se ořechovějším, drobivějším a v chuti výraznějším a ostřejším. Během procesu stárnutí se v sýru rozvíjejí zemité tóny a v hmotě se tvoří tvrdé krystalky podobné soli, které každému kousnutí dodávají jemnou křupavost.

Existuje pouze jeden čedar?

V nabídce najdete nespočet druhů čedaru, které pokrývají škálu chutí a příležitostí od každodenních po opravdu mimořádné. 

  • Mladý čedar je báječný startovací sýr pro labužníky-začátečníky. Svou hladkou, krémovou strukturou a jemnou chutí se hodí prakticky ke všemu a pro všechny.
  • Vyzrálý čedar zraje od několika měsíců až klidně i více než deset let. Během procesu zrání prochází sýr několika přírodními procesy, které zvýrazňují jeho chuť a texturu. Rozpad tuku a bílkovin dává vyzrálému čedaru typickou pikantní chuť. 
  • Modrý čedar je něco pro fajnšmekry. Kombinuje čedar s výraznou chutí (a typickým žilkováním) modrého sýra. Vypadá nádherně na řezu a hodí se především na sýrová prkénka.

Kam použít čedar?

Jako klasický, univerzální sýr čedar vynikne v mnoha jídlech. Italové by vás za to asi rádi neměli, ale posypat s ním můžete dokonce i pizzu. Štiplavá chuť skvěle ladí například s pikantnějším masem. Výraznou chutí obohatí také restovanou zeleninu. Výraznou chutí obohatí hutná zimní jídla a různé dušené pokrmy. Báječný je v krémových polévkách a zeleninových kaších, kterým přidá na sytosti.

Přidejte ho do jakéhokoli sendviče a máte během chvilky vynikající oběd nebo svačinu. Krásně se snoubí s kyselou nakládanou nebo fermentovanou zeleninou. Ostrá chuť čedaru dobře spolupracuje také s jinými slanými příchutěmi, jako je harissa, karamelizovaná cibule nebo šunka či salám.

  • Čedar je také součástí tex-mex kuchyně, zapečte ho s křupavými nachos nebo ho přidejte do burrita či quesadilly.
  • Hodí se i do těsta. Ať už zvolíte slané sušenky nebo kynuté tyčinky z chlebového těsta či ho přidáte přímo do chleba, s čedarem nešlápnete vedle.
  • Hotovému jídlu dodá roztavený sýr nový rozměr jak svou chutí tak strukturou.
  • A co je úplně nejjednodušší? Sýrové prkénko. Kousky čedaru s uzeninou, ovocem (jablka, hrozny), křupavými krekry a čerstvým chlebem – perfektní variace, která potěší každého. Se sklenkou vína představuje ideální pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo k večernímu filmu.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín