Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nechte křen zazářit: Připravte si s námi křenové lahůdky

Nechte křen zazářit: Připravte si s námi křenové lahůdky
ZDROJ: ImageProfessionals

Taky nedáte dopustit na křenovou omáčku nebo vejmrdu? A křenovou polévku nebo pomazánku jste už vyzkoušeli? Možná je na čase otestovat, co kořen plný síly umí za kouzla. Křen se dobře skladuje, takže je k dostání v průběhu celého roku. Až dostanete chuť na něco řízného, pálivého, co vás píchne do nosu, nemusíte složitě shánět křen ani recept. Zaběhněte do obchodu nebo poproste sousedy se zahradou, recepty najdete u nás!

Kde koupit křen?

Možná na vás nebude křičet, že je zrovna v akci jako třeba rajčata, ale v obchodě jej seženete pravděpodobně vždycky. Hledejte v rozích a odlehlejších končinách oddělení se zeleninou.

  • Křen není příliš náročný na skladování, takže v lednici vydrží (zakrytý) i mnoho týdnů. Pokud vlastníte sklep, můžete ho uchovat ve vlhkém písku. 
  • Největší sílu má v čerstvém stavu. Aby však křen vydržel co nejdéle, můžete ho také zpracovat například jako čatní, zavařit ho nebo zamrazit.
  • Připravte salát z čerstvého zelí s křenem, napěchujte ho do sklenic a uložte do chladu. Síla křenu vydrží tak dlouho, dokud salát všechen nesníte. 

Co s křenem v kuchyni?

Křen se nejčastěji používá jako chuťově výrazný doprovod k masu a dalším pokrmům, kterým dodá švih.

  • Chutná skvěle samotný nastrouhaný či s přidáním jablka, které balancuje říznost křenu. Do křenovo-jablečné směsi můžete přidat i citronovou šťávu nebo ocet.
  •  Skvěle chutná také v majonéze, zakysané smetaně i hořčici (nebo v obojím dohromoady) jako studená omáčka či dresink.
  • Pokud milujete salát coleslaw jako my, pak vyzkoušejte jeho křenovou verzi.
  • Nastrouhaným křenem dodáte říz také bramborovému salátu. 
  • Křenová omáčka se v našich zemích vařila už před více než sto lety, dnes platí spíš za raritu. Její příprava není složitá a skvěle doprovodí uzené vepřové nebo vařené hovězí. 

Proč křen nepálí?

U staršího křenu se může stát, že ztrácí svou sílu. To je způsobeno tím, že látky, které obsahuje a které nás nutí při konzumaci křenu slzet (a přesto pokračovat v jídle), jsou těkavé a uvolňují se, když se kořen mechanicky naruší.

  • Nastrouhaný křen proto svou říznost ztrácí velmi rychle.
  • Dlouhým skladováním v nevyhovujících podmínkách (sucho, teplo, nezakrytý) však o své štiplavé charisma může přijít i křen vcelku.

Selský křen prospívá zdraví

Jeho léčivá síla je veliká, a díky tomu má v lidovém léčitelství již po staletí své místo.

  • Při nachlazení uvolňuje hlen, a tak usnadňuje odkašlávání.
  • Povzbuzuje činnost žaludku a střev, zvyyšuje produkci trávicích sťáv, normalizuje střevní mikrofloru a zlepšuje látkovou výměnu. 
  • Křen obsahuje řadu mikroživin jako jsou vitaminy C a B1, železo, vápník, hořčík draslík. 

  • Za pálivou chuť křenu může látka zvaná sinigrin

Zdroj: Apetit