Bliny můžete podávat před sváteční večeří, ale fungují i na zahnání malého hladu během dne.
Suroviny
1 Na bliny dejte obě mouky, sůl a droždí do mísy a promíchejte. Opatrně zahřejte crème fraîche a smetanu, aby byly vlažné, přimíchejte žloutky a vlijte k mouce. Ruční balonovou metlou prošlehejte dohladka. Překryjte mísu potravinářskou fólií a nechte na teplém místě 45 minut kynout, až těsto zhoustne a udělají se na něm bublinky.
2 V jiné míse vyšlehejte z bílků sníh a jemně ho vmíchejte do vykynutého těsta spolu s křenem a krupicovým cukrem.
3 Na středním plameni rozehřejte těžkou pánev a lehce ji vymažte olejem. Vlijte vždy lžíci těsta a opékejte minutu po každé straně dozlatova. Pokračujte do spotřebování těsta.
4 Hotové bliny ozdobte červenou řepou, uzeným pstruhem pokapaným citronem, crème fraîche nebo zakysankou a řeřichou. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Opečené a vychladlé bliny můžete zamrazit až na 3 měsíce – proložte je kousky pečicího papíru. Před podáváním je nechte rozmrazit a v předehřáté troubě rozpékejte 5 minut, pak ozdobte a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Červená řepa: 41 receptů s královnou studené kuchyně(41 receptů)
- Menu na Štědrý večer(9 receptů)
- Palačinky a lívance naslano: 22 variant, které si můžete dát jako oběd nebo večeři(26 receptů)
- Nechte křen zazářit: Připravte si s námi křenové lahůdky(15 receptů)