0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťavnaté kuřecí paličky na 13 způsobů: připravte je v medové marinádě nebo v křupavé strouhance

Šťavnaté kuřecí paličky na 13 způsobů: připravte je v medové marinádě nebo v křupavé strouhance
ZDROJ: Apetit

Kuřecí paličky patří mezi vděčné klasiky rodinné i party kuchyně. Milují je dospělí i děti, a to nejen proto, že příbor je při jejich konzumaci zbytečným luxusem a nejlépe si je vychutnáte, když je budete jíst rukama. Velmi snadná je také jejich příprava - můžete je smažit, grilovat, fritovat i péct v troubě. 

Chystáte rodinný oběd nebo občerstvení na party? Pak jsou kuřecí paličky báječnou volbou. Jde o jednu z nejšťavnatějších částí kuřete, která se ani při delší tepelné úpravě nevysuší. Chuť masa od kosti skvěle doplní dokřupava opečená kůžička.

Dokonalá marináda na kuřecí maso

Volba té správné marinády je jen na vašich chuťových preferencích. Každý má rád něco jiného - někdo si rád vychutná ostrost chilli a jiný naopak dává přednost sladké chuti medu. Kuřecí paličky na medu patří vůbec k nejoblíbenější podobě tohoto pokrmu a často se podávají v restauracích jako chuťovka k pivu. Do marinády můžete použít téměř jakékoli koření přes bylinky až po česnek, citron a další ingredience, které díky marinování proniknou do masa a pozvednou jeho chuť. Co dalšího bychom při přípravě marinády neměli zapomenout?

  • Sůl a pepř: Se solením však buďte opatrní - příliš moc soli by maso vysušilo. Zároveň zkontrolujte obsah kupovaných kořenících směsí - často obsahují vysoké procento soli. 
  • Olej: Pomáhá propojit chutě a vůně bylinek a koření a zároveň zabraňuje vysoušení masa.
  • Kyselá složka: Jogurt, podmáslí, citronová šťáva, víno, ocet či hořčice napomáhají výsledné křehkosti masa. V případě použití kyselé složky zkraťte čas marinování, aby se maso nevysušilo. 
  • Sladká složka: Med nebo chillli omáčka či sojovka zkaramelizují a vytvoří křupavou opečenou kůrčičku.

Kuřecí paličky na rodinný oběd nebo party s přáteli

Kuřecí paličky milují děti i dospělí, proto je můžete podávat jak na oběd, tak na dětskou oslavu či party s přáteli. 

  • Pokud připravujete paličky v troubě, pečte je při 200 stupních cca 40 - 45 minut, z toho prvních 30 minut zakryté pro uchování šťavnatosti a na zbylých 10 - 15 minut je nechte odkryté, aby se vytvořila křupavá kůrka. 
  • Na přípravu kuřecích paliček na grilu vám bude stačit 20 minut. Po celou dobu je průběžně obracejte a potírejte marinádou.

Ideální příloha? Zelenina!

Kuřecí paličky si skvěle vychutnáte jen tak s čerstvým chlebem. Když ještě přidáte nakrájenou zeleninu, kysané zelí, pečené brambory nebo salát coleslaw, máte vyhráno.

  • Nám v redakci nejvíc chutnají s čerstvou zeleninou nakrájenou “na hranolky”. Ideální je mrkev, okurka, paprika nebo řapíkatý celer.
  • Jak k zelenině, tak k paličkám pak můžete ještě přidat jogurtový dresink s bylinkami a česnekem. 
Pečené kuřecí paličky
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Jižanské kuřecí paličky
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Pečené kuřecí paličky
Do hodiny
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Kuřecí hnáty
Více než hodinu
Rating
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné

Obchod Apetit