Okroška
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1378 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 120 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakou polévku zvolit pro horké letní dny? Přece studenou! Ruská okroška je přesně to pravé, krásně vás ochladí a zasytí.

Suroviny

brambory 3 ks
varný typ A (viz Něco navíc), uvařené ve slupce
vejce 4 ks
okurka 1 ks
1 hadovka nebo 3–4 malé okurky nakládačky
ředkvičky 1 svazek
jarní cibulka 2 ks
kopr 1 svazek
+ na ozdobení
máta 1 snítka
lístky otrhané + na ozdobení
rostlinný olej
nejlépe kvalitní, za studena lisovaný, na zakápnutí
Na polévku
hořčice dijonská 2 ČL
nebo podle chuti
podmáslí 1 l
nebo kefír
citronová štáva
z 1–2 citronů
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

2

Vejce uvařte natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a oddělte žloutky a bílky, bílky nakrájejte nadrobno.

3

Okurku nakrájejte na drobné kostičky a ředkvičky také, jednu můžete nakrájet na plátky na ozdobení. Jarní cibulku, kopr a mátu nakrájejte nadrobno. Vše dejte do misky, přidejte brambory a bílky, promíchejte a odložte do lednice.

4

Všechny ingredience na polévku dejte do mixéru, přidejte uvařené žloutky a citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Rozmixujte a dejte vychladit.

5

Směs brambor, bílků, zeleniny a bylinek rozdělte do misek a zalijte studenou polévkovou směsí. Ozdobte plátky ředkviček a snítkami kopru a máty a nakonec zakápněte olejem.

NĚCO NAVÍC
Brambory můžete použít i zbylé třeba od oběda, jen je nakrájejte na kostičky. Pokud jste je zapomněli uvařit předem, jednoduše je oloupejte, nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a důkladně prolijte studenou vodou. Pak pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit