Okroška
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1378 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 120 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakou polévku zvolit pro horké letní dny? Přece studenou! Ruská okroška je přesně to pravé, krásně vás ochladí a zasytí.

Suroviny

brambory 3 ks
varný typ A (viz Něco navíc), uvařené ve slupce
vejce 4 ks
okurka 1 ks
1 hadovka nebo 3–4 malé okurky nakládačky
ředkvičky 1 svazek
jarní cibulka 2 ks
kopr 1 svazek
+ na ozdobení
máta 1 snítka
lístky otrhané + na ozdobení
rostlinný olej
nejlépe kvalitní, za studena lisovaný, na zakápnutí
Na polévku
hořčice dijonská 2 ČL
nebo podle chuti
podmáslí 1 l
nebo kefír
citronová štáva
z 1–2 citronů
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

2

Vejce uvařte natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a oddělte žloutky a bílky, bílky nakrájejte nadrobno.

3

Okurku nakrájejte na drobné kostičky a ředkvičky také, jednu můžete nakrájet na plátky na ozdobení. Jarní cibulku, kopr a mátu nakrájejte nadrobno. Vše dejte do misky, přidejte brambory a bílky, promíchejte a odložte do lednice.

4

Všechny ingredience na polévku dejte do mixéru, přidejte uvařené žloutky a citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Rozmixujte a dejte vychladit.

5

Směs brambor, bílků, zeleniny a bylinek rozdělte do misek a zalijte studenou polévkovou směsí. Ozdobte plátky ředkviček a snítkami kopru a máty a nakonec zakápněte olejem.

NĚCO NAVÍC
Brambory můžete použít i zbylé třeba od oběda, jen je nakrájejte na kostičky. Pokud jste je zapomněli uvařit předem, jednoduše je oloupejte, nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a důkladně prolijte studenou vodou. Pak pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit