0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okroška
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1378 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 120 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakou polévku zvolit pro horké letní dny? Přece studenou! Ruská okroška je přesně to pravé, krásně vás ochladí a zasytí.

Suroviny

brambory 3 ks
varný typ A (viz Něco navíc), uvařené ve slupce
vejce 4 ks
1 hadovka nebo 3–4 malé okurky nakládačky
ředkvičky 1 svazek
jarní cibulka 2 ks
kopr 1 svazek
+ na ozdobení
máta 1 snítka
lístky otrhané + na ozdobení
rostlinný olej
nejlépe kvalitní, za studena lisovaný, na zakápnutí
Na polévku
hořčice dijonská 2 ČL
nebo podle chuti
nebo kefír
citronová šťáva
z 1–2 citronů
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

2

Vejce uvařte natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a oddělte žloutky a bílky, bílky nakrájejte nadrobno.

3

Okurku nakrájejte na drobné kostičky a ředkvičky také, jednu můžete nakrájet na plátky na ozdobení. Jarní cibulku, kopr a mátu nakrájejte nadrobno. Vše dejte do misky, přidejte brambory a bílky, promíchejte a odložte do lednice.

4

Všechny ingredience na polévku dejte do mixéru, přidejte uvařené žloutky a citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Rozmixujte a dejte vychladit.

5

Směs brambor, bílků, zeleniny a bylinek rozdělte do misek a zalijte studenou polévkovou směsí. Ozdobte plátky ředkviček a snítkami kopru a máty a nakonec zakápněte olejem.

NĚCO NAVÍC
Brambory můžete použít i zbylé třeba od oběda, jen je nakrájejte na kostičky. Pokud jste je zapomněli uvařit předem, jednoduše je oloupejte, nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a důkladně prolijte studenou vodou. Pak pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč